Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Δεν είναι το άγχος που αυξάνει τον κίνδυνο για επιπλοκές στην υγεία, αλλά ο τρόπος που αντιδρούμε σε αυτό, λέει μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Penn State διαπίστωσαν ότι ο τρόπος που οι άνθρωποι αντιδρούν στο στρες επηρεάζει την υγεία τους 10 χρόνια αργότερα και ότι οι νέοι, έξυπνοι και μορφωμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι αγχωτικοί.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.000 άνδρες και γυναίκες που ήταν μέρος μιας εθνικής μελέτης που ονομάζεται Midlife στις Ηνωμένες Πολιτείες – μια μελέτη που μετρά την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με την υγεία, τη διάθεσή τους και για το αν είχαν υποστεί αγχωτικές καταστάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως το να κολλήσουν σε μποτιλιάρισμα ή αν είχαν μια διένεξη με κάποιον.

Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δείγματα σάλιου των συμμετεχόντων και τα έλεγξαν για την ορμόνη του στρες κορτιζόλη.

Το κάναμε αυτό πριν από 10 χρόνια, το 1995 και ξανά το 2005. Έχοντας μακροχρόνια δεδομένα, όχι μόνο είμαστε θέση να εξετάσουμε την αλλαγή στις καθημερινές εμπειρίες σε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά και το πώς οι εμπειρίες που συνέβαιναν πριν από 10 χρόνια σχετίζονται με την υγεία και την ευημερία τώρα, δήλωσε ο David Almeida, καθηγητής της Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Μελέτης της Οικογένειας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που συνεχώς ανησυχούν τείνουν να έχουν περισσότερους πόνους, ακόμη και μετά από δέκα χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν επίσης περισσότερα καρδιαγγειακά προβλήματα από ό, τι οι άνθρωποι που ήταν σε θέση να μένουν ήρεμοι.

Για παράδειγμα, αν έχετε πολλή δουλειά να κάνετε σήμερα και είστε πολύ γκρινιάρης, τότε είναι πιο πιθανό να υποστείτε τις αρνητικές συνέπειες σε 10 χρόνια από τώρα σε σχέση με κάποιον που έχει επίσης πολλή δουλειά να κάνει, αλλά δεν ενοχλείται, δήλωσε ο Almeida.

Ο Almeida είπε ότι οι άνθρωποι μπορούν γενικά να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το πώς αντιδρούν στο στρες.

Μου αρέσει να χωρίζω τους ανθρώπους σε δύο τύπους ,τους ανθρώπους οι οποίοι όταν βιώσουν έναν στρεσογόνο παράγοντα, κολλάνε σε αυτόν και παραμένουν αναστατωμένοι και γκρινιάρηδες μέχρι το τέλος της ημέρας, και τους ανθρώπους , οι οποίοι όταν βιώνουν στρεσογόνους παράγοντες τους διώχνουν σύντομα. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτοί που καταλήγουν να υποφέρουν  στην πορεία από προβλήματα στην υγεία τους, δήλωσε ο Almeida.

Ο Almeida πρόσθεσε ότι οι νέοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι αντιδραστικοί στο στρες από ό,τι οι ηλικιωμένοι, και πως τα άτομα με χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και λιγότερες γνώσεις τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που συνεχώς ανησυχούν για τα πράγματα τείνουν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και πόνους στην πλάτη, ενώ παρόλο που αρχικά λόγω άγχους τρώνε λιγότερο, ο μεταβολισμός του σιγά σιγά καταστρέφεται με αποτέλεσμα η κορτιζόλη να τους παχαίνει σταδιακά.

Πολλοί άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να μη μπορούν να διαχειριστούν το άγχος, αν και η επίδραση του περιβάλλοντος που μεγάλωσε φαίνεται να είναι ισχυρότερη. Το να γνωρίζει ο καθένας τα επίπεδα της κορτιζόλης αλλά και το γενετικό υπόβαθρο που τον κάνει να μην μπορεί να διαχειριστεί το στρες είναι σημαντικό βήμα, για μια πιο ήρεμη και υγιή ζωή.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply