Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Αυτή τη στιγμή, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν περίπου 25 εκατομμύρια άτομα που υποφέρουν από τις ισόβιες συνέπειες του άσθματος, της δυσκολίας στην αναπνοή, του αισθήματος βάρους στο στήθος και του βήχα. Τα νούμερα αυξάνονται παγκοσμίως χρόνο με το χρόνο. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών το νούμερο αυτό αυξήθηκε κατά 4,3 εκατομμύρια μόνο κατά την οκταετία 2001-2009.

Ο Dr. Rehan, ο οποίος είναι ο κύριος ερευνητής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Los Angeles και του έχει ανατεθεί, μέσω γενναιόδωρης χρηματοδότησης, να διεξάγει έρευνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και την πρόληψη του άσθματος. Η σημαντική αυτή μελέτη του εστιάζει στην κατανόηση των πολύ μεγάλων συνεπειών που έχει το μητρικό κάπνισμα, όχι μόνο για το εκτιθέμενο έμβρυο, αλλά και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αυτή διερευνά τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος κατόπιν έκθεσης του εμβρύου σε καπνό τσιγάρου κατά την κύηση και αν αυτός ο κίνδυνος περνάει στα εγγόνια και τα δισέγγονα.

Ενώ είναι πολύ γνωστό, ότι το μητρικό κάπνισμα προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε ένα αγέννητο παιδί, όπως άσθμα, η μελέτη αυτή είναι σημαντική καθώς φωτίζει και το αδιερεύνητο μέχρι τώρα πεδίο των συνεπειών σε ερχόμενες γενιές, αναφέρει συν τοις άλλοις ο Dr. Rehan.

Μελέτες, παλαιοτέρων ετών, έδειξαν ότι η έκθεση στη νικοτίνη στη μήτρα, επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων και τη διαφοροποίηση, μεταβάλλοντας συγκεκριμένους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για τη σωστή εμβρυϊκή ανάπτυξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει το παιδί πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα άσθματος. Πλέον, έχουμε πολύ ισχυρές αποδείξεις, ότι οι μεταβολές αυτές που λαμβάνουν χώρα στη δομή και τη λειτουργία των πνευμόνων, λόγω ακριβώς της νικοτίνης, μπορούν και περνούν από τη μία γενιά στην άλλη.

Το σκεπτικό του Dr. Rehan’s είναι καινοτόμο. Η μελέτη αυτή έχει ήδη χαρακτηριστεί πρωτοποριακή και πιθανότατα θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε το άσθμα. Επιπλέον, οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν οι οποίες περιλαμβάνουν κυτταρικές, μοριακές και επιγενετικές δοκιμές, βοηθούν στο να έχουμε πολύ καθαρή εικόνα για τις επιπλοκές του καπνίσματος σε επίπεδο γενεών και το πως αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος. Έτσι, μπορούμε να έχουμε καλύτερο έλεγχο στο πως θα αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση, εφόσον ο γονέας επιλέξει να μη σταματήσει τη συνήθεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέτοιες πρακτικές αφορούν επίσης τη διατροφή, τα συμπληρώματα διατροφής αλλά και τον τρόπο ζωής.

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply