Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

εικαστική απεικόνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ με κεφάλι γηραιού ανθρώπου να αποσυντίθεται ως παζλ

Νέες έρευνες βοηθούν στην ανάδειξη διατροφικών στρατηγικών για την καταπολέμηση της νόσου Alzheimer

Η νόσος Αλτσχάιμερ, γνωστή απλά και ως το Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με τα χρόνια. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα αποτελώντας την αιτία του 60% με 70% των περιπτώσεων άνοιας.

 

Υπό τον όρο “νόσος Αλτσχάιμερ” (Alzheimer’s disease and related disorders, ADRD) συμπεριλαμβάνεται μια ολόκληρη κατηγορία παθήσεων που προκαλούν γνωστική δυσλειτουργία ή άνοια. Οι παθήσεις αυτές επηρεάζουν την δυνατότητα του ατόμου να λειτουργεί σε κοινωνικό, σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Μάλιστα είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η νόσος Αλτσχάιμερ ξεκινάει πολύ πριν παρουσιαστούν τα πρώτα συμπτώματα, ένα σύνηθες φαινόμενο σε αρκετές ασθένειες. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία πως απλές στρατηγικές πρόληψης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ADRD μέχρι και 50%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία τελευταία δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, όπου επιστήμονες διερεύνησαν το ρόλο της διατροφής ως παράγοντα για την εμφάνιση της ασθένειας, αλλά και ως εν δυνάμει σύμμαχο για την αντιμετώπισή της.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στο πλάσμα των ασθενών με Alzheimer’s τα επίπεδα βιταμίνης Β12, C, E και φολικού οξέος παρουσιάζονταν ιδιαιτέρως χαμηλά σε σχέση με το φυσιολογικό. Ειδικά το φολικό οξύ και η Β12 κατέχουν κομβική σημασία στον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, της οποίας τα αυξημένα επίπεδα αποτελούν βασικό παράγοντα κινδύνου για την μειωμένη γνωστική λειτουργία και ικανότητα.

Συχνά οι μετρήσεις βιταμινών στο αίμα δεν αντικατοπτρίζουν την βιοδιαθεσιμότητά τους από τα κύτταρα. Για αυτό ειδικές εξετάσεις απαιτούνται!

 

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν προκάλεσαν έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα, καθώς και στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές διαταραχές πάσχει από ελλείψεις σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Επιπροσθέτως, τα κύτταρα του οργανισμού γίνονται πιο ευάλωτα όσο μεγαλώνουμε και η παροχή αντιοξειδωτικής προστασίας κρίνεται συχνά απαραίτητη.

Περαιτέρω, είναι γνωστό πως τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α αποτελούν παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της νόσου Alzheimer. Πληθώρα γονιδίων που σχετίζονται με την νόσο διατηρούνται υπό τον έλεγχο του ανοσοποιητικού συστήματος με τη βοήθεια αυτής της βιταμίνης.

Παρόλο που το εύρος των φυσικών προϊόντων που επιδεικνύουν αξιοπρόσεκτες προστατευτικές ιδιότητες είναι σχετικά μικρό, αξίζει να αναδειχθούν οι ιδιότητες της κουρκουμίνης. Καθώς ανακαλύπτονται νέοι συσχετισμοί μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και της νόσου Alzheimer, φαίνεται παράλληλα πως η συνεργιστική δράση κουρκουμίνης και βιταμίνης D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του εγκεφάλου, προστατεύοντάς τον απέναντι στην τοξικότητα της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης.

Στις υπόλοιπες προστατευτικές ουσίες, ως προς την λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Άλφα GPC, CDP χολίνη (κιτικολίνη), το εκχύλισμα ginkgo biloba και η φωσφατιδυλοσερίνη. Οι Άλφα GPC και CDP χολίνη συνθέτουν υδατοδιαλυτές μορφές χολίνης που διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου. Ενδεικτικά, ορισμένες επικουρικές τους λειτουργίες είναι η παραγωγή ακετυλοχολίνης και φωσφατιδυλοχολίνης και η ενίσχυση των νευροδιαβιβαστών στις κυτταρικές μεμβράνες του εγκεφάλου.

Η επιστημονική ομάδα των NUTRILABS συμβουλεύει: Μην λαμβάνετε συμπληρώματα διαροφής αδιακρίτως, χωρίς την πρότερη συμβουλή ειδικά εκπαιδευμένων προς τούτο βιοεπιστημόνων ή ιατρών! Για παράδειγμα το ginkgo biloba μπορεί υπό συγκεκριμένες περιστάσεις να έχει αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες, μεταξύ αυτών και εγκεφαλική αιμορραγία!

 

Η καθημερινή κατανάλωση ιχθυελαίου φαίνεται επίσης να σχετίζεται με την μειωμένη συχνότητα εμφάνισης Alzheimer’s. Μέσα από μία έρευνα σε ηλικιωμένους ασθενείς με γνωστικές τις λειτουργίες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ημερήσια κατανάλωση 900 mg DHA ως συμπλήρωμα διατροφής (κατά την χρονική διάρκεια 24 εβδομάδων) δύναται να βελτιώσει τις γνωστικές τους ικανότητες σε υψηλό βαθμό. Ενδεικτικά, η γνωστική λειτουργία των ατόμων αυτών αντιστοιχούσε αναλογικά σε άτομα κατά 7 έτη νεότερα.

Τέλος, η δίαιτα που συνδέεται με τα χαμηλότερα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων (τα οποία, συν τοις άλλοις, αποτελούν παράγοντες αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση Alzheimer’s) είναι η δίαιτα που ακολουθούσαν οι πρόγονοί μας στην περιοχή της Μεσογείου. Η συγκεκριμένη Μεσογειακή δίαιτα είναι, μεταξύ άλλων, πλούσια σε θρεπτικά λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Βέβαια, σε περίπτωση που ο οργανισμός έχει πληγεί από κάποια ασθένεια πιθανώς να είναι απαραίτητη η χορήγηση αυξημένων, θεραπευτικών δοσολογιών για να αντιμετωπιστούν διάφορες ελλείψεις και δυσλειτουργίες, καθώς και το οξειδωτικό στρες.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον ενδελεχή έλεγχο της οξειδωτικής κατάστασης του οργανισμού και της βιοδιαθεσιμότητας βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Comments are closed.