Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia (CUMC) βρήκαν σε πολύ πρόσφατη έρευνα ότι μια διατροφή πολύ υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά αυξάνει τα επίπεδα της ενδοθηλιακής λιπάσης (EL), ενός ενζύμου το οποίο βοηθάει στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρυνσης, ενώ ταυτόχρονα μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα μειώνει τα επίπεδά της. Τα δεδομένα αυτά καθιερώνουν ένα νέα σύνδεσμο μεταξύ της διατροφής και της αθηροσκλήρυνσης και συστήνουν ένα νέο τρόπο να αποφευχθούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, η έρευνα μπορεί να εξηγήσει για ποιο λόγο η ροσιγλιταζόνη (Avandia), ένα φάρμακο που δίνεται για τον διαβήτη τύπου 2 σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Οκτωβρίου του περιοδικού Atherosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

Όπως όλες οι λιπάσες, η EL, παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιποπρωτεϊνών του αίματος, οι οποίες είναι στην ουσία ένα σύμπλεγμα λιπιδίων (λιπαρών) και πρωτεϊνών. Η EL, η οποία παράγεται από τα μακροφάγα (ένα είδος λευκού αιμοσφαιρίου) και από άλλα κύτταρα στις αρτηρίες. Είναι σχετικά πρόσφατο μόριο, καθώς ανακαλύφθηκε το 1999. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ανεβασμένα επίπεδα EL σχετίζεται με αθηροσκλήρωση και φλεγμονή. Μέχρι τώρα, ωστόσο, δεν υπήρχαν στοιχεία για το πως η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει αυτό το ένζυμο, αναφέρει ο Richard Deckelbaum, MD, υπεύθυνος για τη μελέτη, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής και καθηγητής παιδιατρικής και επιδημιολογίας.

Στην παρούσα μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν ζωικά μοντέλα τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα στο να αναπτύξουν αθηροσκλήρωση τα οποία έλαβαν είτε διατροφή πλούσια σε παλμιτικό οξύ (ένα συνηθισμένο κορεσμένο λιπαρό οξύ) είτε σε εικοσαπενταενοίκό οξύ (EPA, ω-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα ψάρια). Μετά από 12 εβδομάδες, εξετάστηκαν οι αορτές για αλλαγές στην έκφραση της ενδοθηλιακής λιπάσης και άλλους φλεγμονώδεις δείκτες. Τα δείγματα των αορτών που είχαν εκτεθεί στα κορεσμένα λιπαρά έδειξαν σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα της EL ενώ οι αντίστοιχες που εκτέθηκαν στα πολυακόρεστα ω-3 έδειξαν σημαντικές μειώσεις της λιπάσης και άλλως φλεγμονωδών παραγόντων. Τα ίδια αποτελέσματα βρέθηκαν και σε παράλληλες μελέτες που έγιναν απευθείας στα μαρκοφάγα, που όπως είπαμε είναι υπεύθυνα για την παραγωγή του ενζύμου της λιπάσης.

Η μελέτη μας αναγνώρισε ένα νέο τρόπο με τον οποίο οι υψηλές σε κορεσμένα λιπαρά Δυτικές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε αθηροσκλήρυνση, αν και πρέπει να επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα και σε ανθρώπους, είπε ο Dr. Deckelbaum. Τα ευρήματα αυτά μπορούν να εξηγήσουν και γιατί τα ω-3 δρουν προστατευτικά στα αγγεία μας.

Οι ερευνητές επίσης βρήκαν, ότι σε κυτταρικές καλλιέργειες, τα μακροφάγα στα οποία χορηγήθηκαν κορεσμένα λιπαρά, έδειξαν αυξημένη έκφραση του PPAR-γ, που είναι ένα κυτταρικό μόριο το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπιδίων και της φλεγμονής. Η αύξηση αυτή σταμάτησε όταν προστέθηκαν ω-3 λιπαρά.

Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα, καθώς ξέρουμε ότι το φάρμακο κατά του διαβήτη ροσιγλιταζόνη, είναι ισχυρός ενεργοποιητής της PPAR-γ και σχετίζεται με αύξηση κινδύνου για καρδιαγγειακά. Αν λοιπόν η ροσιγλιταζόνη ενεργοποιεί την PPAR-γ, πιθανότατα αυξάνει και την ενδοθηλιακή λιπάση, εξηγώντας έτσι τις επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.

Μάλιστα, όταν στα μακροφάγα δόθηκε η ροσιγλιταζόνη, η έκφραση της EL αυξήθηκε έντονα, ενώ η προσθήκη ω-3 σταμάτησε την αύξηση αυτή. Αυτό υποδεικνύει ότι πέρα από την αύξηση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερινη), το φάρμακα για το διαβήτη αυξάνει και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, αυξάνει τη φλεγμονή στις αρτηρίες, ενώ προσκολλά την LDL στην επιφάνεια των κυττάρων, κάτι που αποτελεί την αρχή για την εμφάνιση της πλάκας.

Η χρήση του Avandia περιορίστηκε σημαντικά το 2010, όταν το φάρμακο συνδέθηκε με την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply