Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Γνωρίζετε ότι η ενέργεια που λαμβάνουμε από την τροφή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο των μικροβίων που ζουν στο έντερό μας;

gastroenterology

Τα θρεπτικά στοιχεία της τροφής ταξιδεύουν διαμέσου του πεπτικού μας συστήματος, προκειμένου να διασπαστούν σε απλούστερα και να απορροφηθούν τελικά από τον οργανισμό. Το ταξίδι αυτό περιλαμβάνει το πέρασμα από τον οισοφάγο, την είσοδο στο στομάχι και ύστερα στο λεπτό έντερο. Η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών λαμβάνει χώρα κυρίως στο λεπτό έντερο και από εκεί, τα θρεπτικά συστατικά διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος και στους ιστούς. Ό,τι απομένει, οδηγείται στο παχύ έντερο, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος των μικροοργανισμών του εντέρου.

Οι φυτικές ίνες είναι η καλύτερη τροφή για το εντερικό μικροβίωμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν θα μπορούσε να διασπάσει τις φυτικές ίνες χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των εντερικών βακτηρίων.

φυτικές-ίνες
Εάν δε λαμβάνουμε τις απαραίτητες φυτικές ίνες με τη διατροφή μας, οι βακτηριακοί πληθυσμοί θα μειωθούν δραματικά, θα πληγεί η μικροβιακή ποικιλότητα και το πιο πιθανό είναι να έρθουμε αντιμέτωποι με τη δυσβίωση και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές !

Η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει την ικανότητα να μεταβολίζει τις φυτικές ίνες, μετατρέποντάς τες σε λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας.

Λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας ή SCFAs (Short-chain fatty acids): Εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία του οργανισμού μας! Αυξάνουν την απορρόφηση νερού από το έντερο, βοηθούν την ανάπτυξη των εντερικών κυττάρων και θωρακίζουν τον οργανισμό από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα φλεγμονώδη εντερικά νοσήματα κ.α.
Σε ό,τι αφορά τα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, το σημαντικό είναι να υπάρχει ισορροπία: Σε χαμηλές συγκεντρώσεις δεν επωφελούμαστε των ευεργετικών ιδιοτήτων τους, ενώ οι υψηλές συγκεντρώσεις επάγουν αύξηση του βάρους, ανισορροπίες στο μεταβολισμό της γλυκόζης και αυξημένη παραγωγή τριγλυκεριδίων

Τα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας είναι πλούσια σε ενέργεια και θερμίδες μόρια. Όσο πιο πολλά παράγουμε, τόσο περισσότερες θερμίδες λαμβάνουμε με τη διατροφή μας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κόψουμε τις φυτικές ίνες για να χάσουμε βάρος; Ασφαλώς και όχι. Μια διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, θα είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα ! Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τις εντάξουμε σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, κάνοντας τους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς.

βακτήρια

Για την ανισορροπία στα επίπεδα των λιπαρών οξέων μικρής αλυσίδας συνήθως ευθύνονται συγκεκριμένοι τύποι μικροοργανισμών της χλωρίδας του εντέρου, όπως είναι τα βακτήρια Firmicutes. Αυτή η μεγάλη κατηγορία εντερικών βακτηρίων παράγει μεγαλύτερη ποσότητα λίπους από τις προσληφθείσες φυτικές ίνες και συνεπώς πιο πολλή ενέργεια. Όταν όμως η ενέργεια αυτή υπερβαίνει τις ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού, τότε αποθηκεύεται στο σώμα ως λίπος.

Και αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος που τα βακτήρια Firmicutes επεμβαίνουν στο μεταβολισμό. Μία νέα μελέτη έδειξε ότι τα βακτήρια αυτά προάγουν την απορρόφηση μεγαλύτερης ποσότητας λίπους από το σώμα, το οποίο σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή SCFAs, οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι θερμίδες δεν είναι πάντα το πρόβλημα. Οι στερητικές και υποθερμιδικές δίαιτες σίγουρα δεν είναι η λύση για την παχυσαρκία και την απώλεια βάρους. Αναζητήστε τα αίτια στο μεταβολισμό σας !
Επικοινωνήστε μαζί μας

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close