Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

σχηματική απεικόνιση αθηροσκλήρυνσης από εναπόθεση χοληστερόλης σε αγγείο

 

Οι τιμές της χοληστερόλης μπορούν να στείλουν λανθασμένα μηνύματα

Οι πιο συχνά συνταγογραφούμενες εξετάσεις αίματος είναι οι δείκτες χοληστερόλης (μιας στερόλης, δηλαδή μιας στεροειδούς αλκοόλης) – ή όπως λανθασμένα συχνά αναφέρονται ως εξετάσεις “χοληστερίνης”.

Οι περισσότεροι θεραπευτές όμως διαθέτουν μόνο βασικές γνώσεις για την λειτουργία και συμπεριφορά της χοληστερόλης στο σώμα. Ότι δηλαδή, ο μεγαλύτερος όγκος της χοληστερόλης στον οργανισμό μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος υπό την μορφή λιποπρωτεϊνών γνωστών με τις ονομασίες LDL (λιποπρωτεΐνες χαμήλης πυκνότητας) και ΗDL (λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας). Επίσης, ότι οι LDL λιποπρωτεΐνες εναποθέτουν την χοληστερόλη σε συγκεκριμένους ιστούς, ενώ οι ΗDL την αφαιρούν από τις αρτηρίες και την μεταφέρουν στο συκώτι.

Ακόμη πιο απλουστευμένα, η LDL θεωρείται η κακή χοληστερόλη διότι φράζει τις αρτηρίες, ενώ η ΗDL είναι η καλή γιατί απομακρύνει τη χοληστερόλη από τις αρτηρίες. Υπό το φως των σύγχρονων ερευνητικών ανακαλύψεων όμως, είναι καιρός να αναθεωρηθούν αυτές οι υπεραπλουστευμένες θεωρίες.

Πλέον γνωρίζουμε ότι η LDL μπορεί να διαχωριστεί σε 7 διαφορετικές κατηγορίες! Οι τύποι LDL 1 και 2 βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού μεταφέροντας απαραίτητες ποσότητες χοληστερόλης σε όλο το σώμα (η χοληστερόλη είναι η βάση για ΟΛΕΣ τις ορμόνες!). Οι υπόλοιποι πέντε τύποι, LDL 3, 4, 5, 6 και 7, είναι επικίνδυνοι για την υγεία διότι προκύπτουν ύστερα από δυσλειτουργίες του οργανισμού οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στην κακής ποιότητας διατροφή και σε μεταβολικές δυσλειτουργίες. Το σώμα προσπαθεί να απομακρύνει αυτούς τους βλαβερούς τύπους εγκλωβίζοντάς τους μέσα στα λεγόμενα “αφρώδη κύτταρα”, τα οποία όμως ευθύνονται για τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες. Οι μη βλαβεροί τύποι LDL 1 και 2 δεν έχουν υποστεί αλλοιώσεις, χαρακτηρίζονται από την μεγάλη και φουσκωμένη μορφή τους και αναφέρονται και ως τύποι Α διάταξης. Οι μικρότεροι, πυκνότεροι και αλλοιωμένοι τύποι 3-7 αναφέρονται και ως τύποι Β διάταξης. Οι άνθρωποι στους οποίους παρατηρείται υπεροχή της Β διάταξης κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν κάποιο καρδιακό επεισόδιο.

αποτελέσματα εξέτασης αίματος που εμφανίζεται το μέγεθος των σωματιδίων της LDL

Τα λίπη όμως δεν διαλύονται στο νερό οπότε η χοληστερόλη δεν μπορεί να μεταφερθεί στο αίμα μόνη της. Για αυτό το λόγο πρωτεΐνες συνδέονται με αυτή για να την μεταφέρουν στον οργανισμό (απολιποπρωτεΐνες). Αυτή η πρωτεΐνη είναι που αλληλεπιδρά με τα τοιχώματα των αγγείων και προκαλεί την αθηρωματική πλάκα!

Στα μικρά, αθηρογόνα LDL μόρια η συγκεκριμένη πρωτεΐνη φέρει την ονομασία Apo-B, ενώ στα ΗDL μόρια φέρει την ονομασία Apo-A-1.

Σε αντίθεση με την Apo-B, η Apo-A-1 κατέχει σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες αντιοξείδωσης και εμπλέκεται σε σημαντικές αντιφλεγμονώδεις, αντιμολυσματικές και αντιθρομβωτικές λειτουργίες. Επιπλέον, μπορεί να παρακινήσει την παραγωγή νιτρικού οξέος στο ενδοθήλιο. Το νιτρικό οξύ είναι απαραίτητο για την ομαλή αγγειοδιαστολή και ρυθμίζει την ομοιόσταση της γλυκόζης με την ινσουλίνη.

Τα γεγονότα αυτά μας δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μία απλή και ξεκάθαρη μέθοδο για να εκτιμήσουμε την αναλογία μεταξύ των μεγάλων και αβλαβών και των μικρών και επικίνδυνων LDL μορίων. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή μέτρησης Apo-B στο αίμα, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες παρουσίας πολλών μικρών και πυκνών σωματιδίων και ως εκ τούτου αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης βλαβών στα αιμοφόρα αγγεία.

Αυτό επίσης σημαίνει ότι ακόμα και αν οι τιμές της LDL χοληστερόλης είναι χαμηλές, μπορεί να υπάρχει μία μεγάλη συσσώρευση από επικίνδυνα Apo-B αμινοξέα, αντικατοπτρίζοντας το γεγονός ότι τα λιπίδια κατέχουν την πιο μικρή και πυκνή μορφή.

Όλα αυτά σημαίνουν πως Ο ΛΟΓΟΣ Apo-B προς Αpo-A-1 μπορεί να αποκαλύψει πολλές πληροφορίες σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις, μεταξύ άλλων και τον βαθμό επικινδυνότητας εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου. Όσο ο λόγος αυτός αυξάνεται, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος.

αποτελέσματα εξέτασης που εμφανίζεται ο λόγος απολιποπρωτεΐνης α1 και β

Συμπερασματικά, η σωστή προσέγγιση πρέπει να αποσκοπεί στην ελάττωση του αριθμού των, υπό την μικρότερη αθηροσκληρωτική μορφή, Apo-B μεταφορέων και στην αύξηση του αριθμού των Apo-A-1 μεταφορέων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την αποτελεσματική απομάκρυνση της χοληστερόλης από τις αρτηρίες.

 

Στην κλινική μας έχουμε την δυνατότητα να εκτελέσουμε αναλυτικές μετρήσεις προσδιορίζοντας το μέγεθος των σωματιδίων της LDL, καθώς και να μετρήσουμε τις τιμές των Apo-B και Apo-Α-1 . Επειδή αυτοί οι συγκεκριμένοι δείκτες μας εφοδιάζουν με περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες αναφορικά με την υγεία του ασθενούς, θα πρέπει να προστίθενται στις εξετάσεις που μετρούν την συνολική χοληστερόλη, την LDL, την HDL και τα τριγλυκερίδια με τον παραδοσιακό τρόπο!

 

Πραγματικό περιστατικό ασθενούς

Ως παράδειγμα άμεσων πρακτικών εφαρμογών των ανωτέρω, παραθέτουμε την περίπτωση ενός ασθενούς που υπέστη καρδιακή προσβολή και στον οποίον τοποθετήθησαν τρία stents στον πρόσθιο κατιόντα κλάδο (LAD) και τις περιφερικές αρτηρίες, σε συνδυασμό με την λήψη καθημερινής φαρμακευτικής αγωγής με Plavix 75mg, Ασπιρίνης 100mg και Pravastatin 40mg. Ο ασθενής υποβλήθηκε και σε θεραπεία με βάση ένα προηγμένο ιατρικό διατροφικό πρωτόκολλο με συγκεκριμένη δίαιτα και συμπληρώματα διατροφής τα οποία καταπολεμούν την οξείδωση, την φλεγμονή και την γλυκοζυλίωση.

Η διατροφή του αποτελείτο σε μεγάλο βαθμό από εποχιακά φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ψάρι από τις βόρειες θάλασσες, κρέας, αυγά και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ αφαιρέθηκε κάθε μορφής ζάχαρη και επιτράπηκε μόνο η κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ψυχρής έκθλιψης. Με την τοποθέτηση των stents ξεκίνησε και την καθημερινή λήψη των ακολούθων συμπληρωμάτων διατροφής: Περγαμόντο 500mg, Γλουταθειόνη 250mg, μείγμα Τοκοτριενόλης / Τοκοφερόλης 250mg, CoEnzyme Q10 300mg, Ρεσβερατρόλη 250mg, Βιταμίνη D 5000 iu, Ωμέγα 3 λιπαρά 2g, Προβιοτικά 12 στελεχών 60 δις CFU, Γλυκινικό Mαγνήσιο 300mg και συμπυκνωμένη Κουρκουμίνη 250mg.

Μέσα στους πρώτους έξι μήνες θεραπείας, η τιμή της LDL υποχώρησε από τα 6.2 mmol/l στα 3.0 mmol/l μ. Με βάση τις πληροφορίες από το πρώτο σκέλος του άρθρου, το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει αφορά το μέγεθος της αναλογίας των LDL σωματιδίων τα οποία ανήκαν στους ακίνδυνους τύπους 1 και 2 σε σχέση με την ποσότητα των επιβλαβών τύπων 3,4,5,6 και 7. Η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι οι ελαφρύτεροι, “φουσκωμένοι” τύποι 1 και 2 παρουσίασαν αύξηση από 1.58 mmol/l και 1.32 mmol/l σε 1.7 mmol/l και 1.5 mmol/l αντιστοίχως, την ίδια στιγμή που οι μικρότεροι, πυκνότεροι, αθηροσκληρωτικοί LDL τύποι βρέθηκαν σε μειωμένη συγκέντρωση.

Πίνακας προόδου ασθενούς

Άρα κατέστη σαφές ότι η αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης θεραπεία με βάση την δίαιτα και τα συμπληρώματα διατροφής έστρεψε την πορεία της υγείας του ασθενούς προς την σωστή κατεύθυνση.

Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από την παράλληλη πτώση της συγκέντρωσης Apo-B από 1.58 σε 0.92 mmol/l, σε συνδυασμό με την αύξηση της συγκέντρωσης Αpo-A-1 από 1.50 σε 1.69 mmol/l. Τουτέστιν, η αναλογία κινδύνου με βάση τον λόγο Apo-B προς Apo-A-1 διαμορφώθηκε στην σχεδόν ιδανική τιμή του 0.54, σε σχέση με το 1.05 που ήταν η αρχική τιμή.

Το συγκεκριμένο εύρημα είναι μεγάλης σημασίας. Μας μεταφέρει την πληροφορία ότι ένα εν δυνάμει αθηροσκληρωτικό περιβάλλον με πληθώρα από λιποπρωτεΐνες με αλλοιωμένη μορφή έχει πλέον μετατραπεί σε ένα πολύ πιο ακίνδυνο περιβάλλον στο οποίο οι λιποπρωτεΐνες δεν έχουν υποστεί οξείδωση και γλυκοζυλίωση στον ίδιο βαθμό. Επιπροσθέτως, παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση ωφέλιμων λιποπρωτεϊνών που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν την απαραίτητη χοληστερόλη στα κύτταρα που την χρειάζονται, αφαιρώντας την από τα σημεία όπου μπορεί να προκαλέσει βλάβες.

Διαθέτοντας πλέον τη δυνατότητα να μετρήσουμε την συγκέντρωση και των 7 διαφορετικών λιποπρωτεϊνικών τύπων, σε συνάρτηση με την αναλογία Apo-B προς Apo-A-1, μπορούμε ανά περίπτωση, να έχουμε μία σαφή εικόνα τόσο για τον τύπο των λιποπρωτεϊνών και το εύρος των βλαβών που έχουν υποστεί, όσο και για την αποτελεσματικότητά τους. Διαθέτουμε δηλαδή πολύ καλύτερα εργαλεία για να ανιχνεύσουμε και να επιτηρήσουμε την κατάσταση.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον ενδελεχή έλεγχο του μεταβολικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.