Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν το μηχανισμό με τον οποίο το βακτήριο Escherichia coli μπορεί να πολλαπλασιάζεται σε ασθενείς με φλεγμονώδη εντερικά νοσήματα, στη διάρκεια αναζωπύρωσης της νόσου, εις βάρος της υγείας τους.

 

E.coli

Η E.coli είναι ένα πολύ κοινό βακτήριο, που απαντάται στο περιβάλλον, τα τρόφιμα και το έντερο ανθρώπων και ζώων. Είναι επικίνδυνη; Ορισμένα στελέχη της E.coli όχι μόνο δεν είναι παθογόνα αλλά είναι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντέρου, με σημαντικούς βιολογικούς ρόλους για τον οργανισμό (π.χ. πέψη και απορρόφηση των συστατικών της τροφής, παραγωγή βιταμίνης Κ).

 Σε μερικούς ασθενείς με νόσο του Crohn/ελκώδη κολίτιδα, σε περιόδους αναζωπύρωσης της νόσου, οι επιστήμονες βρήκαν αυξημένα τα επίπεδα της ωφέλιμης E.coli, η οποία φαίνεται ότι συμβάλλει στα συμπτώματα και την εξέλιξή της ασθένειας

 

Εντεροβακτίνη, μυελοϋπεροξειδάση και λιποκαλίνη-2
Πώς σχετίζονται με την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό της E.coli;

Οι ερευνητές μελέτησαν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της εντεροβακτίνης, της μυελοϋπεροξειδάσης και της λιποκαλίνης-2 και το πώς αυτές επηρεάζουν και ρυθμίζουν τα επίπεδα της E.coli στο έντερο:
• Η εντεροβακτίνη είναι μία χημική ουσία που εκκρίνεται από την E.coli, η οποία έχει την ικανότητα να δεσμεύει σίδηρο από τις πρωτεΐνες του ανθρώπινου οργανισμού, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη του βακτηρίου.
• Η μυελοϋπεροξειδάση είναι μία πρωτεΐνη (ένζυμο) που παράγουν τα λευκά αιμοσφαίρια προκειμένου να εξολοθρεύσουν τα βακτήρια. Ωστόσο, η εντεροβακτίνη στέκεται εμπόδιο στην αντιμικροβιακή δράση της μυελοϋπεροξειδάσης .
• Άλλη μία πρωτεΐνη που παράγεται από τα λευκοκύτταρα είναι η λιποκαλίνη-2, η οποία δεσμεύει την εντεροβακτίνη, έτσι ώστε τα βακτήρια να μην μπορούν να προσλάβουν τον απαραίτητο για αυτά σίδηρο. Με άλλα λόγια, η λιποκαλίνη-2 εξουδετερώνει την ευνοϊκή για τα βακτήρια δράση της εντεροβακτίνης έναντι της μυελοϋπεροξειδάσης.

Συμπερασματικά:

Η E.coli μπορεί να ασκεί βλαβερές δράσεις ΥΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας. Τα καινούργια ευρήματα υποδεικνύουν ένα θεμελιώδη μηχανισμό άμυνας, το μηχανισμό δράσης της εντεροβακτίνης έναντι της μυελοϋπεροξειδάσης, ο οποίος χρησιμοποιείται από την E.coli, προκειμένου να επιβιώσει στη διάρκεια της εντερικής φλεγμονής, εις βάρος όμως των ασθενών και επηρεάζοντας αρνητικά την εξέλιξη των φλεγμονωδών εντερικών νοσημάτων.

Βακτηριοφάγοι:

Μία νέα θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της βακτηριακής υπερανάπτυξης

Οι βακτηριοφάγοι είναι ιοί, που συναντώνται σε αφθονία και παντού στη φύση, από το έδαφος μέχρι το πόσιμο νερό.
βακτηριοφάγοςΠροσβάλλουν μόνο βακτήρια, ποτέ ανθρώπινα κύτταρα και για την ακρίβεια, κάθε διαφορετικό είδος ιού μπορεί να επιτίθεται σε ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίου. Αυτό τους κάνει απόλυτα ασφαλείς για τον άνθρωπο, ακόμα και για τα είδη των βακτηρίων που δεν αποτελούν «στόχο». Έτσι, και για την περίπτωση της E.coli, υπάρχουν ειδικοί βακτηριοφάγοι που επιτίθενται στο βακτήριο και αναστέλλουν την ανάπτυξή του.
Οι βακτηριοφάγοι μπορούν να δράσουν λοιπόν ως ένα ισχυρότατο όπλο έναντι των λοιμώξεων, της βακτηριακής υπερανάπτυξης και κατ’ επέκταση και άλλων ασθενειών. Μάλιστα υπερτερούν από τη χρήση των αντιβιοτικών, καθότι οι βακτηριοφάγοι δεν επιτίθενται στην ωφέλιμη εντερική χλωρίδα.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ το πιο ολοκληρωμένο διαγνωστικό και θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου του Crohn και της Ελκώδους Κολίτιδας

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close