Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

“Η συχνή χρήση κάποιων αντιβιοτικών συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 πιθανότατα λόγω αλλαγών στη χλωρίδα του εντέρου”, σύμφωνα με μεγάλη επιστημονική έρευνα που δημοσίευσε το European Journal of Endocrinology.

αντιβιοτικά

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα περισσότερων από 1.000.000 Βρετανών πριν καταλήξει στην παράξενη αυτή συσχέτιση

Η μελέτη: Ερευνητές από τα Τμήματα Γαστρεντερολογίας και Ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διερεύνησαν το είδος και τον αριθμό των αντιβιοτικών που συνταγογραφήθηκαν σε 208.002 διαβητικούς, για τουλάχιστον 1 χρόνο πριν διαγνωστούν με την ασθένεια. Τα δεδομένα αυτά συσχετίστηκαν με τον αντίστοιχο αριθμό αντιβιοτικών που δόθηκαν σε 815,576 μη διαβητικούς του ιδίου φύλου και ηλικίας.

Τα συμπεράσματα: Η έκθεση σε 1 και μόνο αντιβιοτικό δεν παρουσίασε κάποια συσχέτιση με το σακχαρώδη διαβήτη. Όμως τα άτομα που έλαβαν αντιβιοτικά (πενικιλίνη, κεφαλοσπορίνες, μακρολίδια, κινολόνες) για 2-5 φορές αύξησαν από 8% έως 15% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Όσο πιο πολλά αντιβιοτικά λαμβάνονταν, τόσο πιο υψηλός ήταν ο κίνδυνος! Για περισσότερες από 5 συνταγογραφήσεις κινολονών, ο κίνδυνος διαβήτη αυξήθηκε μέχρι 37%.

Τα σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα συμφωνούν:

– Η θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες μεταξύ των βακτηριακών πληθυσμών που συμβιώνουν στο ανθρώπινο έντερο.

– Τα εντερικά βακτήρια επηρεάζουν μεταβολικά μονοπάτια και διεργασίες που σχετίζονται με την παθογένεση της παχυσαρκίας, της αντίστασης στην ινσουλίνη και του σακχαρώδη διαβήτη.

Μερικοί γιατροί χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη ή ακόμα χειρότερα αρκετοί ασθενείς αποφασίζουν να πάρουν αντιβιοτικά για… προληπτικούς λόγους (!!!) κάθε φορά που αισθάνονται αδιαθεσία. Αυτές όμως είναι εξαιρετικά βλαβερές πρακτικές.


Δείτε ακόμα:

Αλλεργίες και αντιβιοτικά

Ουρολοίμωξη και αντίσταση στα αντιβιοτικά

Αντιβιοτικά και καισαρική αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας


Μία ισορροπημένη διατροφή που σέβεται τη μικροχλωρίδα του εντέρου, σε συνδυασμό με τη χορήγηση των κατάλληλων προβιοτικών (εάν αυτή χρειάζεται), επιτυγχάνει την αρμονική συνεργασία των εντερικών βακτηρίων με το πεπτικό σύστημα.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον ενδελεχή έλεγχο του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.