Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η Χρόνια Δυσκοιλιότητα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και καλοήθη νεοπλάσματα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις 22 Οκτωβρίου στο Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας (ACG) στην 77η Ετήσια Επιστημονική συνάντηση στο Las Vegas.

Η μελέτη, με τίτλο “κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και καλοήθη νεοπλάσματα σε ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα,” διερεύνησε τη συχνότητα και την επίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου και των καλοηθών νεοπλασμάτων σε 28.854  ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα (ΧΔ) και σε 86,562 άτομα χωρίς ΧΔ, από το 1999 έως το 2011. Οι ασθενείς με τουλάχιστον δύο διαγνώσεις δυσκοιλιότητας έπρεπε να είναι 18 ετών και άνω, ενώ ασθενείς με διάγνωση συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ή με διάρροια αποκλείστηκαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

Και ο καρκίνος του παχέος εντέρου (CRC) και τα καλοήθη νεοπλάσματα είναι πιο διαδεδομένα σε ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα, σε σύγκριση με ένα πληθυσμό ελέγχου, χωρίς χρόνια δυσκοιλιότητα.

• Μεταξύ των ασθενών που δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με CRC ή καλοήθη νεοπλάσματα πριν την ημερομηνία δείκτη, και μετά από έλεγχο για πιθανούς ανεξάρτητους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας, και άλλα μη γαστρεντερικά νοσήματα, οι ασθενείς με ΧΔ κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν CRC ή καλοήθη νεοπλάσματα.

Ο κίνδυνος για CRC ήταν 1,78 φορές μεγαλύτερος σε ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα και ο κίνδυνος για καλοήθη νεοπλάσματα ήταν 2,70 φορές μεγαλύτερος. Μετά από προσαρμογή για πιθανούς ανεξάρτητους παράγοντες, οι οποίοι δυνητικά επίσης σχετίζονται με τις συνθήκες ΧΔ, ο αυξημένος κίνδυνος για CRC και καλοήθη νεοπλάσματα παραμένει «σταθερά σε υψηλά επίπεδα».

Αυτή η μελέτη δείχνει τη σύνδεση και όχι την αιτιώδη συνάφεια, μεταξύ της χρόνιας δυσκοιλιότητας  του παχέος εντέρου και των καλοηθών νεοπλασμάτων, είπε ο συν-ερευνητής Nicholas Talley, MD, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο του Newcastle. Η πιθανολογούμενη σχέση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και του κίνδυνου ορθοκολικού καρκίνου είναι ότι αυξημένοι χρόνοι κένωσης, δηλαδή η αργοπορία στην κένωση, αυξάνουν την διάρκεια της επαφής μεταξύ των βλεννογόνων του παχέος εντέρου και των συμπυκνωμένων καρκινογόνων ουσιών στον εντερικό αυλό, όπως τα οξέα της χολής ή άλλα καρκινογόνα.

Η σχέση μεταξύ δυσκοιλιότητας και του καρκίνου του παχέος εντέρου αξίζει περαιτέρω διερεύνηση για την καλύτερη κατανόηση των πιθανών αιτιωδών στοιχείων.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα βρέθηκαν να έχουν αυξημένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου και καλοηθών νεοπλασμάτων , δήλωσε ο Δρ Talley. Αν και η χρόνια δυσκοιλιότητα θεωρείται μια σχετικά καλοήθης νόσος, οι γιατροί θα πρέπει να έχουν επίγνωση αυτής της πιθανής σύνδεσης (με τον καρκίνο), ώστε να την παρακολουθούν και να την θεραπεύουν, είπε ο Δρ Talley. Ενθαρρύνουμε όλους, όσοι έχουν ερωτήσεις που σχετίζονται με την κατάστασή τους, να μιλήσουν με ιατρούς έτσι ώστε οι συγκεκριμένες ανάγκες υγείας του κάθε ασθενούς να εξισορροπηθούν με τους κινδύνους και τα οφέλη των φαρμάκων.

Σημείωσε επίσης ότι η περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για να εκτιμηθεί κατά πόσον οι ασθενείς που έχουν τη δυσκοιλιότητα τους υπό έλεγχο, βρίσκονται σε χαμηλότερο κίνδυνο για CRC και καλοήθη νεοπλάσματα. Οι διαχρονικές μελέτες για να κατανοήσουμε την αιτιώδη σχέση μεταξύ της χρόνιας δυσκοιλιότητας και του CRC θα διευρύνουν την κατανόηση μας για την πρόληψη και τη διαχείριση των διαταραχών αυτών.

Σχετικά με τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα, ένα από τα πιο συνηθισμένα γαστρεντερικά συμπτώματα, συμβαίνει όταν το παχύ έντερο απορροφά πολύ νερό ή όταν συσπάσεις των μυών του παχέος εντέρου είναι αργές ή υποτονικές, αναγκάζοντας τα κόπρανα να κινούνται πολύ αργά μέσα στο παχύ έντερο. Ως αποτέλεσμα, γίνονται τα κόπρανα σκληρά και ξηρά. Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση με αραιές κινήσεις του εντέρου – συνήθως λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα – και δύσκολη κένωση των κοπράνων, που δεν υποχωρεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΧΔ μπορεί να προκληθεί από μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση.

Το γαστρεντερικό αποτελεί την επιφάνεια σύνδεσης μεταξύ του οργανισμού μας και του περιβάλλοντος. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται σε άριστη κατάσταση και οποιαδήποτε δυσλειτουργία να καταπολεμάται άμεσα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε κακή ηπατοχολική δυσλειτουργία, σε δυσβίωση, σε ψυχολογικούς παράγοντες ακόμα σε άλλες διαταραχές. Η πλήρης ανάλυση του γαστρεντερικού αυλού, τόσο βιοχημικά, μικροβιολογικά, μυκητολογικά αλλά και παρασιτολογικά είναι πρωτεύουσας σημασίας για την υγεία του εντέρου και κατ’ επέκταση του συνόλου των συστημάτων του οργανισμού.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close