Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ DHEA

 

epinefridia-dhea-ygeiaΗ δεϋδροεπιανδροστερόνη, ή αλλιώς DHEA, είναι μια φυσική στεροειδής ορμόνη που απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο. Επίσης παράγεται από τις γονάδες (όρχεις και ωοθήκες) και τα επινεφρίδια. Μετά την παραγωγή, ο οργανισμός μετατρέπει την DHEA σε ανδροστενεδιόνη και ανδροστενεδιόλη. Αυτά τα δύο περαιτέρω μετατρέπονται σε οιστρογόνα και σε τεστοστερόνη.

Τα επίπεδα της DHEA είναι συνήθως ψηλά, αλλά αρχίζουν να μειώνονται μετά την ηλικία των 30. Η μείωση μπορεί επίσης να οφείλεται και σε ασθένειες όπως η νεφρική νόσος τελικού σταδίου, το AIDS, η ανορεξία, η επινεφριδιακή ανεπάρκεια, και διαβήτης τύπου 2. Η DHEA βρίσκεται στη φύση στις άγριες γλυκοπατάτες. Για το λόγο αυτό, η DHEA εξάγεται από τις γλυκοπατάτες σε εργαστήρια και παρέχεται ως διαιτητικό συμπλήρωμα για την πρόληψη ορισμένων παθήσεων και ασθενειών.

Χρήσεις και οφέλη της DHEA

Ανεπάρκεια των επινεφριδίων

Επίσης γνωστή ως νόσος του Addison, η  επινεφριδιακή ανεπάρκεια είναι μια πάθηση κατά την οποία τα επινεφρίδια δεν παράγουν αρκετές στεροειδείς ορμόνες. Οι χρήσεις και τα οφέλη της DHEA σε άτομα με νόσο του Addison περιλαμβάνουν τη βελτίωση των ορμονικών επιπέδων τους, τη λίμπιντό  τους, την ευημερία και την ικανότητα να ασκούνται τακτικά. Η νόσος του Addison είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται υπό την εποπτεία ενός εμπειρογνώμονα ιατρού.

Συστημικός ερυθηματώδης λύκος

Η DHEA λαμβάνεται από το στόμα μαζί με άλλα φάρμακα για να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων συστημικού ερυθηματώδη λύκου, όπως τα έλκη στο στόμα και τους μυϊκούς πόνους. Βοηθά επίσης την ενίσχυση των οστών σε ασθενείς που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών. Οι σωστές δόσεις DHEA σε ασθενείς με συστημικό ερυθηματώδη λύκο μπορεί να τους επιτρέψει να μειώσουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνουν καθημερινά.

Οστεοπόρωση

osteoporosisΗ οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση που συνδέεται με λέπτυνση του ιστού των οστών και εξασθένιση που οδηγεί σε μειωμένη οστική πυκνότητα. Τα οφέλη για την υγεία της DHEA σε ασθενείς με οστεοπόρωση περιλαμβάνουν τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας κατά τη γήρανση των ανδρών και των γυναικών. Στη συνέχεια, αυτό βοηθά στην πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας. Η DHEA βοηθά επίσης στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας σε ασθενείς με νευρική ανορεξία (μια διατροφική διαταραχή).

Κατάθλιψη και διάθεση

Η DHEA έχει ταξινομηθεί ως ανταγωνιστής κορτιζόλης που μπλοκάρει την υπερκινητικότητα της κορτιζόλης, η οποία προκαλεί την κατάθλιψη. Η DHEA, συνεπώς, δρα ως αντι-καταθλιπτικό που προστατεύει από την κατάθλιψη, και ανυψώνει τη διάθεση όταν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υγεία και ομορφιά του δέρματος

Ανάμεσα στα οφέλη της DHEA είναι η βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα. Όταν λαμβάνεται από το στόμα, η DHEA μειώνει τα σημάδια της ηλικίας, βελτιώνει την υγρασία και το πάχος του δέρματος στους ηλικιωμένους κάνοντας το δέρμα να δείχνει πιο νεανικό και όμορφο.

Άλλες χρήσεις και οφέλη της DHEA περιλαμβάνουν βελτίωση από: νόσο του Alzheimer, νόσο του Parkinson, μεταβολικό σύνδρομο, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, και το σύνδρομο Sjogren. Η DHEA χρησιμοποιείται επίσης για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας, του HIV / AIDS, του καρκίνου του μαστού, του διαβήτη, της καρδιακής νόσου, της στειρότητας, και της απώλειας βάρους.

Πώς πρέπει να μετράται η DHEA;

Η μέτρηση της DHEA γίνεται πιο σωστά στο σάλιο. Και αυτό γιατί στο σάλιο διαχέεται μόνο η ενεργός μορφή της ορμόνης, ενώ η μέτρηση στο αίμα μας δίνει και την ανενεργή (δεσμευμένη) μορφή της, συνεπώς μπορεί να δώσει σχετικό σφάλμα. Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε το πως πρέπει να γίνονται οι μετρήσεις DHEA και κορτιζόλης, ώστε να έχουμε τη μέγιστη διαγνωστική ισχύ.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.