Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Πώς η άσκηση μεταβάλλει το μεταβολισμό των οιστρογόνων και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του στήθους

askhsh-karkinos-gymnastikh-diatrofh

Σημαντικά σημεία

 

Η άσκηση μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αποδομεί και απομακρύνει τα οιστρογόνα, αυξάνοντας μία αναλογία η οποία εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται ως δείκτης προδιάθεσης για οιστρογονοεξαρτώμενους καρκίνους. Ακόμα και μετά την κανονικοποίηση ως προς άλλους προδιαθετικούς κινδύνους, ο λόγος 2-υδροξυοιστρόνη/16α-υδροξυοιστρόνη (2-OHE1/16α-OHE1) ήταν σημαντικά καλύτερος σε γυναίκες που είχαν έντονη φυσική δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Μαΐου Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Βρήκαμε ότι 150 λεπτά μέτριας έως δυνατής αεροβικής άσκησης εβδομαδιαίως για 16 εβδομάδες βοήθησαν να μεταβληθεί σημαντικά ο μεταβολισμός των οιστρογόνων προς μία κατεύθυνση μείωσης κινδύνου για καρκίνο του στήθους

————————————————————————————————————–

Σχετικό άρθρο

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι προϊόντα που παράγονται από την οξείδωση της οιστραδιόλης και της οιστρόνης παίζουν σημαντικό ρόλο στην καρκινογένεση (όπως φαίνεται στην εικόνα).

oistrogona-metabolismos-diataraxes-logo

Η 2-OHE1 έχει βρεθεί ότι είναι μερικός ανταγωνιστής της αναπτυξιακής δράσης της σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του μαστού, ενώ η 16α-OHE1 αυξάνει τη μη προγραμματισμένη σύνθεσηDNA και προωθεί τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό.

Οι 391 γυναίκες της μελέτης συμμετείχαν σε μία ευρύτερη έρευνα (WISER). Οι ηλικίες τους ήταν μεταξύ 18 και 30 ετών με ΔΜΣ 18 έως 40 kg/m2. Η άσκηση που κλήθηκαν αυτές οι γυναίκες να κάνουν είχαν τα εξής αποτελέσματα: 

  • Αύξηση 0,90 στα μεταβολικά ισοδύναμα όταν ο καρδιακός παλμός αυξανόταν κατά 85%
  • Αύξηση της λείας μυϊκής μάζας: 0.55 kg έναντι 0.07 kg
  • Μείωση του λιπώδους ιστού: 0.57 έναντι 0.04 kg
  • Μείωση στο ποσοστό του λιπώδους ιστού: 0.95% έναντι 0.09%

Η εξέταση αυτή έγινε στα ούρα στη μέση θυλακοειδή φάση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της μελέτης. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για την απλή αλλά πολύ σημαντική αυτή εξέταση.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.