Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Μήπως…

ponokefalos

Μήπως όταν πίνετε κρασί σας πιάνει πονοκέφαλος;

xymos portokali

Μήπως το ψάρι σας φέρνει αναγούλα ή ο χυμός πορτοκάλι έντονη ανάγκη για τουαλέτα;

Ίσως λοιπόν να έχετε ευαισθησία στην ισταμίνη!

 

histamine-molecule

 

Η ισταμίνη είναι μια βιογενής αμίνη, απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, με ανοσολογικές επιδράσεις σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Η δράση της είναι οξεία (π.χ. εκκρίνεται κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αναφυλακτικής αντίδρασης) αλλά και χρόνια όπως σε περιστατικά χρόνιας φλεγμονής του σώματος ή ενός ιστού.

Κόκκινο κρασί τυρί και σταφύλια σε λευκό φόντοΗ δυσανεξία στην ισταμίνη δεν αποτελεί αλλεργία καθώς δεν ενεργοποιεί τα αντισώματα IgE ή άλλους τύπους ανοσολογικής απόκρισης. Επίσης η έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να καθυστερήσει έως και οκτώ ώρες σε σχέση με κάποια αλλεργική αντίδραση και είναι δοσοεξαρτώμενη – δηλαδή όσο περισσότερη ισταμίνη υπάρχει στον οργανισμό τόσο πιο έντονα τα συμπτώματα. Ωστόσο, συνήθως έχει παρόμοια συμπτωματολογία με μια αλλεργική αντίδραση όπως διάρροια, πονοκέφαλος, κνησμός, άσθμα, υπόταση, αρρυθμίες, κοκκίνισμα, ‘βαρύ κεφάλι’, κόπωση.

Η δυσανεξία στην ισταμίνη προκαλείται από υπερβολική έκθεση του οργανισμού σε ισταμίνη λόγω ανικανότητας του οργανισμού να την διαχειριστεί και να την καταβολίσει αποτελεσματικά. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οφείλεται σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Παράγεται ενδογενώς από τα ίδια τα κύτταρα του σώματος ως απόκριση σε κάποιον εξωγενή αλλεργιογόνο παράγοντα-“εισβολέα”
  • Λαμβάνεται μέσω της διατροφής
  • Παράγεται από διάφορα εντερικά μικρόβια, τα λεγόμενα “ισταμινο-παραγωγά”
  • Δεν λειτουργούν αποτελεσματικά τα καταβολικά ένζυμα της ισταμίνης στον εντερικό αυλό (DAO, HNMT)

Η κλινική μας εμπειρία επιβεβαιώνει ότι η παρουσία ισταμίνης στον εντερικό βλεννογόνο φαίνεται να είναι σημαντικά αυξημένη σε άτομα που πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) ή άλλα φλεγμονώδη εντερικά νοσήματα και σχετίζεται σημαντικά με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων!. Επίσης σε σχετικές μελέτες έχει φανεί ότι ενεργοποιημένα μαστοκύτταρα τα οποία βρίσκονταν κοντά σε νευρικά κύτταρα του παχέως εντέρου και παρήγαγαν υψηλότερες ποσότητες ισταμίνης, συσχετίζονταν με πιο αυξημένο κοιλιακό πόνο σε ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS).

Η διατροφή ωστόσο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα συμπτώματα που οφείλονται σε δυσανεξία στην ισταμίνη, καθώς σχεδόν όλα τα τρόφιμα περιέχουν ποσότητες ισταμίνης, ιστιδίνης και άλλων αντίστοιχων οργανικών ενώσεων, σε διαφορετικές ποσότητες. Τρόφιμα που είναι πολύ υψηλά σε ισταμίνη αποτελούν όσα έχουν υποστεί ζυμώσεις ή περιέχουν ζυμωτικούς μικροοργανισμούς όπως τα τυριά, το τουρσί, τα ψάρια, τα αλλαντικά και όλα τα επεξεργασμένα κρέατα όπως και η μπύρα και το κρασί. Συγκεκριμένα το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε ισταμίνη και παράλληλα περιέχει ουσίες που απενεργοποιούν τη δράση του καταβολικού ενζύμου DAO, πράγμα που δικαιολογεί τα έντονα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει.

Άλλα τρόφιμα που επίσης θα πρέπει να περιορίζονται είναι τα κιτρώδη φρούτα καθώς αποτελούν απελευθερωτές ισταμίνης από τα κύτταρα, αν και τα ίδια τα φρούτα δεν περιέχουν υψηλές ποσότητες ισταμίνης. Σε μια πρόσφατη μελέτη σε άτομα με Ευερέθιστο Έντερο, το 58% των ασθενών εμφάνιζαν μεταγευματικά εντερικά συμπτώματα με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε ισταμίνη. Με αυτό τον τρόπο δικαιολογείται και ο αυθόρμητος περιορισμός κάποιων τροφίμων από πολλούς ασθενείς, όπως η ντομάτα, η μελτζάνα, το σπανάκι, τα σιτηρά, τα οποία έχουν ισταμινική δράση και τα οποία όπως αναφέρουν οι ίδιοι “τους πειράζουν”.

Τέλος, η σύνδεση του εντερικού μικροβιώματος με το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πλέον ξεκάθαρη. Πολλά καινούρια μοντέλα εμφανίζονται στη βιβλιογραφία για συγκεκριμένους μικροοργανισμούς στον εντερικό αυλό που παράγουν ισταμίνη (χωρίς απαραίτητα να βρίσκονται σε παθολογικά επίπεδα), οπότε συνεισφέρουν στο γενικότερο ισταμινικό φορτίο του οργανισμού. Επίσης σε μια φυσιολογική εντερική μικροχλωρίδα συμβιώνουν και αρκετά βακτηριακά στελέχη τα οποία παράγουν το ένζυμο DAO και μειώνουν την εντερική ισταμίνη όπως τα Lactobacillus sp., Leuconostoc sp., Sarcinia sp., E. coli faecium sp.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν έχετε δυσανεξία στην ισταμίνη είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό στο εντερικό μικροβίωμα βιοεπιστήμονα υγείας και διατροφής, ο οποίος με ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις και μέσω ενός αναλυτικού ιατρικού και διατροφικού ιστορικού θα μπορέσει να σας βοηθήσει με τους εξής τρόπους:

  • Να διαπιστώσετε ποιες τροφές σας προκαλούν ισταμινική δυασανεξία και να τις διαχειρίζεστε με τον σωστό τρόπο
  • Ποιες εξετάσεις εντερικού μικροβιώματος θα σας βοηθήσουν
  • Ποια συμπληρωματική αγωγή θα ακολουθήσετε ώστε να αποφύγετε τα φάρμακα και τυχόν διατροφικές ελλείψεις

Ρωτήστε μας για λεπτομέρειες

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close