Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Μια διατροφή πλούσια σε συνολικά αντιοξειδωτικά, ειδικά από φρούτα και λαχανικά, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη (Σεπτέμβριος 2012) του εγκυρότερου ιατρικού περιοδικού The American Journal of Medicine.

Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν η πρώτη η οποία εστίασε στα αποτελέσματα του συνόλου των αντιοξειδωτικών και τη σύνδεσή τους με τις καρδιακές προσβολές. Η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα υπολογίζει όλα τα αντιοξειδωτικά που είναι παρόντα στη διατροφή και τις συνεργιστικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ τους, σε μία και μόνη τιμή.

Η μελέτη παρακολούθησε 32.561 Σουηδέζες γυναίκες με ηλικίες ανάμεσα στα 49 και 83 έτη. από το Σεπτέμβρη του 1997 μέχρι το Δεκέμβρη του 2007. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν έναν εκτενές ερωτηματολόγιο στο οποίο σημείωναν πληροφορίες για το είδος και την ποσότητα κάθε είδους τροφής που κατανάλωναν.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα από μία υπάρχουσα βάση δεδομένων που μετράει την ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου (ORAC) των κοινότερων τροφών. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση την αντιοξειδωτική δύναμη της διατροφής τους.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης 1.114 γυναίκες υπέστησαν καρδιακή προσβολή. Οι γυναίκες με την υψηλότερη σε δύναμη αντιοξειδωτική διατροφή είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με την ομάδα που κατανάλωνε τις λιγότερες τροφές με αντιοξειδωτική ικανότητα. Η ομάδα με την συνολική υψηλότερη αντιοξειδωτική διατροφή κατανάλωναν 3 φορές περισσότερα φρούτα και λαχανικά από την άλλη ομάδα, περίπου 7 μερίδες ημερησίως.

Η κύρια ερευνήτρια Alicja Wolk, DrMedSci, του τμήματος της Διατροφικής Επιδημιολογίας, στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Karolinska στη Σουηδία εξηγεί

Σε αντίθεση με τα αντιοξειδωτικά ως μονάδα, η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα συνυπολογίζει όλα τα παρόντα αντιοξειδωτικά, που περιλαμβάνουν χιλιάδες ουσίες παρούσες στη συνηθισμένη μας διατροφή, ενώ επίσης λαμβάνει υπόψιν και συνεργιστικές επιδράσεις.

Η Pamela Powers Hannley, MPH, που είναι Διευθύνουσα Επιμελήτρια του περιοδικού The American Journal of Medicine ανέλυσε από την αρχή τη μελέτη και συνυπολόγισε δεδομένα που λαμβάνουν υπόψιν την τάση που υπάρχει στη δυτική διατροφή για αύξηση στην κατανάλωση σακχάρων, επεξεργασμένων τροφών και λίπους. Η μελέτη απέκτησε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αναφέρει ότι πλέον γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη για όλο και μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών στη διατροφή, οι οποίες θα εκτοπίσουν τις επεξεργασμένες τροφές, τα λίπη και τους υδατάνθρακες.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply