Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400
Τα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής ιδρύθηκαν με σκοπό την αντιμετώπιση και τη φυσική πρόληψη χρονίων διαταραχών με σαφή λειτουργικά αίτια. Η ψωρίαση είναι μία από αυτές. Τα περιστατικά που αναλαμβάνουμε συνεχώς αυξάνονται με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εξάγουμε στατιστικά αποτελέσματα. Ένα πρώιμο συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε εκ πρώτης όψεως δεν έχει καμία σχέση με τη διατροφή, με την κληρονομικότητα ή με τις συνήθειες των ασθενών. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, το στατιστικά πιο κοινό στοιχείο των ασθενών ήταν…

ο κάμπος της Θεσσαλίας

 

molecular-nutrition600width

Εφόσον λοιπόν απομονώσαμε τα συγκεκριμένα περιστατικά, εξετάσαμε τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων εξετάσεων για να εντοπίσουμε κάποιο κοινό στοιχείο. Τελικά δεν αποτέλεσε έκπληξη το εύρημά μας. Το πιο κοινό αποτέλεσμα που εντοπίσαμε ήταν η αυξημένη προκλητή έκκριση αρσενικού από τα ούρα. Και όταν λέμε αρσενικό φυσικά εννοούμε το δηλητήριο που βλέπουμε στις ταινίες, μόνο που στην πραγματικότητα δεν έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται σε δεκάδες τομείς της καθημερινότητάς μας.

Ένας πολύ σημαντικός, ίσως ο σημαντικότερος, τομέας στον οποίο χρησιμοποιούνται ενώσεις του αρσενικού είναι η γεωργία. Το αρσενικό, ως δηλητήριο, χρησιμεύει ώστε να εμποδίζεται η ανάπτυξη ζιζανίων και παρασίτων στους καρπούς, τα οποία και πεθαίνουν όταν καταναλωθεί το συγκεκριμένο φάρμακο. Ο μηχανισμός με τον οποίον δρουν αυτά τα παρασιτοκτόνα είναι διαφορετικός σε κάθε είδος, όμως έχει μία κοινή βάση. Η βάση αυτή στην οποία στηρίζεται η δράση του φαρμάκου είναι ίδια με αυτή του ανθρώπινου κυττάρου. Στην ουσία δηλαδή ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στην θανατηφόρα δράση του αρσενικού, μόνον επειδή έχει εξλιχθεί να επιδιορθώνει τις βλάβες που αυτό του προκαλεί.

Και γιατί στη Θεσσαλία τόσο αρσενικό;

Ο κάμπος αποτελεί μία ευλογημένη περιοχή από πολλές απόψεις. Είναι ένα από τα πλέον εύφορα τμήματα της Μεσογείου και αποτελεί ένα θησαυρό διατροφής και υγείας. Φυσικά η ανάγκη υπερκαλλιέργησης και αύξησης σοδειάς και παραγωγής έχει αναγκαστικα επιφέρει μεταβολές στον παραδοσικό τρόπο καλλιέργειας, και τα παρασιτοκτόνα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα αυτών των μεταβολών. Φυσικά, για την χρήση των φαρμάκων αυτών και το σωστό τρόπο εφαρμογής του υπάρχουν περιορισμοί και κανόνες

…. χμμ όχι στην Ελλάδα.

fytofarmaka-mnhmh-sygkentrwsi-150x1501Η χρήση γεωργικών φαρμάκων στη χώρα μας γίνεται σχεδόν ανεξέλεγκτα. Κάτι τέτοιο φυσικά συμβαίνει μόνο σε χώρες του Τρίτου κόσμου. Η άδεια και η εκπαίδευση που υποχρεούται να πάρει κάποιος για να γίνει αγρότης δεν είναι η κατάλληλη, ενώ και η αγορά τους είναι ανεξέλεγκτη. Σήμερα κυκλοφορούν εκατοντάδες φάρμακα τα οποία έχουν αποδειχθεί καρκινογόνα, όπως το τριχλωριούχο αρσενικό, ή τριχλωροαρσίνη, ή βούτυρο του αρσενικού!!! Αυτό και άλλες ουσίες που περιέχουν αρσενικό, επιμολύνουν τα υπόγεια ύδατα, παιρνούν στον καρπό ενώ εισχωρούν στον οργανισμό μας και μέσω του δέρματος.

Όταν λοιπόν το ίδιο το ΙΓΜΕ αναφέρει σε έκθεσή του ότι τα υπόγεια ύδατα περιοχών της Θεσσαλίας έχουν υπερβολικά μεγάλη συγκέντρωση αρσενικού, τότε ο συσχετισμός έρχεται αβίαστα. Φυσικά δεν είναι μόνο η Θεσσαλία που έχει πρόβλημα. Παρόμοιες συγκεντρώσεις αρσενικού έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη, παλιότερα στο Αγρίνιο (το αρσενικό χρησιμοποιείται και στον καπνό του τσιγάρου) και στη Χαλκιδική.

Τι γίνεται όμως όταν η έκθεση στο αρσενικό είναι μεγάλη και χρόνια;

Είναι πλέον εξακριβωμένο από εκατοντάδες μελέτες ότι η χρόνια έκθεση στο αρσενικό έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου. Φυσικά τα αυτοάνοσα και τα δερματικά αποτελούν μέρος των συνεπειών αυτών. Όπως αναφέρει πολύ πρόσφατη μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό Clinical Laboratory σε μεγάλο δείγμα ψωριασικών ασθενών βρέθηκε ότι είχαν πολύ υψηλή συγκέντρωση αρσενικού στο αίμα και τα ούρα το οποίο μάλιστα ανιχνεύτηκε σε συνδυασμό με πολύ χαμηλά λειτουργικά επίπεδα σεληνίου. Μάλιστα, όσο πιο υψηλή ήταν η συγκέντρωση τόσο χειρότερη ήταν η περίπτωση της ψωρίασης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός λοιπόν ότι όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αρσενικού, τα κρούσματα διαταραχών που επηρεάζονται από αυτό, όπως είναι τα δερματολογικά είναι σε έξαρση. Η μέτρηση του μετάλλου αυτού, μαζί και με άλλα που υπάρχουν στα παρασιτοκτόνα, όπως υδράργυρος, κάδμιο κ.ά. είναι επιβεβλημένη. Η μέτρηση όμως πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο, και όχι στο αίμα όπου μπορεί να λάβουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

 

Πηγές

http://www.econews.gr/2012/01/20/xromio-arseniko-ydata/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22582496

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply