Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Φωτογραφία από σιτάρι

Μια καινούρια έρευνα ίσως μπορέσει επιτέλους να εξηγήσει γιατί πολλοί άνθρωποι που ΔΕΝ έχουν κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι παρ’ όλα αυτά εμφανίζουν μια ποικιλία γαστρεντερικών και εξωεντερικών συμπτωμάτων μετά από βρώση σιταριού και άλλων σχετικών δημητριακών. Τα στοιχεία της έρευνας προτείνουν ότι τα άτομα αυτά έχουν διαταραγμένο εντερικό φραγμό, γεγονός το οποίο οδηγεί σε συστημική ανοσολογική φλεγμονώδη απόκριση.

Στοιχεία από αυτήν την έρευνα η οποία είχε επικεφαλείς ερευνητές απο το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου της Κολομβίας (Columbia University Medical Center (CUMC)) δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Gut.

Η έρευνα μας δείχνει ότι τα συμπτώματα που αναφέρουν τα άτομα με αυτη την πάθηση δεν είναι φανταστικά όπως συχνά θεωρείται

…είπε ο συγγραφέας Peter H. Green, MD, Καθηγητής Ιατρικής στο CUMC και δευθυντής του κέντρου κοιλιοκάκης.

Αποδεικνύεται ότι τα συμπτώματα αυτά έχουν βιολογική βάση σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών

εντερο με και χωρις κοιλιοκάκηΗ κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου σε άτομα με συγκεκριμένη γενετική προδιάθεση στην εμφάνιση της πάθησης όταν αυτά φάνε γλουτένη από σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι. Αυτό οδηγεί σε μια σειρά συμπτωμάτων από γαστρεντερικά προβλήματα τα οποία περιλαμβάνουν κοιλιακούς πόνους, διάρροια και φούσκωμα αλλά και συστημικά όπως καχεξία, μυοσκελετικές ενοχλήσεις, αναιμία και δερματικές εκδηλώσεις.

Πολλοί ερευνητές έχουν δυσκολευτεί να προσδιορίσουν γιατί ορισμένα άτομα στα οποία λείπουν οι χαρακτηριστικοί δείκτες της ασθένειας απο το αίμα, τους ιστούς ή απο τα γονίδια εμφανίζουν γαστρεντερικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά της κοιλιοκάκης αλλα και επιπλέον εξωεντερικά συμπτώματα όπως για παράδειγμα κόπωση, διανοητικά προβλήματα, ή διαταραχές στην διάθεση όταν φάνε τροφές που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρη. Μία εξήγηση για αυτη την πάθηση γνωστή και ως «ευαισθησία στο σιτάρι που δεν είναι κοιλιοκάκη» (non-celiac gluten or wheat sensitivity (NCWS) είναι ότι η έκθεση σε συγκεκριμένα σιτηρά πυροδοτεί με κάποιο τρόπο μια έντονη δραστηριοποίηση όλου του ανοσοποιητικού συστήματος αντί για μια ενεργοποίηση τοπικά. Επειδή δεν υπάρχουν βιοδείκτες για την NCWS δεν υπάρχουν και ακριβή στοιχεία για τον επιπολασμό της ασθένειας, ωστόσο υπολογίζεται ότι προσβάλλει περιπου το 1 τις εκατό του πληθυσμού ή 3 εκατομμύρια Αμερικανούς , περίπου το ίδιο ποσοστό ασθενών δηλαδή που υποφέρουν από κοιλιοκάκη.

Στην καινούρια έρευνα η ομάδα από το πανεπιστήμιο της Κολομβίας εξέτασε 80 άτομα με NCWS, 40 άτομα με κοιλιοκάκη και 40 υγιή άτομα. Παρ’ όλη την εκτενή εντερική ζημιά που παρατηρείται στην κοιλιοκάκη, οι αιματολογικοί δείκτες συστημικής ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος δεν αυξήθηκαν στα άτομα με κοιλιοκάκη. Αυτό δείχνει ότι η τοπική εντερική ανοσιακή απόκριση στα άτομα με κοιλιοκάκη είναι ικανή να εξουδετερώσει μικρόβια ή άλλα μικροβιακά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να διεισδύσουν στο κατεστραμμένο έντερο, αποτρέποντας έτσι μια συστημική φλεγμονώδη απόκριση ενάντια σε έντονα ανοσιοδραστικά στοιχεία.

Στο γκρούπ με τα άτομα που υπέφεραν από «ευαισθησία στο σιτάρι που δεν είναι κοιλιοκάκη» (NCWS) σημειώθηκε μεγάλη διαφορά. Δεν εμφάνισαν καθόλου εντερικά κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα όπως αυτά που βρίσκονται σε ασθενείς με κοιλιοκάκη, αλλά είχαν έναν δείκτη αντιπροσωπευτικό εντερικής βλάβης που όμως συνδεόταν ΚΑΙ με συστημική ανοσιακή διέγερση. Τα αποτελέσματα δεικνύουν ότι η παρατηρούμενη συστημική ανοσιακή ενεργοποίηση στην NCWS έχει άμμεση σχέση με αυξημένη κίνηση μικροβιακών και διατροφικών στοιχείων από το έντερο στην συστημική κυκλοφορία, εν μέρη λόγω της ζημίας στα κύτταρα του εντέρου αλλα και στην εξασθένηση του εντερικού φραγμού.

Ένα μοντέλο συστημικής ανοσιακής διέγερσης θα ήταν πολύ συμβατό με την αναφερόμενη ταχεία εμφάνιση των συμπτωμάτων στα άτομα με NCWS

…είπε η επικεφαλής της έρευνας Armin Alaedini, PhD βοηθός καθηγήτρια της ιατρικής του πανεπιστημίου της Κολομβίας και μέλος του κέντρου κοιλιοκάκης

Οι Ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι ασθενείς με NCWS που ακολούθησαν μία δίαιτα που δεν περιείχε σιτάρι και άλλα σχετικά δημητριακά για έξι μήνες μπόρεσαν να σταθεροποιήσουν σε ένα φυσιολογικό επίπεδο τους δείκτες ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού τους συστήματος και τους δείκτες ζημίας των κυττάρων του εντέρου. Αυτές οι διατροφικές αλλαγές οδήγησαν επίσης σε σημαντική βελτίωση στα εντερικά και εξωεντερικά συμπτώματα όπως αναφέρθηκε απο τους ίδιους τους ασθενείς μέσω λεπτομερών ερωτηματολόγιων που συμπλήρωσαν.

Ο δόκτωρ Alaedini πρόσθεσε:

Τα επιστημονικά στοιχεία προτείνουν ότι στο μέλλον υπάρχει η πιθανότητα να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν συνδυασμό από βιοδείκτες για την ταυτοποίηση ασθενών NCWS και για την παρακολούθηση της απόκρισής τους στην θεραπεία

Η έρευνα αυτή περιλάμβανε μία διεθνή συνεργασία μεταξύ ερευνητών στο πανεπιστήμιο της Κολομβίας και του πανεπιστημίου της Μπολώνιας στην Ιταλία. “Αυτά τα αποτελέσματα αλλάζουν τα πρωτότυπα για την αναγνώριση και την κατανόηση που είχαμε για την NCWS και είναι πολυ πιθανό να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην διάγνωση και την θεραπεία της ασθένειας” είπε ο συν – συγγραφέας και καθηγητής παθολογίας στο πανεπιστήμιο της Μπολώνιας Umberto Volta, MD. “Λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που πάσχουν από την πάθηση αυτή και την αρκετά σημαντική αρνητική επίπτωση που έχει στην υγεία των ασθενών είναι πρέπον να γίνουν και άλλες προσεκτικές έρευνες σε αυτό το πεδίο με ακόμα περισσότερη προσοχή και χρηματοδότηση.”

Σε μελλοντικές έρευνες ο δόκτωρ Alaedini και η ομάδα του σχεδιάζουν να ερευνήσουν λεπτομερώς τους μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την εντερική βλάβη και την ρήξη του επιθηλιακού φραγμού και να κατηγοριοποιήσουν λεπτομερώς την ανοσιακή απόκριση.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον ενδελεχή έλεγχο του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close