Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Είναι γνωστό πως η υγεία του γαστρεντερικού συστήματος σχετίζεται άμεσα με τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Αυτό που όμως δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως η ισορροπία μεταξύ των ωφέλιμων και των παθογόνων βακτηρίων στο έντερο μπορεί να επηρεάσει επίσης την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και συνδέεται με τη λειτουργία του εγκεφάλου και ένα ευρύ φάσμα φαινομένων συμπεριφοράς.

Ο αυτισμός είναι μία πολύπλοκη και δυστυχώς όχι σπάνια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης. Γαστρεντερικές διαταραχές (π.χ. δυσκοιλιότητα, διάρροια) παρουσιάζονται πολύ συχνά στα αυτιστικά παιδιά.

Τι δεδομένα υπάρχουν για την εντερική χλωρίδα στην περίπτωση του αυτισμού;

βακτήρια

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το προφίλ της εντερικής χλωρίδας (εντερικά βακτήρια και προϊόντα ζύμωσής τους) διαφοροποιείται σημαντικά στα αυτιστικά άτομα συγκριτικά με τον γενικότερο πληθυσμό. Αποδεικνύεται μάλιστα ότι η χορήγηση των κατάλληλων προβιοτικών σε παιδιά με αυτισμό βελτιώνει τη συμπεριφορά τους και παράλληλα την υγεία του εντέρου τους.

 

Η επιστημονική μας ομάδα συστήνει ισχυρά την διενέργεια της ειδικής εξέτασης χαρτογράφησης του εντέρου για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση τόσο γαστρεντερικών όσο και νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

 

Χαμηλά επίπεδα Akkermansia και Bifidobacteria σε παιδιά με αυτισμό

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στη Νότια Αυστραλία, διερεύνησαν με την αξιοπιστία της μεθόδου της ποσοτικής PCR σε δείγματα κοπράνων, το εντερικό προφίλ αυτιστικών παιδιών και διαπίστωσαν:

Χαμηλά επίπεδα των ωφέλιμων βακτηρίων Bifidobacteria

Χαμηλά επίπεδα Akkermansia muciniphila

Akkermansia muciniphila: Ένας ωφέλιμος μικροοργανισμός που βρίσκεται σε αφθονία στο έντερο των υγιών ατόμων. Μειωμένα επίπεδα του βακτηρίου παρατηρούνται σε ασθενείς με νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα. Τα χαμηλά επίπεδα της Akkermansia muciniphila φαίνεται να σχετίζονται με αλλοιώσεις ή βλάβες του βλεννογονικού φραγμού. Το βακτήριο βρίσκεται στο στρώμα βλέννας που καλύπτει τα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου μας και προσφέρει προστασία έναντι των εισβολέων.

Σχετική δημοσίευση: Wang et al., Low Relative Abundances of the Mucolytic Bacterium Akkermansia muciniphila and Bifidobacterium spp. in Feces of Children with Autism, Appl. Environ. Microbiol. 2011, 77: 6718

 

Μάθετε περισσότερα για την εξισορρόπηση της εντερικής σας χλωρίδας και τις εξειδικευμένες εξετάσεις μας

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.