Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Υψηλά επίπεδα Δισφαινόλης Α (BPA) σε παιδιά και έφηβους σχετίζονται σημαντικά με την παχυσαρκία.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν μια πολύ σημαντική συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και παιδιών ή εφήβων που είχαν πολύ υψηλά επίπεδα δισφαινόλης Α (BPA) στα ούρα τους. Η BPA, είναι ένα συνθετικό χημικό το οποίο πρόσφατα αποβλήθηκε από τον FDA των Ηνωμένων Πολιτειών από μπιμπερό και δοχεία που αφορούν μωρά ή παιδιά. Παρόλα αυτά, συνεχίζεται να χρησιμοποιείται στα αλουμινένια δοχεία που περιέχονται σε αναψυκτικά και σε πολλές ακόμη συσκευασίες.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Σεπτεμβρίου του περιοδικού Journal of the American Medical Association. Ο υπεύθυνος της έρευνας Leonardo Trasande MD, MPP, ο οποίος είναι καθηγητής παιδιατρικής και περιβαλλοντικής ιατρικής λέει χαρακτηριστικά: «Είναι η πρώτη συσχέτιση ενός περιβαλλοντικού χημικού με την παιδική παχυσαρκία σε εθνικό επίπεδο». Και συνεχίζει: «Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερη περισυλλογή γύρω από το θέμα της πανδημίας της παχυσαρκίας, καθώς και από το θέμα της φυσικής δραστηριότητας και της διατροφής στην τόσο σημαντική αυτή ηλικία για την ανάπτυξη».

Η ΒΡΑ η οποία έχει και ήπια οιστρογονική δράση, βρίσκεται σε πλαστικά μπουκάλια με το σήμα ανακύκλωσης εφτά και χρησιμοποιείται ακόμη ως εσωτερική επικάλυψη για αλουμινένια κουτάκια. Οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι παρέχει αντισηπτική δράση, αλλά μελέτες δείχνουν ότι το χημικό αυτό έχει πολλαπλές δράσεις αλλοίωσης του ανθρώπινου μεταβολισμού και επίσης αυξάνει το βάρος του σώματος. Η ΒΡΑ επίσης έχει σχετιστεί με καρδιαγγειακή προβλήματα, καρκίνο του στήθους, καρκίνο του προστάτη, νευρολογικές διαταραχές, διαβήτη και υπογονιμότητα.

Επίσημες αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2004 ανέφεραν ότι το 92,6% του πληθυσμού πάνω από 6ετών είχε ανιχνεύσιμα επίπεδα ΒΡΑ στα ούρα του. Η ομάδα του Dr. Transade εξέτασε 3000 παιδιά από έξι έως 19 ετών και αφού κανονικοποίησε τα αποτελέσματα (μια διαδικασία που είναι απαραίτητη για να έχουν κύρος τα αποτελέσματα) βρήκε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ΒΡΑ στα ούρα ήταν και τα πιο παχύσαρκα. Η μεγαλύτερη σύνδεση υπήρχε στα λευκά παιδιά και όχι τόσο στα έγχρωμα.

«Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η μεγαλύτερη έκθεση σε ΒΡΑ προέρχεται από τα αλουμινένια κουτάκια των αναψυκτικών». Έτσι έκλεισε την συνέντευξη ο Dr Transade. Δυστυχώς όμως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι δεν είναι εύκολο να απαλλαγούμε από τη χημική αυτή ουσία εύκολα. Ο FDA όταν του ζητήθηκε να το αποβάλλει από τα αλουμινένια κουτάκια, αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν έχει «αρκετά στοιχεία» για να το κάνει, παρόλα αυτά όμως το αφαίρεσε από τα παιδικά μπιμπερό και μπουκάλια. Αρκέστηκαν να αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν στοιχεία και αν προκύψουν νέα δεδομένα θα επαναξιολογήσουν την απόφασή τους.

Επειδή όμως ο καθένας κρίνει από μόνος του, μπορούμε να αρχίσουμε από μόνοι μας να μειώνουμε την κατανάλωση τροφών ή ποτών από συσκευασίες με την σήμανση της ΒΡΑ ή από αλουμινένια κουτάκια. Άλλωστε, τα αναψυκτικά έχουν ακόμη πολλούς λόγους (ζάχαρη, συντηρητικά, καφεϊνη, αρωματικές ουσίες, ασπαρτάμη κ.ά.) για να αποβληθούν για πάντα από τη διατροφή μας…..

Πηγή: JAMA. 2012;308[11]:1113-1121

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply