Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400
λοιμώξεις-αντιβιωτικά-ανοσοποιητικό

Η χορήγηση ορισμένων αντιβιοτικών στα παιδία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικών παθήσεων στο μέλλον.

Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά (UBC) επιχειρεί να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα αντιβιοτικά επιδρούν στα «καλά» βακτήρια της εντερικής μικροχλωρίδας. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η λήψη αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία, μπορεί να αυξήσει μακροπρόθεσμα την ευαισθησία μας σε ορισμένες ασθένειες.

Η μικροχλωρίδα του εντέρου συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Η μεγάλη ποικιλία αυτών των μικροοργανισμών που συμβιώνουν μαζί με τον οργανισμό μας έχει μεγάλη σημασία για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, με ενεργό ρόλο κατά την ανοσολογική απόκριση.

 


Εντερική Χαρτογράφηση: Η μόνη κλινική εξέταση που αποκαλύπτει όλες τις αλλοιώσεις που επιφέρουν τα αντιβιοτικά και οι φαρμακευτικές αγωγές


 

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα;

Τα περισσότερα βακτήρια που ζουν στο έντερο μας συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Όμως, τα χορηγούμενα αντιβιοτικά δε μπορούν συνήθως να κάνουν διάκριση μεταξύ «καλών» και «κακών» βακτηρίων.

Στη διάρκεια των ερευνών τους, ο καθηγητής Kelly McNagny και οι συνεργάτες του, εξέτασαν την επίδραση δύο αντιβιοτικών, της στρεπτομυκίνης και της βανκομυκίνης, σε νεογέννητα ποντίκια. Η στρεπτομυκίνη αύξησε μακροπρόθεσμα την ευαισθησία σε μια αλλεργική νόσο, γνωστή ως «πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας», ενώ η βανκομυκίνη δεν είχε καμία επίδραση.

Η πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία είναι μία φλεγμονώδης πάθηση των πνευμόνων που οφείλεται στην επανειλημμένη εισπνοή οργανικής σκόνης. Οι εισπνεόμενες ουσίες λειτουργούν ως αντιγόνα, προκαλώντας μια αντίδραση υπερευαισθησίας που δημιουργεί φλεγμονή. Αποτελεί ένα συχνό επαγγελματικό κίνδυνο (π.χ των γεωργών, των εκτροφέων πτηνών κλπ.).

 

Η ερευνητική ομάδα του Kelly McNagny στοχεύει στον προδιορισμό των «καλών» βακτηρίων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας και δεν ευνοούν την ανάπτυξη υπερευαισθησίας σε σκόνες, ακάρεα και άλλες αλλεργιογόνες ουσίες.

Αν γνωρίζουμε ποια βακτήρια βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, θα μπορούμε να χορηγήσουμε στα παιδιά μας το κατάλληλο προβιοτικό.

 

«Το συμπέρασμα δεν είναι ότι θα σταματήσουμε να δίνουμε αντιβιοτικά στα παιδιά, αν και η υπέρμετρη χορήγησή τους ασφαλώς δεν συστήνεται», επισημαίνουν οι επιστήμονες. Σημασία έχει να διασφαλίσουμε την παρουσία των ωφέλιμων βακτηρίων στη μικροχλωρίδα του εντέρου και να αποτρέψουμε τη μείωσή τους.

 

Μόνο τα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής παρέχουν τη δυνατότητα χαρτογράφησης του εντέρου. Αν ενδιαφέρεστε κι εσείς, για μία πλήρη και ποσοτική μέτρηση της εντερικής σας μικροχλωρίδας σας, επικοινωνήστε μαζί μας.

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply