Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Τα SSRIs προστίθενται στη συνεχώς αυξανόμενη λίστα των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που συνδέονται με τον αυτισμό

 

αυτισμός- αντικαταθληπτικά φάρμακα- αυτισμόςΣύμφωνα με τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg, η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (SSRIs) κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού και νοητικής υστέρησης στα αγόρια. Η προγεννητική έκθεση των αγοριών σε αυτές τις ουσίες, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών του αυτιστικού φάσματος. Έγκυες γυναίκες που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με SSRIs (π.χ. Prozac, Zoloft, Celexa, Lexapro και Paxil) κυρίως κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης, έχουν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν αγόρια με μειωμένη διανοητική ικανότητα.

 

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του ανθρώπινου εγκέφαλου που σχετίζεται με την ψυχολογική μας διάθεση. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την εμφάνιση κατάθλιψης.

Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) είναι πολύ αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση των διαταραχών του άγχους και της κατάθλιψης. Η χρήση αυτών των φαρμάκων είναι παγκοσμίως διαδεδομένη και μάλιστα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι χημικές αυτές ουσίες δρουν αναστέλλοντας επιλεκτικά την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης από τον ειδικό μεταφορέα της. Έτσι αυξάνουν τα επίπεδα της ελεύθερης σεροτονίνης και τελικά θεραπεύουν την κατάθλιψη.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη μελέτη:

Η μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Pediatrics, συγκέντρωσε στοιχεία από περίπου 1.000 μητέρες-παιδιά. Αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 2 έως 5 ετών, χωρίστηκαν βάσει των κλινικών δεδομένων σε τρεις ομάδες: παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, παιδιά με νοητική υστέρηση και παιδιά που εμφάνιζαν φυσιολογική ανάπτυξη. Επίσης συλλέχθηκαν στοιχεία για τις βιολογικές τους μητέρες, σχετικά με τη διανοητική τους υγεία, τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (SSRIs) κατά την κύηση και άλλα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν αυξημένο κίνδυνο αυτισμού και διανοητικής υστέρησης στα αγόρια, που ως έμβρυα είχαν εκτεθεί στα SSRIs, σε αντίθεση με τα κορίτσια, που φάνηκε να μην επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο από αυτές τις ουσίες.

Η λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων κατά την κύηση εγκυμονεί κινδύνους για το παιδί. Από την άλλη πλευρά, η κατάθλιψη και οι διαταραχές της ψυχικής υγείας της εγκύου θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του εμβρύου. Οι γιατροί θα πρέπει να σταθμίσουν τα οφέλη έναντι των πιθανών κινδύνων της χορήγησης των SSRIs στις εγκύους.

 

Η μελέτη αυτή δεν είναι η μόνη που επιβεβαιώνει αυτά τα ευρήματα

 

αυτισμός-εγκυμοσύνη-περιβάλλον-φάρμακα

Ποικίλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες επιδρούν στη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και συνδέονται με την εμφάνιση αυτιστικών διαταραχών.

 

Ο αυτισμός  είναι μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επέρχεται κατά την εμβρυική ζωή και τη βρεφονηπιακή ηλικία. Εξελίσσεται έκτοτε και εκδηλώνεται μέσα από ένα σύνολο χαρακτηριστικών συμπεριφορών (μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, ελλειμματική ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας κ.α.). Ο όρος «διαταραχές του αυτιστικού φάσματος» περιλαμβάνει το σύνολο των αυτιστικών διαταραχών, ανάλογα με τα παρατηρούμενα κλινικά συμπτώματα.

 

Αν και η αιτιολογία του αυτισμού παραμένει άγνωστη, ποικίλοι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν συσχετιστεί με την εκδήλωση του συνδρόμου αυτού

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Davis της Καλιφόρνιας, απέδειξαν ότι οι έγκυες γυναίκες που ζουν κοντά σε αγροτικές περιοχές, στις οποίες χρησιμοποιούνται (ή χρησιμοποιούνταν) χημικά παρασιτοκτόνα, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο (άνω του 60%) να αποκτήσουν παιδί με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος ή κάποια άλλη αναπτυξιακή διαταραχή.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο αυτισμός και η νοητική υστέρηση συνδέονται με την έκθεση των εμβρύων σε επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Σε συγκεκριμένα στάδια της εμβρυικής ανάπτυξης, το έμβρυο φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως ευάλωτο σε μία σειρά χημικών ουσιών (πλαστικοποιητές, συνταγογραφούμενα φάρμακα, φυτοφάρμακα κ.α.), οι οποίες μπορούν να μεταβάλλουν σημαντικά τη φυσιολογική ανάπτυξη του.

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply