Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η ενδομητρίωση είναι μια διαταραχή η οποία εμφανίζεται όλο και συχνότερα και σχετίζεται στενά με έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρυπαντές, τη διατροφή και τη διατροφή

Η ενδομητρίωση είναι μια επώδυνη κατάσταση στην οποία η επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Πριν από το 1921, υπήρξαν μόνο 20 περιπτώσεις ενδομητρίωσης στην ιατρική βιβλιογραφία. Σήμερα, η κατάσταση επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, και είναι μια σημαντική αιτία υπογονιμότητας. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της ανίχνευσης και διάγνωσης, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το ποσοστό έχει αυξηθεί σημαντικά από το 1940.

Γιατί είναι η ενδομητρίωση τόσο κοινή σήμερα;

Η ενδομητρίωση είναι το αποτέλεσμα της αλλοίωσης των ορμονών και του ανοσοποιητικού συστήματος από περιβαλλοντικές τοξίνες στο σύστημα. Αυτό έχει αποδειχθεί από πειράματα, στα οποία προκλήθηκε ενδομητρίωση σε πειραματόζωα με ολιγόλεπτες εκθέσεις σε διοξίνες και PCB. Τα αποτελέσματα έχουν επιβεβαιωθεί από μεταγενέστερα πειράματα, και μάλιστα σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές προκάλεσαν ενδομητρίωση από τρόφιμα μολυσμένα με διοξίνη, χορηγώντας ακριβώς τη δόση στην οποία εκτίθενται οι άνθρωποι στην κανονική διατροφή τους.

Είναι αυτοάνοση ασθένεια;

Σε μια έρευνα προτάθηκε ότι η ενδομητρίωση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Δηλαδή, μια κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους δικούς του ιστούς του σώματος, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή. Αν μείνει αθεράπευτη, η φλεγμονή της ενδομητρίωσης μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Βεβαίως, η φλεγμονή είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της ενδομητρίωσης που εκδηλώνεται με πόνο.

Η φλεγμονή έχει και άλλους κινδύνους. Οι πάσχοντες από ενδομητρίωση μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου όπως των ωοθηκών, του μαστού και του λεμφώματος. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται σε μια σειρά από μελέτες και παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Ιδρύματος Ενδομητρίωσης της Αμερικής. Σύμφωνα με τον Δρ Louis Brinton από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου

… οι γυναίκες των οποίων η περιοχή προέλευσης της ενδομητρίωσης ήταν οι ωοθήκες […] είχαν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών

Ο λόγος δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά μπορεί να συνδέονται με τα οιστρογόνα και τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες που παράγονται από βλάβες της ενδομητρίωσης. Και οι δύο παράγοντες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

Ο Δρ Brinton συμβουλεύει τις πάσχουσες από ενδομητρίωση να μην ανησυχούν υπερβολικά. Ακόμα κι αν υπάρχει 2πλάσια ή 3πλάσια αύξηση του κίνδυνου για καρκίνο των ωοθηκών, είναι ακόμα μια πολύ σπάνια πάθηση, είπε. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι χαμηλός.

Η φυσική θεραπεία είναι αποτελεσματική

Είναι κρίσιμο να μειωθεί η φλεγμονώδης πλευρά της ενδομητρίωσης, και οι φυσικές θεραπείες μπορούν να κάνουν ακριβώς αυτό. Τα ακόλουθα φυσικά αντιφλεγμονώδη μειώνουν τον πόνο, τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες, και μπορούν συνεπώς να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την ενδομητρίωση.

 • Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Περιλαμβάνει λαχανικά και πρωτεΐνες. Υγιή λίπη, όπως τα ψάρια, το αβοκάντο και το γάλα καρύδας. Αποφύγετε τη ζάχαρη, το επεξεργασμένο αλεύρι, και τα πρόσθετα των τροφίμων.
 • Αντιφλεγμονώδη συμπληρώματα όπως: Μαγνήσιο, κουρκουμίνη και ιχθυέλαιο.
 • Αποφύγετε το αγελαδινό γάλα. Η καζεΐνη στο αγελαδινό γάλα διαταράσσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυτός είναι πολύ ισχυρός παράγοντας ενδομητρίωσης: Κλινικά, οι περισσότερες περιπτώσεις, βελτιώνονται όταν τα προϊόντα από αγελαδινό γάλα απομακρύνονται από τη διατροφή.
 • Αποφύγετε τις περιβαλλοντικές τοξίνες όπως: εντομοκτόνα (σπρέι), πλαστικά στο φούρνο μικροκυμάτων. Να φιλτράρετε το νερό και να τρώτε βιολογικά όσο μπορείτε.
 • Τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αποτοξίνωση των οιστρογόνων και των περιβαλλοντικών τοξινών είναι τα: βιταμίνη Β6, σελήνιο, κουρκουμίνη και μεθειονίνη.
 • Κρέμα προγεστερόνης ή κολπικά υπόθετα. Η προγεστερόνη είναι αντιφλεγμονώδης, και μειώνει την διεγερτική δράση των οιστρογόνων με την κατάσταση.
 • Φυσική θεραπεία όπως ο βελονισμός, η θεραπεία Bowen, το μασάζ και η γιόγκα.
 • Σκευάσματα καστορέλαιου (το καστορέλαιο εφαρμόζεται στην κατώτερη κοιλιακή επιδερμίδα με θερμότητα). Διεγείρουν την λεμφική παροχέτευση, και μειώνουν τις συμφύσεις.
 • Αν η ενδομητρίωση είναι σοβαρή, η χειρουργική επέμβαση ίσως είναι απαραίτητη και μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της γονιμότητας.
 • Μειώστε το στρες για την εξομάλυνση των γυναικείων ορμονών.

Σχετικά Άρθρα:

One response on “Ενδομητρίωση: Αιτίες και λύσεις

 1. […] σύγχυση Λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, όπως MRSA Ενδομητρίωση Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης Ταχυκαρδία και άλλα […]