Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η σκοτεινή πλευρά των λαμπτήρων φωτισμού με δίοδο εκπομπής φωτός (LED)

Ο φωτισμός με LED φαίνεται να είναι το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη την περιεκτικότητα σε υδράργυρο και τα ζητήματα ποιότητας φωτισμού που έχουν οι οικολογικές λάμπες, δηλαδή οι λαμπτήρες φθορισμού (CFL). Οι λυχνίες LED καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια από ό, τι οι λαμπτήρες φθορισμού, και δεν περιέχουν υδράργυρο. Γίνονται σταδιακά οικονομικά ανταγωνιστικές στην αγορά, ενώ αποδίδουν ανώτερη ποιότητα φωτός και εξοικονομούν ενέργεια.

Όλα είναι τόσο καλά;

Όχι, τα LED έχουν μειονεκτήματα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2010 στο περιοδικό Environmental Science and Technology, βρήκε ότι τα LED περιέχουν μόλυβδο, αρσενικό και περίπου 10 ακόμη άλλες δυνητικά επικίνδυνες ουσίες.

Τα LED όντως είναι η επόμενη γενιά του φωτισμού, λέει ο Oladele Ogunseitan, ένας από τους ερευνητές της μελέτης και πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Τμήμα Υγείας Πληθυσμού & Πρόληψης Νοσημάτων. Καθώς προσπαθούμε όμως να βρούμε καλύτερα προϊόντα που δεν καταστρέφουν τους ενεργειακούς πόρους ή συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τους κινδύνους τοξικότητας ….”

Ο Ogunseitan και άλλοι ερευνητές δοκίμασαν διάφορους τύπους LED, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται ως Χριστουγεννιάτικα φώτα, ως φανάρια, ως προβολείς αυτοκινήτων και ως φώτα φρένων. Τι βρήκαν; Από τους χειρότερους λαμπτήρες ήταν τα χαμηλής έντασης κόκκινα LED, που βρέθηκαν να περιέχουν μέχρι και οκτώ φορές το ποσό του επιτρεπόμενου από την πολιτεία της Καλιφόρνια μολύβδου – μια γνωστής νευροτοξίνης – και τα οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρουσιάζουν σημαντικές δυνατότητες εκδήλωσης καρκίνου. Εν τω μεταξύ, τα λεύκα LED περιέχουν το λιγότερο μόλυβδο, αλλά εξακολουθούν να περιέχουν μεγάλες ποσότητες νικελίου, ένα άλλο μέταλλο που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε έναν στους πέντε ανθρώπους. Και χαλκός βρέθηκε σε κάποια LED, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει μια περιβαλλοντική απειλή, ιδίως  όταν συσσωρεύεται σε ποτάμια και λίμνες, όπου και μπορεί να δηλητηριάσει την υδρόβια ζωή.

Ο Ogunseitan προσθέτει ότι ενώ το σπάσιμο ενός LED και η εισπνοή των αναθυμιάσεων του δεν αποτελούν πιθανή αιτία καρκίνου, το σώμα μας δεν χρειάζεται περισσότερες τοξικές ουσίες τριγύρω του, καθώς οι συνδυασμένες επιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια. Αν κάποιο LED σπάσει στο σπίτι, ο Ogunseitan συνιστά να το μαζέψετε φορώντας γάντια και μάσκα, και να ξεφορτωθείτε τα υπολείμματα (ακόμη και τη σκούπα!) ως επικίνδυνα απόβλητα. Επιπλέον, τα πληρώματα που αποστέλλονται για να καθαρίσουν τροχαία ατυχήματα ή σπασμένα φανάρια (τα LED χρησιμοποιούνται ευρέως στην αυτοκινητοβιομηχανία και στον κυκλοφοριακό φωτισμό) θα πρέπει να φορούν προστατευτική ενδυμασία και να χειρίζονται τα υλικά ως επικίνδυνα απόβλητα. Τα LED επί του παρόντος δεν θεωρούνται τοξικά από το νόμο και αποβάλλονται σε συνήθεις χώρους υγειονομικής ταφής. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι σε δέκα χρόνια δε θα λάβουν σήμανση τοξικότητας. Αλλά τότε μάλλον για ορισμένους θα είναι ήδη αργά…

Σύμφωνα με τον Ogunseitan, οι κατασκευαστές των LED θα μπορούσαν να μειώσουν εύκολα τις συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων στα προϊόντα τους ή ακόμη και να τα επανασχεδιάσουν με πραγματικά ασφαλέστερα υλικά, ειδικά αν πολιτειακές ή ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές το απαιτήσουν.

Όταν δεν έχουμε ένα νόμο που λέει ότι δεν πρέπει να αντικαθίσταται ένα μη ασφαλές προϊόν με ένα άλλο μη ασφαλές, θέτουμε τις ζωές ανθρώπων σε κίνδυνο, καταλήγει. Και αυτό είναι κίνδυνος που μπορεί να προληφθεί.

Φυσικά, όλοι έχουμε ανάγκη από κάποιο είδος φωτισμού στη ζωή μας και, παρά τα μειονεκτήματά τους, τα LED μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του φωτός, στην ενεργειακή δαπάνη και στην περιβαλλοντική τους επίδραση.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.