Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA) αποδεικνύεται μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς με ανθεκτική νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα! Σύμφωνα με την πιλοτική μελέτη του Τμήματος Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Regensburg της Γερμανίας, ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα) ανταποκρίνονται στη θεραπεία με DHEA, η οποία βρέθηκε ότι μειώνει τους δείκτες ενεργότητας της νόσου (βάσει των οποίων μετράται η σοβαρότητα της ασθένειας), χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες.


Η δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA) και ο μεταβολίτης της, η θειική δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEAS), είναι οι αφθονότερες ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα

ελκώδης-κρον-δηεα

Οι φλεγμονές του εντέρου βελτιώνονται με τη χορήγηση DHEA

DHEA είναι μία φυσική στεροειδής ορμόνη που παράγεται κυρίως στα επινεφρίδια. Συχνά αναφέρεται ως «η ορμόνη της αντιγήρανσης» αφού η δράση της στον οργανισμό μας έχει συσχετιστεί με την αντιγήρανση και την καταπολέμηση αρκετών παθολογικών καταστάσεων. Τα επίπεδα της DHEA είναι συνήθως υψηλά στις νεαρές ηλικίες, ενώ με την πάροδο των χρόνων μειώνονται. Εκτός από την ηλικία, οι μεταβολές στα επίπεδα της DHEA μπορεί να οφείλονται και σε ασθένειες. Το στρες, οι λοιμώξεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να μειώσουν δραματικά τη συγκέντρωση της στο οργανισμό μας.

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τα επίπεδα της DHEA στο σώμα μας;

Η μέτρηση της DHEA στο σάλιο είναι μία ανώδυνη, μη επεμβατική εξέταση, με υψηλή διαγνωστική αξία. Η σιελική εξέταση υπερέχει από τη μέτρηση της DHEA στο αίμα, επειδή στο σάλιο προσδιορίζεται μόνο η βιοενεργή (μη δεσμευμένη) μορφή της ορμόνης, ενώ η μέτρηση στο αίμα συνυπολογίζει και την ανενεργή (δεσμευμένη) μορφή της, δίνοντας τελικά ένα σχετικό σφάλμα. Το προφίλ του επινεφριδιακού στρες (προσδιορισμός των επιπέδων της DHEA και της κορτιζόλης) αποτελεί ένα σπουδαίο διαγνωστικό εργαλείο για την πρόληψη ασθενειών και την εύρεση παραγόντων που προκαλούν χρόνια νοσήματα.

μέτρηση-δηεα-σάλιο

Χαρακτηριστική καμπύλη ημερήσιας διακύμανσης κορτιζόλης και DHEA σε άτομο με ελκώδη κολίτιδα

Με ποιο τρόπο η DHEA δρα ενάντια στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου;

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες που αφορούν το γαστρεντερικό σωλήνα και εκδηλώνονται με μία ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων. Το βιοχημικό προφίλ των ασθενειών αυτών περιλαμβάνει αυξημένη έκκριση προφλεγμονωδών ενώσεων (όπως η ιντερλευκίνη-6 και η ιντερλευκίνη-12) και ενεργοποίηση του μεταγραφικού παράγοντα NF-κΒ (πρωτεϊνικό σύμπλεγμα που ελέγχει τη γονιδιακή έκφραση). Επιπλέον, τα επίπεδα της ορμόνης DHEA είναι χαμηλά στους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Mελέτες λοιπόν έχουν δείξει ότι η δράση της DHEA αναστέλλει την ενεργοποίηση του μεταγραφικού παράγοντα NF-κΒ και επίσης την έκκριση της ιντερλευκίνης-6 και της ιντερλευκίνης-12. Η συγκεκριμένη δημοσίευση του Πανεπιστημίου του Regensburg, αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι η DHEA μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία ασθενών με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Περαιτέρω μελέτες σε σχέση με τη χρησιμοποιούμενη δοσολογία είναι πιθανόν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Σχετικά με τη μελέτη:

Για τη διερεύνηση της επίδρασης της στεροειδούς ορμόνης DHEA σε ενεργές φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, 20 ασθενείς (7 ασθενείς με νόσο του Crohnκαι 13 ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα) λάμβαναν καθημερινά από το στόμα 200mg DHEA για 56 ημέρες. Μετά το τέλος αυτής της πιλοτικής δοκιμής, 6 ασθενείς με νόσο του Crohn και 8 ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στη θεραπεία, μειώνοντας σημαντικά τους δείκτες ενεργότητας της νόσου (δείκτης CDAI για τη νόσο του Crohn και δείκτης CAI για την ελκώδη κολίτιδα). Επιπλέον, μέσω της θεραπείας, 12 ασθενείς (6 ασθενείς με νόσο του Crohn και 8 ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα) παρουσίασαν ύφεση της νόσου, με μια πτώση του δείκτη CDAI από το 242 στο 111 και του δείκτη CAI από το 7.8 στο 3.7! Κανένας ασθενής δεν εγκατέλειψε τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Σχετική δημοσίευση:Andus T, Klebl F, Rogler G, Bregenzer N, Schölmerich J, Straub RH, Patients with refractory Crohn’s disease or ulcerative colitis respond to dehydroepiandrosterone: a pilot study, Aliment Pharmacol Ther. 2003 Feb;17(3):409-14

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close