Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400
  • Παίρνατε για χρόνια αντιόξινα ή αντισταμινικά και ξαφνικά βρεθήκατε με εντερικά συμπτώματα;
  • Σας είπε ο γαστρεντερολόγος σας ότι πάσχετε από κοιλιοκάκη;
  • Τον ρωτήσατε αν τα φάρμακα που σας είχε δώσει παλιότερα μπορεί να ευθύνονται και σας είπε όχι;
  • Σας είπε ότι η κοιλιοκάκη είναι μία διαταραχή που σας “έτυχε” και ότι κάποιοι απλά το παθαίνουν;

Μάλλον όχι

 

αντιόξινα-κοιλιοκάκηΗ  κοιλιοκάκη όντως έχει κάποια γενετική συνιστώσα. Ωστόσο, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως με τη συνιστώσα αυτή που όμως δεν παθαίνουν κοιλιοκάκη. Για να εκδηλωθεί η νόσος πρέπει να έχει και περιβαλλοντικές, και διατροφικές αλλά και φαρμακολογικές επιρροές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η χρόνια χρήση φαρμάκων τα οποία βαφτίζονται “αθώα” ευθύνονται για την εμφάνιση ή την επιδείνωση κάποιας διαταραχής. Η ίδια ιστορία επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο κάθε φορά που κάποιο φάρμακο αντικαθίσταται από ένα νέο με την δικαιολογία ότι το νέο έχει μειωμένες παρενέργειες. Εμμέσως λοιπόν γίνεται η παραδοχή ότι το παλιό φάρμακο είχε πολλές παρενέργειες.
Μία ακόμη τέτοια ιστορία έρχεται να προστεθεί και εμπλέκει γνωστή κατηγορία φαρμάκων τα οποία καταναλώνονται αλόγιστα από δεκάδες χιλιάδες Έλληνες. Φυσικά μιλάμε για τα αντιόξινα και τα αντισταμινικά.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε ιατρική παιδεία. Η χρήση των αντιόξινων γίνεται ελαφρά τη καρδία από τον καθένα αρκεί μόνο μία καούρα ή ένα κάψιμο. Ακόμα και όταν υπάρχει σοβαρός λόγος, τα φάρμακα αυτά δεν προορίζονται για μακροχρόνια χορήγηση. Απεναντίας η θεραπεία που παρέχουν είναι συμπτωματική και δεν αντιμετωπίζει την πηγή του προβλήματος.

Η χρόνια χρήση αντιόξινων και αντισταμινικών προκαλεί κοιλιοκάκη

Παίρνοντας ένα μεγάλο δείγμα ασθενών, σε διάστημα 3 ετών, Σουηδοί επιστήμονες εξέτασαν τις χορηγήσεις των συγκεκριμένων φαρμάκων σε ασθενείς που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με κοιλιοκάκη. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά. Η χρήση των φαρμάκων σχετίζεται πάρα πολύ ισχυρά με έναρξη κοιλιοκάκης. Μάλιστα, οι ασθενείς που είχαν λάβει και τις δύο κατηγορίες φαρμάκων είχαν πολύ υψηλότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν τη διαταραχή.

Η κοιλιοκάκη είναι μία πολύ οδυνηρή και ταυτόχρονα επικίνδυνη διαταραχή. Έχει συνδεθεί με πολλαπλές αυτοάνοσες εκδηλώσεις, ενώ μακροχρόνια, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές απώλειες θρεπτικών συστατικών και φλεγμονή στο έντερο.

Πώς αποφεύγουμε τα αντιόξινα;

molecular_nutrition

Ειδικά άτομα που έχουν προδιάθεση για κοιλιοκάκη ή κάποιο άλλο αυτοάνοσο είναι πολύ σημαντικό να απαλλαγούν από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τις καούρες με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Τα παρακάτω βήματα με μαθηματική ακρίβεια θα σας οδηγήσουν στην γρήγορη και αποτελεσματική εξομάλυνση των συμπτωμάτων σας:

  • Ανοίγουμε το ψυγείο και πετάμε όλες τις τροφές που μας προκαλούν τα συμπτώματα: Τα κυριότερα εξ αυτών είναι το τυρί, τα καφεϊνούχα ροφήματα, τα αναψυκτικά και τα πολύ λιπαρά
  • Βάζουμε σε αγγελία να πουλήσουμε τον φούρνο μικροκυμάτων
  • Βάζουμε έναν ρεαλιστικό χρονικό στόχο για να μετατρέψουμε την γεμάτη “σκουπίδια” και τοξίνες διατροφή μας σε μία πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μοριακή διατροφή
  • Αποχαιρετούμε όλα τα χάπια και τα φάρμακα μια για πάντα

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close