Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Το CLA εμφανίζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες σε ασθενείς με νόσο του Crohn

Καθημερινή συμπλήρωση με συζευγμένο λινελαϊκό οξύ (CLA) μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εντέρου, υποδεικνύουν νέα δεδομένα από μια μελέτη για τη νόσο του Crohn. Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική μελέτη για τη νόσο Crohn έδειξαν ότι τα καθημερινά συμπληρώματα με CLA συνδέθηκαν με καταστολή των προφλεγμονωδών ενώσεων, μειωμένη δραστηριότητα της νόσου και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Η νόσος του Crohn είναι μία χρόνια ανοσο-υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης ασθένεια που αφορά το γαστρεντερικό σωλήνα. Τα αίτια της νόσου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά, αν και υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις για την αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών παραγόντων, περιβαλλοντικών παραγόντων και τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού.

Το CLA αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη νέα υποστηρικτική παρέμβαση για τη φλεγμονή του εντέρου, έγραψαν οι ερευνητές από το VirginiaTech, το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, και το Wake Forest University School of Medicine στο Clinical Nutrition. Η παρούσα μελέτη ρίχνει νέο φως στην κλινική δυνατότητα αυτής της ένωσης και παρείχε πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς μηχανισμούς της ανοσοποιητικής διαφοροποίησης που προκαλεί το CLA στο ανθρώπινο σύστημα.

Τι είναι το CLA

Το CLA είναι ένα λιπαρό οξύ που απαντάται φυσικά σε πάρα πολλά φυτικά τρόφιμα, στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Λόγω των αλλαγών στην δυτική διατροφή, η μέση πρόσληψη του CLA έχει πέσει. Όταν αφαιρείται το λίπος από ένα γαλακτοκομικό προϊόν για να το κάνει χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που θα είναι αποδεκτό από τους καταναλωτές, το CLA απομακρύνεται μαζί με αυτό.

Το συστατικό επισημάνθηκε πρόσφατα από τον αναλυτή της αγοράς Euromonitor ως ένα θρεπτικό συστατικό με ρόλο “κλειδί” στην παγκόσμια αγορά ελέγχου του βάρους. Το συστατικό απαντάται πιο συχνά ως ένα μίγμα ισομερών: cis-9, trans-11 και trans-10, cis-12.

Στοιχεία της μελέτης

Ασθενείς με ήπια έως μέτρια δραστηριότητα της νόσου συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη και λάμβαναν συμπλήρωμα με μία ημερήσια δόση 6 γραμμάριων CLA για 12 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμπλήρωση με CLA συνδέθηκε με καταστολή των επιπέδων ορισμένων μορφών των Τ κυττάρων στο αίμα, που είναι γνωστά για την παραγωγή προ-φλεγμονωδών ενώσεων. Η σοβαρότητα της ασθένειας, όπως μετράται με τον δείκτη δραστηριότητας της νόσου του Crohn (CDAI), βελτιώθηκε σημαντικά, με μια πτώση του CDAI από 245 στο 187 κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων!!!

Η δυσαρέσκεια από τις τρέχουσες παραδοσιακές θεραπείες, η χρονιότητα της νόσου και η ανησυχία για τις ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη χρήση των φυσικών και πιθανώς ασφαλέστερων ενώσεων όπως το CLA. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τις διαμορφωτικές επιδράσεις του ανοσοποιητικού και την πιθανή κλινική αποτελεσματικότητα των εδώδιμων συμπληρωμάτων CLA σε ασθενείς με νόσο του Crohn.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close