Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Ορισμένα επαγγέλματα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και του εργασιακού περιβάλλοντος μίας γυναίκας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health παρέχει περαιτέρω αποδείξεις σχετικά με αυτό το παραμελημένο θέμα έρευνας, επιβεβαιώνοντας ότι ορισμένα επαγγέλματα έχουν υψηλότερο κίνδυνο του καρκίνου του μαστού σε σχέση με άλλα, κυρίως εκείνα που εκθέτουν την εργαζόμενη σε πιθανές καρκινογόνες ουσίες και σε ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή διάγνωση του καρκίνου μεταξύ των γυναικών στις βιομηχανοποιημένες χώρες. Χημικά που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και καρκινογόνες ουσίες, (μερικές από τις οποίες μπορεί να ΜΗΝ έχουν ακόμη ταξινομηθεί ως τέτοιες!!!), είναι παρούσες σε πολλά εργασιακά περιβάλλοντα και θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινου του μαστου. Στη μελέτη τους, ο James T. Brophy και οι συνεργάτες του, έθεσαν ως στόχο να κατηγοριοποιήσουν τις πιθανές συνδέσεις μεταξύ καρκίνου του μαστού και εργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της γεωργίας και της μεταποίησης.

Η πληθυσμιακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, περιλαμβάνει 1006 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού (που αναφέρονται από το Περιφερειακό Κέντρο Καρκίνου Windsor) με 1147 άτομα να επιλέγονται τυχαία ως  ‘άτομα ελέγχου’ της κοινότητας. Η ομάδα συνέλεξε στοιχεία σχετικά με το επαγγελματικό και αναπαραγωγικό ιστορικό των συμμετεχόντων. Όλες οι θέσεις εργασίας έχουν κωδικοποιηθεί ως προς την πιθανότητα έκθεσης σε καρκινογόνους παράγοντες και σε παράγοντες διαταραχής του ενδοκρινικού, ενώ επίσης εκτιμήθηκε η παθολογία του όγκου όσων ήταν ασθενείς.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι σε αυτή την ομάδα των συμμετεχόντων, σε όλους τους τομείς, οι γυναίκες σε θέσεις εργασίας με δυνητικά υψηλή έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες και σε παράγοντες ενδοκρινικής διαταραχής είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Στους τομείς με αυξημένο κίνδυνο περιλαμβάνονται η γεωργία, τα μπαρ/τυχερά παιχνίδια, η κατασκευή πλαστικών για την αυτοκινητοβιομηχανία, η κονσερβοποίηση τροφίμων και η επεξεργασία μετάλλων. Είναι σημαντικό, ότι πριν από την εμμηνόπαυση ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ήταν υψηλότερος στην βιομηχανία πλαστικών και στην κονσερβοποίηση τροφίμων.

Τα ευρήματα επίσης δείχνουν ότι οι γυναίκες με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, το οποίο μπορεί να προκύψει από την υψηλότερη έκθεση σε παράγοντες ενδοκρινικών διαταραχών στα χαμηλότερα εισοδήματα σε μεταποιητικές και σε γεωργικές βιομηχανίες της περιοχής μελέτης.

Τα αποτελέσματα ρίχνουν το βάρος σε υποθέσεις που συνδέουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού με την έκθεση που σε καρκινογόνες ουσίες και σε παράγοντες ενδοκρινικής διαταραχής. Ο επικεφαλής συγγραφέας Brophy είπε:

Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία των επαγγελματικών μελετών για τον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου και απεικονίζουν την αξία της λήψης λεπτομερούς επαγγελματικού ιστορικού των ασθενών με καρκίνο. Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου τα όρια επαγγελματικής έκθεσης με ρυθμιστική προστασία

Είναι σημαντικό σε κάθε εργασιακή θέση να λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας. Στη γεωργία, όταν γίνονται τα ραντίσματα και τοποθετούνται τα λιπάσματα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών. Τα ρούχα στη συνέχεια δεν πρέπει να μπαίνουν στο σπίτι πριν πλυθούν καλά. Τα ποσοστά καρκίνου στις γεωργικές περιοχές της Ελλάδας είναι τραγικά υψηλά και οι ηλικίες που εμφανίζεται η νόσος τραγικά μικρές. Η πρόληψη και σε αυτό τον τομέα είναι πρωταρχικής σημασίας.

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.