Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Ο συσχετισμός μεταξύ των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου (νόσος Crohn και ελκώδης κολίτιδα) και καρδιαγγειακών (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, θρόμβωση) μπορεί να μην είναι εμφανής άμεσα, αλλά είναι ισχυρός και μάλιστα μια νέα έρευνα το πιστοποιεί.

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι άτομα που έχουν μεγάλη συγκέντρωση στο αίμα ενός παράγωγου αμινοξέος, της ομοκυστεΐνης, αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μάλιστα, τα τελευταία αυτά χρόνια, η ομοκυστεΐνη χρησιμοποιείται προγνωστικά από τους περισσότερους γιατρούς παγκοσμίως.

Τι σχέση όμως μπορεί να έχει η ομοκυστεΐνη με την Crohn και την ελκώδη κολίτιδα;

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης Nancy στη Γαλλία διεξήγαγαν μεγάλη έρευνα σχετικά με το συσχετισμό αυτό και βρήκαν ότι τα άτομα με Νόσο Φλεγμονώδους Εντέρου (IBD) έχουν πολύ μεγαλύτερα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα τους σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους. Σημαντικό είναι ότι η έρευνα αυτή αποτελεί μια μετα-ανάλυση, κάτι το οποίο της προσδίδει μεγαλύτερη εγκυρότητα. Μάλιστα, ο συσχετισμός της ομοκυστεϊναιμίας με την εκδήλωση της νόσου μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν μια συγκεκριμένη γενετική ανωμαλία (πολυμορφισμός MTHFR C677T).

Πως όμως η ομοκυστεΐνη συνδέει τις καρδιαγγειακές παθήσεις με τις εντερικές φλεγμονές;

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα μόριο, το οποίο για να μεταβολιστεί σωστά στον οργανισμό μας χρειάζεται κάποιες ουσίες που ονομάζονται συμπαράγοντες. Οι κυριότεροι συμπαράγοντες για την ομοκυστεΐνη είναι η βιταμίνη Β12 (ή κοβαλαμίνη) και το φυλλικό οξύ. Αν οποιοσδήποτε από αυτούς τους δύο δεν είναι σε επάρκεια, η είναι σε επάρκεια αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί (δεν είναι βιοδιαθέσιμος δηλαδή) τότε η συγκέντρωση της ομοκυστεΐνης αυξάνεται και μαζί της και ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Εδώ έρχεται και ο ρόλος της φλεγμονής του εντέρου. Εφόσον το έντερο είναι φλεγμένο και η απορρόφηση των διατροφικών στοιχείων μειώνεται συνεχώς, η παρουσία ουσιών όπως η βιταμίνη Β12 στον οργανισμό μειώνεται, καθώς έχει πολύ μεγάλη εξάρτηση από την εντερική απορρόφηση. Άρα λοιπόν, όσο αυξάνεται η εντερική φλεγμονή, τόσο μειώνεται η απορρόφηση της Β12 με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συγκέντρωση της ομοκυστεΐνης και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν: «Με την ανάλυση αυτή αποδείξαμε ισχυρά ότι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης σε σχέση με υγιή άτομα και ότι η IBD αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υπεομοκυστεϊναιμία. Η ομοκυστεΐνη δρα ως προ-οξειδωτικό μόριο (που προκαλεί οξειδωτικό στρες), παράγει ουσίες που προωθούν το κυτταρικό στρες και αλλάζει το μοτίβο μιας διεργασίας που ονομάζεται μεθυλίωση. Η μεθυλίωση είναι πολύ σημαντική για όλες τις πτυχές του μεταβολισμού μας. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ παίζουν σημαντικό ρόλο και γι΄ αυτό είναι σημαντικό να ρυθμίζεται η βιοδιαθεσιμότητά τους». Και συμπληρώνουν: «Έχουμε λόγο να πιστεύουμε πλέον ότι ειδικά στα άτομα που έχουν τον πολυμορφισμό MTHFR C677T τα επίπεδα κυρίως του φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσουν ή και να επιδεινώσουν νόσους όπως Crohn’s και ελκώδης κολίτιδα».

Η αποκάλυψη των γενεσιουργών αιτιών της νόσου Crohn και της ελκώδους κολίτιδας χρειάζεται μια γενικευμένη και αντιπροσωπευτική προσέγγιση. Πρέπει να διερευνώνται όλες οι πτυχές του μεταβολισμού που επιδεινώνουν αλλά πολλές φορές προκαλούν τη φλεγμονή στο έντερο, κάτι το οποίο η λειτουργική ιατρική μπορεί να κάνει με αποτελεσματικότητα, καθώς κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά νοσογονίας και άρα πρέπει να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Μάθετε περισσότερα για τη μοριακή διαγνωστική προσέγγιση στην αιτολογία της φλεγμονής του εντέρου. Επικοινωνήστε μαζί μας.

A. Oussalah, J-L. Gueant, & L. Peyrin-Biroulet, Meta-analysis: hyperhomocysteinaemia in inflammatory bowel diseases Alimentary Pharmacology and Therapeutics doi:10.1111/j.1365-2036.2011.04864.x

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close