Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από τότε που ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης απαγόρευσε τα μεγάλα μεγέθη αναψυκτικών από την αγορά και μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας επιβεβαιώνει την πράξη του. Το τμήμα Επιστημών Υγείας και Άσκησης του Πανεπιστημίου επιβεβαίωσε ότι οι υποδοχείς της γεύσης στη γλώσσα δεν είναι τα μόνα σημεία του σώματός μας που ζητούν συνεχώς σακχαρούχα αναψυκτικά. Το ίδιο πράττουν και οι μύες μας, και τα αναψυκτικά χρειάζονται μόλις ένα μήνα για να τους εκπαιδεύσουν σε αυτό.

Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα της ομάδας του πανεπιστημίου με υπεύθυνο το Dr. Hans-Peter Kubis. Η ομάδα αυτή βρήκε ότι τα σακχαρούχα αναψυκτικά επανεκπαιδεύουν απομονωμένα μυϊκά κύτταρα, καθιστώντας τα ανίκανα να ολοκληρώσουν το μεταβολισμό τους μέσα σε μόνο τέσσερις εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες ήταν άντρες και γυναίκες οι οποίοι ήταν ενεργοί αθλητικά και με άριστο δείκτη μάζας. Η υγιής τους κατάσταση δεν τους προστάτεψε από την επιδείνωση που προκάλεσαν τα αναψυκτικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σακχαρούχα αναψυκτικά σχετίζονται με μυϊκά προβλήματα. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό International Journal of Clinical Practice το 2009 έδειξε ότι υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία και απώλεια μυϊκού ιστού.

Ο Dr. Kubis εξηγεί:
Η μελέτη αυτή αποδεικνύει τους προβληματισμούς μας γύρω από τα σακχαρούχα αναψυκτικά. Όχι μόνο μπορούν να μεταβάλουν τον μεταβολισμό μας, αλλά φαίνεται ότι οι μύες μας μπορούν να εντοπίσουν τα επίπεδα της ζάχαρης και να καταστήσουν το μεταβολισμό τους ανεπαρκή. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα καύσης λιπαρών και σε πρόσληψη λίπους. Επιπλέον, κάνει πιο δύσκολη την αντιμετώπιση από τον οργανισμό μας της αύξησης του σακχάρου. Είναι προφανές ότι ο οργανισμός μας προσαρμόζεται στη συχνή κατανάλωση αναψυκτικών και προετοιμάζεται για τη μελλοντική διατροφή αλλάζοντας τη γονιδιακή δραστηριότητα και ενθαρρύνοντας ανθυγιεινές πρακτικές, όπως αυτές που βλέπουμε σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκία.

Η βιομηχανία αναψυκτικών έχει ως βασική προτεραιότητα τις πωλήσεις και όχι την υγεία. Αν η ζάχαρη είναι σύμμαχος στην αύξηση των πωλήσεων τότε ζάχαρη θα βάζουν. Ακόμη και τα υποκατάστατα όμως της ζάχαρης, όπως η ασπαρτάμη, είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία όπως αποδεικνύεται από πολλές μελέτες αλλά και από άρθρα που θα βρείτε στον ιστοχώρο μας.

Προτιμήστε την κατανάλωση υγιεινών χυμών, φρεσκοστιμμένων και άφθονου νερού ώστε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να διατηρεί άριστες συνθήκες και να αποφύγετε μυϊκή πτώση και απώλεια.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.