Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Ειαστική σύνθεση γιατρού που ψηλαφεί την κοιλιακή χώρα ασθενούς με ελκώδη κολίτιδα

 

Γνωρίζετε την ισχυρή σύνδεση μεταξύ της διατροφής, του μικροβιώματος, του περιβάλλοντος και της ελκώδους κολίτιδας; Αν πιστεύετε πως για την ασθένεια φταίνε απλά τα “κακά γονίδια”, τότε διαβάστε με προσοχή και μάθετε τι πραγματικά ισχύει!

 

Τι είναι η ελκώδης κολίτιδα;

Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn αποτελούν τις 2 πιο κοινές μορφές της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Πρόκειται για αυτοάνοσα νοσήματα, στα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά των κυττάρων του ίδιου του οργανισμού και τα καταστρέφει.

Εικόνα γαστρεντερικού με έλκη από ελκώδη κολίτιδαΤα αποτέλεσματα αυτή της ανοσιακής επίθεσης στο γαστρεντερικό είναι πρωτίστως η δημιουργία ελκών (πληγών δηλαδή) και σημαντικής φλεγμονής στα εσωτερικά τοιχώματα του παχέος εντέρου. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος προβλημάτων, από διαταραχές στην απορρόφηση ουσιωδών θρεπτικών συστατικών, ως φλεγμονή σε απομακρυσμένα όργανα όπως αρθρώσεις, σπονδυλική στήλη, δέρμα, μάτια και συκώτι. Μια χρόνια ελκώδης κολίτιδα που δεν έχει αντιμετωπιστεί κατάλληλα αποτελεί σοβαρό παράγοντα ρίσκου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Διαφορά μεταξύ ελκώδους κολίτιδας & Νόσου του Crohn

Στην πραγματικότητα η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn είναι πολύ διαφορετικές ασθένειες αν και μοιάζουν πολύ τόσο στα συμπτώματά τους όσο και στο ότι είναι και οι δύο αυτοάνοσες. Έχουν όμως και αρκετές διαφορές με κύρια το γεγονός ότι η ελκώδης κολίτιδα περιορίζεται μόνο στο παχύ έντερο, ενώ στην Νόσο του Crohn μπορεί να υπάρξει σχεδόν σε ολόκληρο το γαστρεντερικό σωλήνα, ξεκινώντας από το στόμα.

Επίσης στην ελκώδη κολίτιδα προσβάλλεται μόνο ο εντερικός βλεννογόνος ενώ στην νόσο Crohn οι πληγές είναι πιο βαθιές, φθάνοντας στα βαθύτερα τοιχώματα του πεπτικού σωλήνα.

Αξίζει να αναφερθεί πως αν και αυτοάνοσης αιτιολογίας, διαφορετικά τμήματα του ανοσοποιητικού φαίνεται πως κυριαρχούν στην κάθε ασθένεια, με την Crohn να έχει κυρίαρχη την Th17 έκφραση του ανοσοποιητικού, ενώ η ελκώδης κολίτιδα την Th2 συνιστώσα.

 

Το εργαστηριακό τμήμα των NUTRILABS έχει τη δυνατότητα ανίχνευσης και παρέμβασης και στους τρεις βασικούς τύπους ανοσιακής έκφρασης (Th1, Th2, Th17)!

 

Φυλή, Ηλικία & Ελκώδης Κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα κάθε ηλικίας, κάθε φύλου, αν και η πιο συνήθης έναρξή της, είναι μεταξύ των ηλικιών 16-25 χρονών.
Επίσης η ελκώδης κολίτιδα απαντάται σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι πιο συνηθισμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία και τη Βόρεια Ευρώπη. Είναι ιδιαίτερα συχνή στους ανθρώπους εβραϊκής καταγωγής. Σπάνια παρατηρείται στην Ανατολική Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική και είναι πολύ σπάνια στον μαύρο πληθυσμό.

Για άγνωστους λόγους, πρόσφατα παρατηρείται αυξημένη συχνότητα αυτής της νόσου στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τι προκαλεί την ελκώδη κολίτιδα;

Η ελκώδης κολίτιδα, καθώς και η Crohn είναι σύνθετες ασθένειες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Οι κύριοι παράγοντες είναι η διατροφή, το μικροβίωμα, η εντερική διαπερατότητα και η γενετική προδιάθεση.

Διατροφή

Η διατροφή σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας. Συγκεκριμένα, άτομα που έχουν εξαιρετικά καλή διατροφή, βρίσκονται να έχουν 79% χαμηλότερο κίνδυνο για ελκώδη κολίτιδα.

Επίσης η ευαισθησία στη γλουτένη είναι ιδιαίτερα κοινή στις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και σχετίζεται με εξάρσεις της νόσου. Η ευαισθησία στη γλουτένη, κλινικά αναφέρεται περίπου στο 24% και 27% των ασθενών με νόσο του Crohn και ελκωτική κολίτιδα, αντίστοιχα.

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, συγκεκριμένα ζωικές πρωτεΐνες, επίσης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και υποτροπών.

Μικροβίωμα

Για εμάς στα NutriLabs, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, είναι αποτέλεσμα της λεγόμενης ‘απώλειας της ανοσιακής ανοχής του μικροβιώματος του εντέρου’.

Απώλεια ανοσιακής ανοχής του εντέρου

Ας δούμε όμως με απλά λόγια, τι σημαίνει αυτό. Στο έντερό μας αποικούν τρισεκατομμύρια βακτήρια, τα οποία αποτελούν την μικροχλωρίδα ή αλλιώς μικροβίωμα του εντέρου. Στην πραγματικότητα, αυτά τα βακτήρια είναι περισσότερα και από τα κύτταρα του οργανισμού. Αυτό όμως δημιουργεί το εξής παράδοξο. Υπάρχουν πολλά ξένα κύτταρα στο γαστρεντερικό σύστημα, χωρίς όμως το ανοσοποιητικό μας σύστημα να επιτίθεται σε αυτά.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το γαστρεντερικό σύστημα διατηρείται σε μια κατάσταση ‘ανοσιακής ανοχής’. Δηλαδή όλα λειτουργούν σωστά, τα μικρόβια συνυπάρχουν με τα κύτταρα του σώματος και μέσα από πολλές πολύπλοκες και αξιοθαύμαστες διεργασίες, το ανοσοποιητικό αντιλαμβάνεται ότι όλα αυτά τα μικρόβια που υπάρχουν στο έντερο δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας και δεν τους επιτίθεται.

Όταν όμως διαταραχτεί η εντερική μικροχλωρίδα, τότε συμβαίνει το εξής: Το ανοσοποιητικό σύστημα αποπροσανατολίζεται και δεν μπορεί να καταλάβει αν αυτή η μικροχλωρίδα είναι φιλική ή εχθρική προς τον οργανισμό και καταλήγει να της επιτίθεται.
Αυτή η επίθεση αποτελεί μια βασική παράμετρο των φλεγμονωδών αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα και η Νόσος του Crohn.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε κάτι πολύ σημαντικό: Δεν ευθύνεται κάποιος συγκεκριμένος μικροοργανισμός για την παθολογία που δημιουργείται. Αυτό που παίζει τον πραγματικό ρόλο είναι το κατά πόσο χαλάει η λεγόμενη ‘ομοιόσταση’ του οργανισμού, δηλαδή η εσωτερική ισορροπία μεταξύ των επιπέδων των πληθυσμών ευεργετικών και (δυνητικά) παθολογικών βακτηρίων στο έντερο.
απεικόνιση δοντιού με περιοδοντίτιδα

 

Σημαντική εξαίρεση: Η περιοδοντίτιδα ή η προστατίδα χτυπούν καμπανάκι για την ελκώδη κολίτιδα!

Κάποιοι άνθρωποι που έχουν περιοδοντίτιδα ή προστατίτιδα, έχουν κάποια πολύ συγκεκριμένα μικρόβια στον οργανισμό τους. Αν η γενικότερη κατάσταση οργανισμού και μικροβιώματος δεν είναι καλή και τα μικρόβια αυτά καταφέρουν να φτάσουν μέχρι το έντερο και να αποικήσουν εκεί, μπορεί να δημιουργήσουν από ελκώδη κολίτιδα, μέχρι και καρκίνο.

 

 

Τα μικρόβια αυτά δεν ανιχνεύονται ακόμα και στις συνήθεις βιοψίες!
Απαιτούνται ειδικές εξετάσεις ανίχνευσης DNA κοπράνων, που μόνο στα NUTRILABS μπορούν να διενεργηθούν! Η ανίχνευσή τους όμως αποτελεί ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα τόσο στην αντιμετώπιση όσο στην έγκαιρη πρόληψη της ελκώδους κολίτιδας!

 

Η διαταραχή του μικροβιώματος (ομοιόστασης – ισορροπίας) σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα είναι δεδομένη. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες αποδεικνύεται πως τα άτομα που έχουν IBD έχουν 30-50% μειωμένη βιοποικιλότητα βακτηρίων, όπως μειώσεις στα Firmicutes και Bacteroidetes (σημαντικά είδη βακτηρίων).

Περαιτέρω απόδειξη του ρόλου της χλωρίδας του εντέρου ως αιτία της ελκώδους κολίτιδας είναι ότι στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο, βρίσκεται ότι στατιστικά τους είχαν συνταγογραφηθεί αντιβιοτικά στην περίοδο 2-5 ετών πριν από τη διάγνωσή τους σε σχέση με τα άτομα που δεν πάσχουν.

Τα εντερικά βακτήρια εκτός από αντιβιώσεις μπορούν να τροποποιηθούν και από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως συμπυκνωμένα λίπη γάλακτος (ένα κοινό συστατικό επεξεργασμένων τροφίμων και ζαχαροπλαστικής) ή από του στόματος συμπληρώματα σιδήρου.

Εντερική διαπερατότητα

Η απώλεια της ακεραιότητας του εντερικού επιθηλίου παίζει βασικό παθογόνο ρόλο στην γέννεση της ελκώδους κολίτιδας.
Διάφοροι διατροφικοί παράγοντες (με κυρίαρχη τη γλουτένη στα ευαίσθητα άτομα), χρόνιο στρες, διαταραχή του μικροβιώματος αλλά και άλλοι παράγοντες μπορούν να επηηεάσουν την ακεραιότητα του εντερικού επιθηλίου και να δημιουργήσουν μια κατάσταση γνωστή ως εντερική διαπερατότητα.

Σε αυτή την κατάσταση, που μπορεί να διαγνωστεί μονο με ειδικές βιοχημικές εξετάσεις, μικρόβια, θραύσματα μικροβίων και τροφικά συστατικά μπορούν και περνούν στη συστημική κυκλοφορία μέσου του εντέρου προκαλώντας αντίδραση του ανοσοποιητικού συστημικά, δηλαδή όχι μόνο στο γαστρεντερικό αλλα σε όλο το σώμα.

Αν αυτό εξελιχθεί σε πλήρη ασθένεια, οι πληγές στο έντερο δημιουργούν μεγαλύτερη εντερική διαπερατότητα και άρα περαιτέρω διείσδυση μικροβίων, που με τη σειρά τους προκαλούν περαιτέρω ανοσοαποκρίσεις.

Το φαινόμενο διαιωνίζεται δίνοντας έναρξη σε φλεγμονές απομακρυσμένων συστημάτων όπως αρθρώσεις, μάτια, δέρμα, ήπαρ, σπονδυλική στήλη, χοληφόροι πόροι, κ.α.

Γενετική

Φυσικά σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, υπάρχουν και σημαντικές γονιδιακές συνιστώσες. Η αλματώδης αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων, όμως, σε σχέση με παλιότερα χρόνια, μας υποχρεώνει να λάβουμε υπόψιν μας πως το περιβάλλον και η επίδρασή του, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην δημιουργία των αυτοάνοσων νοσημάτων του γαστρεντερικού.

Ποιες είναι οι μορφές της ελκώδους κολίτιδας;

Τα συμπτώματα της νόσου, αλλά και οι επιπλοκές της σχετίζονται άμεσα με την έκτασή της αλλά και το τμήμα του παχέος εντέρου που έχει προσβληθεί.
Ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων η ελκώδης κολίτιδα χωρίζεται σε 3 κατηγορίες:

 • Ήπια
  • Όταν παρατηρούνται λιγότερες από 4 διάρροιες την ημέρα με αίμα ή χωρίς. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής δεν παρουσιάζει κάποια γενική αδιαθεσία.
 • Μέτρια
  • Οι διάρροιες είναι μεταξύ 4-10 την ημέρα, ενώ ο ασθενής παρατηρεί και μια ελαφριά γενική αδιαθεσία.
 • Βαριά
  • Παρατηρούνται περισσότερες από 10 διάρροιες με αίμα την ημέρα, με συμπτώματα όπως κακουχία, πυρετός, ταχυκαρδία και αναιμία.

ενώ ανάλογα με την περιοχή του παχέος εντέρου που έχει προσβληθεί, χωρίζεται σε:

 • Ελκώδης ορθίτιδα: Η νόσος περιορίζεται στο ορθό
 • Αριστερή κολίτιδα: Η νόσος περιορίζεται στο αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου
 • Εκτεταμένη κολίτιδα ή πανκολίτιδα: Η νόσος μπορεί να φθάσει μέχρι το τυφλό

Ποια είναι τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας;

Τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας είναι ποικίλα τόσο σε εμφάνιση όσο και σε ένταση. Πολλά μάλιστα είναι και συμπτώματα που εμφανίζονται και σε άλλες νόσους με αποτέλεσμα, αν γίνει πρόχειρη διάγνωση, η νόσος να παραμείνει αδιάγνωστη!

Μερικά από τα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Διάρροια
 • Αιμορραγία από το ορθό και πόνος
 • Έντονοι πόνοι στην κοιλιά που θυμίζουν κράμπες
 • Δυσκοιλιότητα
 • Απώλεια της όρεξης
 • Πυρετός
 • Απώλεια βάρους
 • Αναιμία (Χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων)
 • Πόνος στις αρθρώσεις
 • Προβλήματα στα μάτια
 • Ηπατική νόσος

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα έχουν περιόδους που παρουσιάζουν ύφεση, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια και άλλες περιόδους που βρίσκονται σε έξαρση. Ένα ποσοστό της τάξεως του 5-10% των ασθενών έχουν μόνιμα συμπτώματα.

Αντιμετώπιση / Θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας

Η θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ασθένειας και μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε ασθενή. Οι περισσότεροι ασθενείς ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή.

Η φαρμακευτική αγωγή αποτελείται κυρίως από αντιφλεγμονώδη φάρμακα (με πιο συνηθισμένο από αυτά τη σουλφασαλαζίνη, η οποία χρησιμοποιείται είτε τοπικά σε μορφή υπόθετων και κλυσμάτων είτε από το στόμα σε μορφή χαπιού ή κοκκίων) και ανοσοκατασταλτικά. Κάποιες φορές είναι απαραίτητη η κολεκτομή (μερική ή ολική αφαίρεση του παχέος εντέρου με χειρουργική επέμβαση).

Διατροφή και Ελκώδης Κολίτιδα: Μπορεί να είναι μέσο θεραπείας;

Η κυριότερη σύσταση που θα λάβει ένας ασθενής που πάσχει από ελκώδη κολίτιδα από τον γιατρό του, είναι να καταναλώνει κυρίως κρέας και βραστά. Αυτό είναι σωστό στην οξεία φάση της ασθένειας, αλλά είναι μόνο ένα προσωρινό μέτρο. Από εκεί και μετά η συνήθης κλασσική ιατρική προσέγγιση δεν έχει άποψη για την διατροφή του ασθενούς.

Ο ασθενής θα ακολουθήσει λοιπόν αυτή την κρεατοφαγική διατροφή (μαζί με τα φάρμακά του) και πράγματι τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν. Αναπόφευκτα όμως, τα συμπτώματα θα επιστρέψουν και πάλι

Το πρόβλημα με την κρεατοφαγική διατροφή

Το ανθρώπινο έντερο είναι ένα όργανο που έχει εξελιχθεί για συγκεκριμένους σκοπούς και έχει προσαρμοστεί σε μια πολύ συγκεκριμένη διατροφή. Με την πάροδο εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων απέκτησε ορισμένες συγκεκριμένες διατροφικές προδιαγραφές, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Φυτικές ίνες
 • Λαχανικά
 • Φρούτα
 • Καρπούς
 • Ψάρια
 • Ελάχιστο κρέας

Αφού λοιπόν το έντερο λάμβανε για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μια συγκεκριμένη ομάδα τροφών, δεν μπορούσε, παρά να προσαρμοστεί σε αυτές. Συγκεκριμένα, το παχύ έντερο, στο οποίο δεν φτάνει το οξυγόνο, έχει αναπτύξει ένα καθορισμένο μεταβολικό προφίλ και χρησιμοποιεί μεγάλους και μικρούς υδατάνθρακες που δεν είναι απορροφήσιμοι. Οι υδατάνθρακες αυτοί ζυμώνονται από ειδικά ένζυμα, προκειμένου να τροφοδοτήσουν το παχύ έντερο με την απαραίτητη ενέργεια.

 

Η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου ονομάζεται n-βουτυρικό οξύ και σχηματίζεται στο παχύ έντερο από τη ζύμωση των διατροφικών ινών!

 

Σε ένα μη υγιές έντερο η ποσότητα και η ποιότητα του βουτυρικού οξέος παρουσιάζουν έντονες αλλοιώσεις. Αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα γιατί το βουτυρικό οξύ, εκτός από την παραγωγή ενέργειας, επιτελεί και άλλους κρίσιμους ρόλους, ένας εκ των οποίων είναι και η παραγωγή προστατευτικής βλέννης στο έντερο.

 

Σε κλινικό επίπεδο βρίσκεται πως κλύσματα με βουτυρικό οξύ, αλλά και η αύξηση παροχής του από την διατροφή, μπορεί να βελτιώσει τα κλινικά χαρακτηριστικά της ελκώδους κολίτιδας.

 

Το έντερο, λοιπόν, προκειμένου να παραμείνει υγιές, απαιτεί τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών και μικρή ποσότητα από καθαρό και οργανικό κρέας.

Κρεατοφαγία και περισσότερα προβλήματα: Θειοαναγωγικά και ο ρόλος τους στην ελκώδη κολίτιδα

Μέσα από εκτενείς έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει αποδειχθεί πως τα άτομα που είναι χορτοφάγοι ή vegans εμφανίζουν σημαντικά μικρότερα ποσοστά φλεγμονής στο έντερο.

Μια από τις πιο σημαντικές ουσίες που ευθύνεται για την επιδείνωση της νόσου, είναι το θείο και τα παράγωγά του. Το έντερο στην φυσιολογική του σύσταση περιέχει μικρές ποσότητες από μια ομάδα μικροβίων, τα οποία ονομάζονται θειοαναγωγικά.

Δουλειά αυτών των μικροβίων είναι να παίρνουν το θείο και να το μετατρέπουν σε υδρόθειο. Πρόκειται για ένα τοξικό δηλητήριο, το οποίο όμως σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του εντέρου.

Όταν όμως οι ποσότητες των θειοαναγωγικών μικροβίων υπερπολλαπλασιαστούν, τότε αυξάνεται η δημιουργία υδροθείου και έτσι δημιουργούνται αέρια, φλεγμονή και πόνος.

 

Μέσω ειδικών εξετάσεων ανάλυσης της εντερικής χλωρίδας σε επίπεδο DNA, βρίσκουμε συνεχώς πως η εντερική χλωρίδα των ατόμων που έχουν ελκώδη κολίτιδα, έχει πολύ υψηλές συγκεντρώσεις στα συγκεκριμένα αυτά μικρόβια.

 

Τι σημαίνει όμως αυτό;
Όταν δίνουμε στο έντερό μας τροφές που είναι πλούσιες σε θείο (κρέας, γαλακτοκομικά, μπρόκολο, σκόρδο), οι οποίες ευνοούν την ανάπτυξη μόνο μιας συγκεκριμένης ομάδας οργανισμών, τα υπόλοιπα βακτήρια αναπόφευκτα μειώνονται συνεχώς.

Φτάνουμε δηλαδή στο σημείο να έχουμε πολύ περισσότερα θειοαναγωγικά βακτήρια στον οργανισμό μας, απ’ ότι ωφέλιμα (προβιοτικά) βακτήρια.

Η ‘ομοιόσταση’ του μικροβιώματος (δηλαδή η εσωτερική ισορροπία μεταξύ των επιπέδων των πληθυσμών ευεργετικών και (δυνητικά) παθολογικών βακτηρίων στο έντερο) διαταράσσεται και η ανοσιακή ανοχή του εντέρου καταρρέει, με αποτέλεσμα εξάρσεις ή περαιτέρω επιδείνωση της νόσου!

NUTRILABS & Ολιστική Γαστρεντερολογία: Μια Νέα Εποχή στην Αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας

Η κλασσική Ιατρική αντιμετωπίζει όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα με τον ίδιο και μοναδικό τρόπο: Φάρμακα! Η φαρμακολογία για την ελκώδη κολίτιδα στοχεύει είτε στην μείωση της φλεγμονής είτε στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δεν εξετάζει όμως παραμέτρους που μπορεί να προκαλούν ή να δίνουν έξαρση στην ασθένεια. Η διατροφή, η κατάσταση του μικροβιώματος, η εντερική διαπερατότητα, περιβαλλοντικές τοξίνες και άλλοι παράγοντες μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα θεραπευτικά εργαλεία στην αντιμετώπιση της νόσου.

Στα NutriLabs έχουμε και την γνώση και την εμπειρία αλλά και τα ειδικά διαγνωστικά εργαλεία που απαιτούνται για μια πραγματικά εξατομικευμένη, ολιστική αντιμετώπιση της νόσου.

Με όπλα μας ειδικές εξετάσεις μικροβιώματος σε επίπεδο DNA, ειδικά πρωτόκολλα διατροφής, κλινικά συμπληρώματα διατροφής, τεχνογνωσία στην διασύνδεση οργανικών συστημάτων, ειδικές γενετικές εξετάσεις για την ανεύρεση προδιαθέσεων, αλλά και άλλα εξελιγμένα πρωτόκολλα, μπορούμε αποτελεσματικά να στοχεύσουμε στην διαρκή μείωση της φαρμακολογίας του ασθενούς ή ακόμα και στην διακοπή της.

Αναλυτικά, κάποια από τα εργαλεία μας περιλαμβάνουν:

 • Εξειδικευμένες βιοχημικές εξετάσεις που δεν γίνονται πουθενά αλλού στην Ελλάδα, στην Κύπρο και τα Βαλκάνια
 • Χιλιάδες εξειδικευμένους αναλύτες
 • Θεραπευτικά Διατροφικά Πρωτόκολλα όχι για την πρόσκαιρη μείωση των συμπτωμάτων ή απλά για θρέψη αλλά με σκοπό την θεραπεία της νόσου
 • Εξειδικευμένα κλινικά συμπληρώματα διατροφής από την παγκόσμια επικράτεια και η υψηλή τεχνογνωσία στην θεραπευτική χρήση τους
 • Βαθιά γνώση στη διασύνδεση διαφορετικών οργανικών συστημάτων και αξιολόγηση περιβαλλοντικών παραγόντων στην εξέλιξη της ασθένειας
 • Γενετική ανάλυση για την ανεύρεση προδιαθέσεων ή πρόβλεψη αποτελεσματικότητας θεραπείας!

 

Στα NutriLabs σε ακούμε προσεκτικά και σε αντιμετωπίζουμε πρώτα σαν άνθρωπο, όχι σαν ασθενή. Έλα σήμερα κιόλας σε επικοινωνία μαζί μας. Είμαστε εδώ για σένα.!

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close