Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400
Η επιστημονική γνώση, σχετικά με την παθογένεση των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου και την επίδραση της εντερικής χλωρίδας, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια
Τα ευρήματα των επιστημόνων αναδεικνύουν συνεχώς τη σημασία της διατήρησης μιας υγιούς μικροχλωρίδας για την εντερική υγεία
Διαταραχές στη μικροχλωρίδα σχετίζονται με την εκδήλωση και την εξέλιξη της ελκώδους κολίτιδας/νόσου του Crohn
ελκώδης-κολίτιδα

Οι μικροβιακές αλλοιώσεις είναι κυρίαρχος παράγοντας φλεγμονής στην ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn

Τι ρόλο παίζει η μικροχλωρίδα στην περίπτωση της ελκώδους κολίτιδας;

Αν και η ακριβής αιτιολογία παραμένει άγνωστη, η ελκώδης κολίτιδα φαίνεται ότι σχετίζεται άμεσα με την χλωρίδα του εντέρου.

Το βακτήριο Fusobacterium varium στο στόχαστρο για την ελκώδη κολίτιδα

Οι επιστήμονες σήμερα γνωρίζουν ότι:

• Το Fusobacterium varium (F. varium) ανιχνεύεται εντός του εντερικού βλεννογόνου σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό ασθενών με ελκώδη κολίτιδα.

• Ορισμένα οργανικά οξέα, που παράγονται από το F. varium, έχει βρεθεί ότι προκαλεί αλλοιώσεις (σχετιζόμενες με την ελκώδη κολίτιδα) στα πειραματόζωα.

Τι είναι τα Fusobacteria;

fusobacterium

Fusobacteria είναι αναερόβια παθογόνα βακτήρια, που κατοικούν στον οργανισμό μας και κυρίως στη στοματική κοιλότητα.

Τα Fusobacteria συνδέονται με τη ΦΛΕΓΜΟΝΗ και τις ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν συσχετιστεί με τις περιοδοντικές ασθένειες (π.χ. ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα), την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn.

Τα βακτήρια F. nucleatum, F. necrophorum και F. varium, τα οποία ανήκουν στο γένος «Fusobacterium», πρόσφατα αναγνωρίστηκαν ως γαστρεντερικά παθογόνα μικρόβια.

Για παράδειγμα, το F. nucleatum έχει στενή σύνδεση με την σκωληκοειδίτιδα, τη νόσο του Crohn και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το βακτήριο Fusobacterium varium είναι «εν δυνάμει» παράγοντας κινδύνου για την ελκώδη κολίτιδα και μπορεί να κινητοποιεί τη διαδικασία της φλεγμονής

Για πρώτη φορά η ελκώδης κολίτιδα συσχετίστηκε με το F. varium από τον ερευνητή Τ. Οhkusa και τους συνεργάτες του το 2003, οι οποίοι εντόπισαν το βακτήριο αυτό σε βιοψίες ασθενών με ελκώδη κολίτιδα.

Η ίδια ερευνητική ομάδα απέδειξε λίγο αργότερα πως το F. varium εισβάλλει στα επιθηλιακά κύτταρα του παχέος εντέρου εκκινώντας μια προ-φλεγμονώδη απόκριση.

Η αντιβιοτική θεραπεία έναντι του Fusobacterium varium έχει αποδεδειγμένα εξαιρετικά αποτελέσματα

Μελέτες σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα έδειξαν πως η αντιβιοτική θεραπεία έναντι του F. varium βελτιώνει τα συμπτώματα και τους δείκτες ενεργότητας της νόσου, οδηγώντας σε μακροχρόνια ύφεση της ελκώδους κολίτιδας ακόμη και χωρίς αγωγή.

Τα παραπάνω επιστημονικά ευρήματα είναι πολύ σημαντικά επειδή:

Μπορεί τα fusobacteria να μην εμπλέκονται στο 100% των περιστατικών ελκώδους κολίτιδας ΑΛΛΑ στις περιπτώσεις εκείνες που το πρόβλημα επιδεινώνεται από αυτά, οι ασθενείς μπορούν πιθανώς να δουν θεαματικά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μετά την αντιβιοτική θεραπεία.

Στα NutriLabs, προσδιορίζουμε με απόλυτη ακρίβεια και αξιοπιστία τα επίπεδα των Fusobacteria, όπως και πολλών άλλων εντερικών βακτηρίων που σχετίζονται με την εκδήλωση και την εξέλιξη των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, μέσα από την μοναδική στον Ευρωπαϊκό χώρο εξέταση της Οικολογίας του Εντέρου (Ecology Profile) στην οποία μέσω ποσοτικής PCR ανιχνεύουμε τα περισσότερα μικρόβια που σχετίζονται με την έναρξη και την επιδείνωση των φλεγμονών του εντέρου. Με αυτή την τεχνική μπορούμε να δούμε και μικροοργανισμούς που δεν καλλιεργούνται και για αυτό είναι μοναδική στο είδος της.

εξέταση

Μάθετε περισσότερα για το Ecology Profile, καθώς και για τις υπόλοιπες μοριακές εξετάσεις του κέντρου μας.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας:

210 9756400

 

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close