Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Καθώς το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και τα μικρόβια ξεκίνησαν τις βόλτες τους στα σπίτια μας, ήρθε μάλλον η ώρα να δούμε πως μπορούμε να απαλλαγούμε από τα χημικά σαπούνια και αντισηπτικά που κυκλοφορούν και να φτιάξουμε ένα φυσικό και πολύ φιλικό προς το σώμα μας. Τα περισσότερα αντισηπτικά του εμπορίου περιέχουν βλαβερούς αντιμικροβιακούς παράγοντες, όπως η τρικλοσάνη (triclosan), η οποία μπορεί να βλάψει το θυρεοειδή και να επιμολύνει τα νερά. Το χειρότερο είναι ότι η τρικλοσάνη δε σκοτώνει καν όλα τα βλαβερά βακτήρια και συνεισφέρει στην ανάπτυξη αντίστασης στα αντιβιοτικά από τα βακτήρια.

 

Τα 3 Χειρότερα Προϊόντα στο Μπάνιο

Πέρα από την τρικλοσάνη, τα εμπορικά διαθέσιμα καθαριστικά χειρός μπορεί να είναι επιμολυσμένα με συνθετικές αρωματικές ύλες, όπως τα φθαλικά, τα οποία είναι αποδεδειγμένο ότι συνδέονται με αναπαραγωγικά προβλήματα. Παράλληλα, περιέχονται και οργανικοί διαλύτες όπως το PEG το οποίο συχνά είναι αναμεμιγμένο με γνωστά καρκινογόνα, όπως το 1,4 διοξάνιο.

Σπιτικό καθαριστικό χεριών 

Μία πολύ φιλική για το δέρμα πρόταση, για αντισηπτικό καθαριστικό χεριών είναι η πολύ απλή συνταγή που ακολουθεί:

50 γραμμάρια βότκα

4-5 σταγόνες κάποιου αιθέριου ελαίου, όπως π.χ. ευκάλυπτος

2 κουταλιές του γλυκού αμαμηλίδα (witch hazel)

Μόλις τελειώσει το σαπούνι του εμπορίου, πλύνετε καλά τη συσκευασία και αναμίξτε τα παραπάνω καλά μέσα σε αυτό. Σιγουρευτείτε ότι τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιείτε, προέρχονται από εταιρείες που εμπιστεύεστε και είναι καθαρά. Μια δοκιμασία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι να ρίξετε μια σταγόνα σε καθαρό βαμβάκι, και αν δεν αφήσει σημάδι, είστε σίγουροι ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χρωστικές ή χημικά.

Αν παρόλα αυτά δε θέλετε να φιτάξετε δικό σας καθαριστικό, μπορείτε να αποφύγετε τα τοξικά χημικά χωρίς να μειωθεί η ικανότητα εξουδετέρωσης των μικροβίων. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

Τα αντισηπτικά με βάση το οινόπνευμα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 60% οινόπνευμα ώστε να είναι πλήρως αποτελεσματικά. Το οργανικό οινόπνευμα και τα φυτικά αντιμικροβιακά συστατικά είναι τα καλύτερα.

Προτιμήστε να περιέχουν φυσικά αντισηπτικά όπως αμαμηλίδα, λεβάντα, θυμάρι κ.ά.

Να θυμάστε πάντα να ενυδατώνεστε. Τα καθαριστικά με βάση το οινόπνευμα ξηραίνουν το δέρμα, οπότε είναι απαραίτητο να ενυδατωνόμαστε όσο το δυνατόν συχνότερα και περισσότερο.

Μη χρησιμοποιείται μόνο αντισηπτικά στεγνής χρήσης. Αυτού του τύπου τα αντισηπτικά, δε λειτουργούν σωστά όταν υπάρχουν στερεά υπολείμματα στα χέρια, όπως λάσπη, σκόνη, βρομιά κ.ά. Πρέπει πρώτα να πλυθούν καλά με άφθονο αφρό.

Είναι σημαντικό για το δέρμα μας αλλά και για το περιβάλλον να μη χρησιμοποιούμε σε συχνή βάση χημικά και διαλύτες οι οποίοι προκαλούν ξηρότητα και έχουν ενοχοποιηθεί για πολλές ασθένειες. Ας κάνουμε το σώμα μας δέκτη φιλικών και φυσικών ουσιών που δεν υπολείπονται καθόλου σε δράση των εμπορικά διαθέσιμων συνθετικών σαπουνιών.

Σχετικά Άρθρα:

One response on “Φτιάξτε μόνοι σας φυσικό αντισηπτικό σαπούνι χεριών

  1. […] δάφνη είναι υπέροχο αντισηπτικό. Προσθέστε λίγη δάφνη σε σούπες, βραστό ή ψητό κρέας […]

Leave a Reply