Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Τελικά τα νύχια δεν είναι απλώς ένας καμβάς για μανό! Μπορούν να μας προειδοποιήσουν και για προβλήματα, είτε απλά, είτε σοβαρότερα, που αφορούν την υγεία μας. Το σχήμα τους, η υφή τους, το χρώμα τους και η συνολική τους εμφάνιση αντικατοπτρίζουν σημαντικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας και είναι απαραίτητο να τους δώσουμε τη σημασία που τους αρμόζει.

Για να δούμε

  • Αδύναμα ή εύθραυστα νύχια

Αν τα νύχια σπάνε ή λυγίζουν εύκολα ή αν ξεφλουδίζουν με το παραμικρό τότε ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείς μήπως το έχεις παρακάνει με την κοσμητική νυχιών. Όσο μεγαλώνεις σε ηλικία, τόσο επιρρεπή γίνονται τα νύχια σε όλα τα χημικά που περιέχονται στα καλλυντικά είδη. Καλό θα είναι να δέχονται αυτά τα χημικά για όσο είναι απολύτως απαραίτητο. Δεν τα βάφουμε για να βγάλουμε το σκύλο βόλτα!!

  • Κίτρινα νύχια

Αν κοιτάμε τα νύχια και μας θυμίζουν όλο και περισσότερο πορτοκάλια, τότε ήρθε η ώρα να σκεφτούμε ξανά την απαίσια συνήθεια του καπνίσματος. Αν όμως δεν καπνίζεις τότε πρέπει να προσθέσεις κι άλλα συμπτώματα. Αν η κιτρινίλα επιμένει και συνοδεύεται από πόνο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει μόλυνση από μύκητες. Επίσης, η κιτρινίλα εμφανίζεται σε άτομα με ψωρίαση. Αν υποψιάζεσαι κάτι τέτοιο ή έχεις κάποιον συγγενή με ψωρίαση, καλό θα ήταν να δεις το γιατρό σου.

  • Λευκά στίγματα

Είναι αυτά τα εκνευριστικά ασπράκια που φαίνονται να είναι στην επιφάνεια αλλά δε φεύγουν με τίποτα. Συνήθως υποδηλώνουν κάποιον τραυματισμό και δεν είναι κάτι σημαντικό. Αν δεν φύγουν από μόνα τους τότε ίσως είναι κάποιος αποχρωματισμός από μύκητες και μια απλή αγωγή θα τα εξαλείψει.

  • Σκούρες κάθετες λωρίδες

Είναι σκούρες γραμμές που διατρέχουν το νύχι από την κορυφή έως την άκρη, συνήθως πιο σκούρες στην κορυφή. Είναι πιο συνηθισμένες σε άτομα με σκούρο δέρμα, ωστόσο μπορεί να είναι ενδεικτικό κακοήθους μελανώματος, και γι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να την δείξουμε σε κάποιον ειδικό.

  • Νύχια με κοιλότητα

Νύχια που έχουν λακούβα, που όταν ρίξουμε μια σταγόνα νερό θα μείνει όπως έχει και δε θα διασκορπιστεί. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η έλλειψη σιδήρου, πιθανώς λόγω έλλειψης παροχής αίματος. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σημάδι αγγειακής ή καρδιακής ανωμαλίας, ενώ συνοδεύεται αρκετές φορές από υποθυρεοειδισμό. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις για να βρεις τις ανεπάρκειες που κρύβονται από πίσω, ενώ και μια εξέταση θυρεοειδούς δεν βλάπτει. Είναι σίγουρο ότι έχεις να κάνεις πάνω από 3 χρόνια. Έτσι δεν είναι;;

  • Οριζόντιες ραβδώσεις

Είναι οριζόντιες γραμμούλες που διασχίζουν το νύχι. Μήπως το μάγκωσες σε καμιά πόρτα; Αν όχι, και οι γραμμούλες διαρκούν για καιρό, τότε ονομάζονται γραμμές του Beau, και ίσως είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό: συνήθως σημάδι προδιαβητικού σταδίου, ή αν έχεις διαγνωστεί με διαβήτη τότε δεν κάνεις καλή δουλειά στο να τον ελέγξεις. Επίσης, σχετίζεται με διαταραχές του κυκλοφοριακού και νοσημάτων που προκαλούν υψηλό πυρετό (π.χ. πνευμονία)

  • Κάθετες ράχες

Στην ουσία είναι σαν να έχει στάξει κερί, να έχει τρέξει κάθετα πάνω στο νύχι και να έχει φτιάξει γραμμούλες. Σχετίζεται άμεσα με ορμονικές διαταραχές, προβλήματα θυρεοειδούς, υψηλό στρες και διαβήτη. Σίγουρα ψάξτο λίγο παραπάνω. Αν δε το διορθώσεις ξέχνα το μανικιούρ….

 

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply