Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400
Η σουκραλόζη είναι μία τεχνητή γλυκαντική ουσία

Η σουκραλόζη είναι μία τεχνητή γλυκαντική ουσία

Μας συστήθηκε ως ένα «ασφαλές» υποκατάστατο της ζάχαρης, με τις εμπορικές ονομασίες Splenda, Nevella, Cukren και SucraPlus, και επί δεκαετίες κυκλοφορεί στην αγορά ως ένας σύμμαχος της καλής υγείας ενάντια στο διαβήτη. Η σουκραλόζη είναι μία συνθετική, μη-θρεπτική (χωρίς θρεπτική και θερμιδική αξία) γλυκαντική ουσία, η οποία είναι 600 περίπου φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη. Αρκετοί τη χρησιμοποιούν προκειμένου να μειώσουν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες και να περιορίσουν την κατανάλωση σακχάρων στη διατροφή τους. Οι περισσότεροι πάντως την καταναλώνουμε καθημερινά (και μάλλον εν αγνοία μας) σε μία πληθώρα προϊόντων όπως τσίχλες, αναψυκτικά, επιδόρπια, χυμούς, ζελέ κ.α.


Ποια είναι όμως η πικρή αλήθεια για τη σουκραλόζη;

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care (“Sucralose affects glycemic and hormonal responses to an oral glucose load”) από τους ερευνητές του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Michigan, η σουκραλόζη ευνοεί την ανάπτυξη του σακχαρώδους διαβήτη στον άνθρωπο. Ανάλογα αποτελέσματα είχαν δείξει και παλαιότερες μελέτες σε πειραματόζωα. Στη συγκεκριμένη μελέτη, συμμετείχαν17 παχύσαρκα άτομα που δεν χρησιμοποιούσαν συνθετικά γλυκαντικά στη διατροφή τους και τα οποία υποβληθήκαν σε δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης. Η λήψη σουκραλόζης δέκα λεπτά πριν από την εξέταση (σε σύγκριση με την περίπτωση που δεν προηγήθηκε η κατανάλωση της ουσίας) οδήγησε σεαύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και έδωσε μία βιοχημική εικόνα αντίστασης στην ινσουλίνη.

Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) ωστόσο, εξακολουθεί να στηρίζει την εταιρεία McNeil Nutritionals, τον παγκόσμιο προμηθευτή της Splenda, την οποία επικροτεί «για το έργο της στην αντιμετώπιση του διαβήτη και την αφοσίωσή της στις διατροφικές ανάγκες των διαβητικών».

Παρόλο που οι προεγκριτικοί έλεγχοι συσχετίζουν τη σουκραλόζη με ένα ευρύ φάσμα δυσμενών επιπτώσεων για την υγεία, οι διεθνείς οργανισμοί ασφάλειας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), τη θεωρούν απολύτως ασφαλή για καθημερινή κατανάλωση.Η περίπτωση όμως της σουκραλόζης δεν είναι η μοναδική! Η τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη, η οποία έχει συσχετιστεί με την πρόκληση εγκεφαλικών βλαβών και με 40 ακόμη αποδεδειγμένες επιπτώσεις για την υγεία, έχει εγκριθεί ως ασφαλής σε περισσότερες από 90 χώρες.Και ενώ η ερευνητική κοινότητα βοά για τιςαντενδείξεις των συνθετικών γλυκαντικών (ασπαρτάμη, σουκραλόζη, ζαχαρίνη, νεοτάμη), τα διεθνή συμφέροντα της βιομηχανίας επιτάσσουν τη διάθεση τους στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Στις ισχυρές πιέσεις του λόμπι της ζάχαρης οφείλεται άλλωστε και το γεγονός ότι, η στέβια,το φυσικό μη θερμιδογόνο γλυκαντικό, με μία μακρά ιστορία 1500 χρόνων ασφαλούς χρήσης, εγκρίθηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια ως ασφαλής για κατανάλωση.

Πρόσφατες μελέτες συνδέουν τη σουκραλόζη με διάφορες παθολογικές καταστάσεις και επιπτώσεις για το περιβάλλον


Στατισιτκά από το Εργαστήριό μας δείχνουν ότι άτομα με φλεγμονές στο έντερο (ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn) καταναλώνουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών ουσιών σε σχέση με τα άτομα που έχουν λειτουργικές διαταραχές στο έντερο αλλά όχι φλεγμονές (ευερέθιστο έντερο, δυσπεψία)


 

σουκραλόζη-καταστροφή-περιβάλλοντος

Οι τεχνητές γλυκαντικές όταν απορρίπτοναι στο περιβάλλον προκαλούν χημική τοξικότητα στα οικοσυστήματα

Έρευνα τουΠανεπιστήμιου Ιατρικής και Οδοντιατρικής του New Jersey (UMDNJ) του 2012, συσχετίζει τη σουκραλόζη με την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Στο άρθρο του What made Canada become a country with the highest incidence of inflammatory bowel disease: Could sucralose be the culprit?”,o ερευνητής Xiaofa Qin περιγράφει πως ο Καναδάς, που κάποτε είχε τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης φλεγμονοδών νόσων του εντέρου και επίσης, υπήρξε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χρήση της σουκραλόζης σε χιλιάδες καταναλωτικά προϊόντα, κατάφερε σήμερα να είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια το 2008,στα οποία χορηγήθηκε το συγκεκριμένο γλυκαντικό, σε δόση πολύ χαμηλότερη της ημερήσιας αποδεκτής πρόσληψης (σύμφωνα με τον FDA), έδειξαν ότι η σουκραλόζη προκάλεσε σημαντική μείωση των ωφέλιμων εντερικών βακτηρίων και διαταραχές στην απορρόφηση φαρμάκων από τον οργανισμό.

Η σουκραλόζη ανακαλύφθηκε τυχαία το 1976 από επιστήμονες στη Βρετανία που αναζητούσαν ένα νέο είδος φυτοφαρμάκου και είναι παρόμοιασε χημική σύνθεση με το εντομοκτόνο DDT.

Όπως συμβαίνει με πολλούς οργανικούς ρύπους που ανήκουν στην κατηγορία των φυτοφαρμάκων, έτσι και η σουκραλόζη χαρακτηρίζεται απόεξαιρετική αντοχή στη διάσπαση, είτε αυτή προκαλείται από διάφορες περιβαλλοντικές διεργασίες είτε από τον άνθρωπο. Μάλιστα, εξαιτίας της σταθερότητας και της αντοχής της, θεωρείται από τους επιστήμονες ένας πολύ καλός δείκτης της ανθρωπογενούς μόλυνσης του περιβάλλοντος!

Μία επιπλέον περιβαλλοντική επίπτωση της σουκραλόζης είναι η προκαλούμενη από αυτήν μεταβολή στη φυσιολογία και τη συμπεριφορά των καρκινοειδών (γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί), γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες να προειδοποιήσουν ότι η χημική αυτή ουσία ενδεχομένως να έχει πολύ ευρύτερες οικολογικές συνέπειες.

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close