Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η τρικλοζάνη (triclosan) – μια αντιβακτηριδιακή χημική ουσία που βρίσκεται στις οδοντόκρεμες και σε άλλα προϊόντα – μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των αλλεργιών στα παιδιά.H μελέτη με τίτλο Norwegian Environment and Childhood Asthma Study, στην οποία εμπλέκεται το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας αναφέρει παρόμοια αποτελέσματα με μια άλλη μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ

Η τρικλοζάνη χρησιμοποιείται για δεκαετίες, αλλά πρόσφατα αναφέρθηκε ότι προκαλεί αλλεργίες στα παιδιά στην αμερικανική μελέτη, National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Η νέα νορβηγική μελέτη διαπίστωσε παρόμοιες συσχετίσεις μεταξύ των αλλεργιών και των μετρούμενων επίπεδων της τρικλοζάνης στα ούρα των παιδιών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μετρήσιμα επίπεδα τρικλοζάνης στα ούρα συνδέονται με αυξημένα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης E (IgE) και ρινίτιδας σε δεκάχρονα παιδιά. 623 δείγματα ούρων συλλέχθηκαν και μετρήθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα, ΗΠΑ. Περίπου το 50 τοις εκατό από τα παιδιά στη Νορβηγία είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα τρικλοζάνης, ενώ το 80 τοις εκατό των παιδιών στις ΗΠΑ είχαν μετρήσιμα επίπεδα. Η έκθεσή τους στην τοξική ουσία ήταν περίπου η ίδια.

Η τρικλοζάνη μπορεί να αλλάξει τις βακτηριακή χλωρίδα στο δέρμα, στο στόμα και στο έντερο. Οι μεταβολές της βακτηριακής σύνθεσης των «καλών» βακτηρίων μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών. Ως εκ τούτου, η αυξημένη χρήση τρικλοζάνης και αντιβακτηριδιακών προϊόντων γενικά έχει συσχετιστεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αλλεργιών.

Μειώστε την κατανάλωση

Για πολλά χρόνια, οι υγειονομικές αρχές στη Νορβηγία ζητούσαν τη μείωση της χρήσης των αντιβακτηριδιακών προϊόντων για να μην αναπτύσσονται ανθεκτικά βακτήρια. Σε μια μελέτη πάλι στη Νορβηγία το 2001, διαπιστώθηκε ότι το 85 τοις εκατό του συνολικού ποσού της τρικλοζάνης προέρχεται από τα καλλυντικά προϊόντα, εκ των οποίων το 75 τοις εκατό ήταν οδοντόκρεμες. Έπειτα από αυτή τη μελέτη, η τρικλοζάνη απομακρύνθηκε από μια ποικιλία προϊόντων.

Στις ΗΠΑ, όπου έχουν ετήσια δειγματοληψία και παρακολούθηση της έκθεσης σε χημικές ουσίες, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η έκθεση στο triclosan μειώνεται.

Στοιχεία για τη τρικλοζάνη (triclosan)

  • χρησιμοποιείται για την πρόληψη βακτηριακής ανάπτυξης
  • δεν λειτουργεί για όλους τους τύπους των βακτηρίων
  • προστίθεται ως επί το πλείστον στα καλλυντικά προϊόντα, όπως οδοντόκρεμες, αποσμητικά και σαπούνι
  • προστίθεται σε σκεύη και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα
  • μικρή ποσότητα τρικλοζάνης απορροφάται μέσω του δέρματος
  • σημαντική απορρόφηση γίνεται μέσω των βλεννογόνων μεμβρανών στο στόμα (από οδοντόκρεμες)
  • ήταν σε χρήση για πάνω από 40 χρόνια σε ορισμένα προϊόντα
  • από πειράματα σε ζώα γνωρίζουμε ότι η τρικλοζάνη ενισχύει την ανάπτυξη αντισωμάτων Ε (IgE) προς τα αλλεργιογόνα

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply