Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η βακτηριακή οικολογία που ζει στον άνθρωπο έχει αλλάξει τα τελευταία 100 χρόνια

Το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, ηγήθηκε μιας μελέτης που έδειξε ότι το αρχαίο DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση του αρχαίου ανθρώπινου μικροβιώματος. Το αρχαίο μικροβίωμα βοήθησε σημαντικά στην κατανόηση των πρόσφατων αλλαγών στην ανθρώπινη υγεία, όπως το ποια καλά βακτήρια έχουν ίσως χαθεί, ως αποτέλεσμα της άφθονης χρήσης αντιβιοτικών μας των αντισηπτικών πρακτικών.

Η Cecil M. Lewis Jr, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Κολέγιο OU των Τεχνών και των Επιστημών και διευθύντρια του Εργαστηρίου Μοριακής Ανθρωπολογίας OU και ο Ραούλ Τίτο, Επιστημονικός Συνεργάτης του OU, ηγήθηκαν της ερευνητικής μελέτης που ανέλυσε δεδομένα για το μικροβίωμα σε δείγματα αρχαίων ανθρώπινων κοπράνων που συλλέχθηκαν από τρεις διαφορετικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Αμερική, όπου το καθένα χρονολογείται πάνω από 1000 ετών. Επιπλέον, η ομάδα παρείχε μια νέα ανάλυση ήδη δημοσιευμένων στοιχείων από δύο δείγματα που αντανακλούν σπάνια και εξαιρετική διατήρηση: Τον Otzi τον ‘χιονάνθρωπο’ και έναν στρατιώτη που είχε μείνει παγωμένος για 93 χρόνια σε έναν παγετώνα.

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το αρχαίο ανθρώπινο μικροβίωμα του εντέρου είναι παρόμοιο με εκείνο των μη-ανθρώπινων πρωτευόντων θηλαστικών και των αγροτικών μη-δυτικών κοινωνιών σε σχέση με εκείνο που έχουν οι άνθρωποι που ζουν ένα σύγχρονο τρόπο ζωής, λέει η Lewis. Από αυτά τα δεδομένα, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τελευταία 100 χρόνια υπήρξε μια εποχή μεγάλων αλλαγών στο ανθρώπινο εντερικό μικροβίωμα σε κοσμοπολίτικες περιοχές

Οι διαιτητικές αλλαγές, καθώς και η ευρεία υιοθέτηση των διαφόρων αντισηπτικών και αντιβιοτικών έχουν ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τους σύγχρονους ανθρώπους, αλλά πολλές μελέτες δείχνουν ότι υπήρξε ένα κόστος, όπως η πρόσφατη αύξηση των κινδύνων που συνδέονται με τα αυτοάνοσα νοσήματα και άλλες παθήσεις της υγείας. Αυτή η συν-εξελικτική σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τα βακτηρίδια έχει αλλάξει. 

Εκτός από τους εργαστηριακούς ελέγχους στη μελέτη μας, χρησιμοποιούμε μια συναρπαστική νέα ποσοτική προσέγγιση που ονομάζεται ανίχνευση πηγής που έχει αναπτυχθεί από τον Dan Knights από το Εργαστήριο Rob Knight στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Boulder, το οποίο μπορεί να εκτιμήσει τι ποσό από τα δεδομένα του αρχαίου μικροβίωματος οφείλεται στο ανθρώπινο έντερο, παρά σε άλλες πηγές, όπως είναι το έδαφος, εξηγεί η Lewis

Η αντιβίωση λειτουργεί κατασταλτικά. Πρέπει να χρησιμοποιείται όταν γνωρίζουμε ποια είναι η αιτία της λοίμωξης (πρέπει να είναι βακτηριακή) και σε ποιο αντιβιοτικό είναι ευαίσθητος ο μικροοργανισμός. Αν δώσουμε άλλη αντιβίωση μπορεί να το κάνουμε πιο ισχυρό και πιο παθογόνο. Επίσης, αν η λοίμωξη είναι ιογενής η αντιβίωση δεν έχει κανένα ρόλο παρά μόνο να καταστρέψει την υγιή χλωρίδα. Συνεπώς, η αντιβίωση είναι ένα πανίσχυρο όπλο, και όπως όλα τα όπλα πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και μόνο με τον κατάλληλο τρόπο.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close