Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Απεικόνιση συστημικών αλληλεπιδράσεων μικροβιώματος - εγκεφάλου

Προγραμματίζοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Μια έρευνα δείχνει ότι η επιρροή της μικροχλωρίδας του εντέρου στη συμπεριφορά αρχίζει σύντομα μετά τη γέννηση, όταν τα μικρόβια βοηθούν να “προγραμματιστούν” ορισμένες πτυχές της ανάπτυξης του εγκεφάλου, όπως η χαρακτηριστική απόκρισή του στο στρες. Σε μια μελέτη του 2004 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology, ο Sudo Nobuyuki, MD, του Πανεπιστημίου Kyushu στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι σε ποντίκια χωρίς μικρόβια, σε μια μικρή περίοδο του τοκετού (στρεσογόνος παράγοντας), προκλήθηκε υπερβολική αντίδραση από τον άξονα του υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA), το νευροενδοκρινικό δίκτυο που διέπει τη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Συγκεκριμένα, η ομάδα βρήκε, ότι τα ποντίκια έδειξαν αυξημένα επίπεδα  δύο χαρακτηριστικών ορμονών του στρες της κορτικοστερόνης και της αδρενοκορτικοτροπίνης.

Είναι δυνατόν να αντιστραφεί εν μέρει αυτή η υπερβολική αντίδραση στο στρες, αλλά μόνο μέσα από ένα σύντομο παράθυρο κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης, βρήκε η ομάδα Sudo. Όταν οι ερευνητές μεταμόσχευσαν δείγματα κοπράνων από ποντικούς με φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, στο παχύ έντερο ‘αποστειρωμένων’ ποντικών βρεφών (ή έστω και μόνο ένα ωφέλιμο μικρόβιο, το Bifidobacterium infantis) οι ποντικοί αργότερα έδειξαν μια φυσιολογική αντίδραση στο στρες μέσω του άξονα ΗΡΑ. Αλλά εάν η μεταμόσχευση κοπράνων γινόταν με καθυστέρηση, μέχρι να απογαλακτιστούν οι ποντικοί, τα ζώα συνέχιζαν να έχουν υπερβολική αντίδραση στο στρες.

Μεταγενέστερες μελέτες έχουν παράσχει περαιτέρω αποδείξεις ότι η πρώιμη έκθεση σε φυσιολογικά βακτήρια του εντέρου είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο 2011 στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, η νευροεπιστήμονας Rochellys Diaz Heijtz, PhD, του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία, και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι τα χωρίς μικρόβια ποντίκια ήταν πιο ενεργά και πιο πρόθυμοι να εξερευνήσουν εκτεθειμένες περιοχές σε ένα λαβύρινθο από τα ποντίκια που είχαν φυσιολογική μικροχλωρίδα στου εντέρου. Όπως η ομάδα του Sudo, η Heijtz και οι συνάδελφοί της ήταν σε θέση να διαγράψουν αυτές τις διαφορές στη συμπεριφορά με τη μεταμόσχευση φυσιολογικών βακτηριών του εντέρου στα ποντίκια, αλλά μόνο αν το έκαναν, ενώ τα ποντίκια ήταν μωρά – και πάλι γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα κρίσιμο παράθυρο για τα βακτήρια του εντέρου ώστε να καθορίσουν τα πρότυπα συμπεριφοράς στα ζώα ξενιστές.

Φωτογραφία εγκεφάλου με πανδαισία χρωμάτων

Μια αμφίδρομη διαδρομή

Ακριβώς όπως τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τον εγκέφαλο, έτσι και ο εγκέφαλος μπορεί να ασκήσει βαθιά επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου – με επιπτώσεις στη συμπεριφορά. Πολυάριθμες μελέτες, για παράδειγμα, έχουν δείξει ότι το ψυχολογικό στρες καταστέλλει τα ευεργετικά βακτήρια. Σε μια μελέτη του 2004 στο περιοδικό της Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, ο ανοσολόγος Michael Bailey, από το Ohio State University, και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison διαπίστωσαν ότι βρέφη πιθηκάκια των οποίων οι μητέρες είχαν τρομάξει από δυνατούς θορύβους κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν λιγότερους γαλακτοβάκιλλους και Bifidobacteria (ωφέλιμα βακτήρια). Τα αποτελέσματα επεκτείνονται και σε ανθρώπους. Το 2008, οι ερευνητές με επικεφαλής τον ψυχολόγο Knowles Simon, PhD, του Swinburne University of Technology στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι κατά την εβδομάδα εξετάσεων, δείγματα κοπράνων σε φοιτητές περιείχαν λιγότερους γαλακτοβάκιλλους από ό, τι είχαν κατά τη διάρκεια των σχετικά ήσυχων πρώτων ημερών του εξαμήνου.

Σε μια μελέτη του 2011 πάνω σε ποντίκια που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity, οι Bailey, Lyte και οι συνεργάτες τους εξέτασαν πώς οι αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου που προκαλούνται από το στρες επηρεάζουν την υγεία. Ανέφεραν ότι τα ποντίκια που μοιράζονταν το κλουβί με πιο επιθετικά ποντίκια – ένας παράγοντας κοινωνικού άγχους – είχαν μειωμένα ευεργετικά βακτήρια, μειωμένη ποικιλομορφία στην μικροχλωρίδα του εντέρου, και ανεπτυγμένα επιβλαβή βακτηρία, με αποτέλεσμα τα ζώα να είναι πιο ευπαθή σε λοιμώξεις και να έχουν φλεγμονή στο έντερο.

Σε μια μελέτη που ακολούθησε, ο Bailey και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι αφού έδωσαν αντιβιοτικά ευρέος φάσματος σε ποντίκια, για να καταστείλουν τα βακτήρια του εντέρο, εμπόδισαν την ανάπτυξη φλεγμονής από το άγχος. Ομοίως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ‘αποστειρωμένα’ ποντίκια επίσης δεν παρουσίασαν φλεγμονή που προκαλείται από στρες, αλλά όταν τα ποντίκια αυτά ‘αποικίστηκαν’ με ένα κανονικό πληθυσμό βακτηρίων, το άγχος και πάλι προκάλεσε φλεγμονή του εντέρου.

Με όλα αυτά τα πειράματα, είμαστε πραγματικά βέβαιοι ότι αυτά τα εντερικά βακτήρια παίζουν ρόλο στην αύξηση της φλεγμονής που προκαλείται από το στρες, λέει ο Bailey.

Το στρες που προκαλείται από τις αλλαγές στη μικροχλωρίδα μπορεί με τη σειρά του να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα αμυντικά μόρια του εντέρου που παράγονται κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, που ονομάζονται φλεγμονώδεις κυτοκίνες, μπορούν να διαταράξουν τη νευροχημεία του εγκεφάλου και να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στο άγχος και την κατάθλιψη. Ο Bercik πιστεύει ότι αυτή η διεργασία μπορεί να εξηγήσει γιατί περισσότερο από το ήμισυ των ατόμων με χρόνιες γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μαστίζονται επίσης από άγχος και κατάθλιψη.

Η αναγνώριση ότι η επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου είναι αμφίδρομη, επίσης δείχνει νέους τρόπους αντιμετώπισης τόσο των σωματικών συμπτωμάτων των ασθενειών του εντέρου και των ψυχολογικών διαταραχών που είναι τόσο συχνά παρούσες. Κρατώντας το άγχος και την κατάθλιψη υπό έλεγχο, μπορεί να βελτιωθεί τη φλεγμονή στο έντερο. Και η θεραπεία της φλεγμονής στο έντερο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση μεταβάλλοντας τη βιοχημεία του εγκεφάλου.

Αλλά πριν οι κλινικοί γιατροί είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα βακτήρια του εντέρου για τη θεραπεία είτε φυσιολογικών ή ψυχολογικών διαταραχών, απαιτείται περισσότερη έρευνα. Παρά το έντονο ενδιαφέρον σχετικά με το πώς τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου μπορεί να προάγουν την ψυχολογική ευεξία, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τα αποτελέσματα αυτά στον άνθρωπο. Σε μια τέτοια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition το 2011, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια θεραπεία 30 ημερών με προβιοτικά βακτήρια (ένα μείγμα από helveticus και Lactobacillus Bifidobacteria longum) οδήγησε σε μείωση του άγχους και της κατάθλιψης σε υγιείς εθελοντές.

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο που τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν την ανθρώπινη εγκεφαλική δραστηριότητα, ο Mayer και ο συνεργάτης του Kirsten Tillsch, MD, μόλις ολοκλήρωσαν μια μελέτη νευροαπεικόνισης, η οποία εξετάζει τις επιπτώσεις των προβιοτικών στην εγκεφαλική δραστηριότητα σε υγιείς εθελοντές. Ο Mayer αρνήθηκε να πει λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα της μελέτης, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, αλλά λέει ότι τα αποτελέσματα έδειξαν μια “αισθητή” επίδραση στις δραστηριότητες του εγκεφάλου των εθελοντών, ενώ δέχονταν είτε ουδέτερα ή αρνητικά συναισθηματικά ερεθίσματα.

Από την πλευρά του, ο Bercik και οι συνεργάτες του έχουν θέσει ως στόχο να μάθουν εάν και πώς τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τη διάθεση και τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που έχουν, επίσης, κατάθλιψη και άγχος. Αυτόν τον καιρό εγγράφουν ασθενείς σε μια διερευνητική μελέτη που θα εξετάσει την επίδραση του προβιοτικού Bifidobacterium longum σε μια ποικιλία μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, της λειτουργίας και της βιοχημείας του εγκεφάλου. Ελπίζουν να έχουν αποτελέσματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

φωτογραφία εργαστηριακού εξοπλισμού

Αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας εύκολα και με μεγάλη ακρίβεια, είναι να μετρήσει τους πληθυσμούς των ευεργετικών αλλά και παθογόνων μικροοργανισμών. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε στοχευμένα και με μεγάλη ακρίβεια να χορηγήσουμε τους κατάλληλους μικροοργανισμούς. Παράλληλα με τη μέτρηση των μικροοργανισμών πρέπει να γίνεται και μέτρηση της ευαισθησίας σε φυσικές και συνθετικές αντιβιοτικές ουσίες, ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς ο τρόπος αύξησης και μείωσης των πληθυσμών ώστε να επιτευχθεί ο κατάλληλος αριθμός αποικιών. Παράλληλα, βιοχημικές μετρήσεις πάνω στα κόπρανα όπως η παγκρεατική ελαστάση και η καλπροτεκτίνη δίνουν μια πλήρη εικόνα του γαστρεντερικού, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο σύστημα και πρώτο σύνορο του περιβάλλοντος με τον οργανισμό μας.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις και εξειδικευμένα πρωτόκολλα για τον ενδελεχή έλεγχο και την θεραπεία του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close