Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μια μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Όπως και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, κατατάσσεται στα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Οι δυνατοί πόνοι στη μέση και η δυσκαμψία είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα. Αρκετοί υποφέρουν για χρόνια μέχρι να λάβουν μια σωστή διάγνωση της ασθένειας. Από την άλλη πλευρά, η νόσος του Crohn είναι μία φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου.

Τι είναι όμως αυτό που συνδέει τις δύο παθήσεις;

αγκυλοποιητική-σπονδυλύτιδα-φλεγμονώδεις-νόσοι-εντέρου

10% των ατόμων που πάσχουν από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα θα εμφανίσουν και κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, με πιο συνηθισμένες μορφές τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, σύμφωνα με δημοσίευση του Πανεπιστημίου Kings College του Λονδίνου. Στην καθημερινή πρακτική μάλιστα, το ποσοστό φαίνεται να είναι ακόμα πιο υψηλό.

Αυτές οι δύο χρόνιες παθολογικές καταστάσεις εκδηλώνονται συνήθως ταυτόχρονα. Μοιράζονται κάποια κοινά κλινικά, γενετικά και μικροβιολογικά χαρακτηριστικά. Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Γιατρών, αρκετοί εμφανίζουν πρώτα τα συμπτώματα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, ενώ σε άλλους παρουσιάζεται πρώτα η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Αυτή η κλινική σύμπτωση έχει γενετικό υπόβαθρο

Γονίδιο HLA-B27: Όσοι φέρουν το γονίδιο αυτό έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Το ίδιο γονίδιο φαίνεται να είναι υπεύθυνο και για την εμφάνιση φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου.

Ο Dirk Elewaut, PhD, ερευνητής ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης του Βελγίου επισημαίνει: «Τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τον ρόλο-κλειδί της γενετικής είναι πολύ ισχυρά. Μέλη της οικογένειας των ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είχαν πολύ αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, και το αντίστροφο».

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα φέρει το γονίδιο HLA-B27, αυτό δε σημαίνει πως όλοι όσοι το έχουν θα νοσήσουν οπωσδήποτε.

Σημαντικός και ο ρόλος της εντερικής χλωρίδας

Αν και δεν είναι γνωστό το τι ακριβώς θα προκαλέσει το ξέσπασμα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, οι επιστήμονες κατανοούν ολοένα και περισσότερο τη σημασία του ανθρώπινου μικροβιώματος -αυτών των τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ζουν μέσα στο σώμα μας- για αυτή τη φλεγμονώδη πάθηση.

Άτομα που έχουν τη γενετική προδιάθεση και επιπλέον χαρακτηρίζονται από ένα συγκεκριμένο προφίλ εντερικής μικροχλωρίδας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.


Σχετικό άρθρο: Εντερική Διαπερατότητα (Leaky Gut Syndrome)


Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την εντερική φλεγμονή και τις υπερσύγχρονες υπηρεσίες Μοριακής Διαγνωστικής που παρέχονται από το κέντρο μας, επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close