Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

σκίτσο με ένα παιδάκι που κλαίει και διάφορες τροφές γύρω του

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας και Διατροφής JPGN (Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition) παρουσιάζει μια επιθέωρηση του ρόλου της μικροχλωρίδας του εντέρου ως στόχου παρέμβασης ενάντια στις τροφικές αλλεργίες στα παιδιά.

Η παιδική τροφική αλλεργία έχει αλλάξει μοτίβο εμφάνισης τις τελευταίες δεκαετίες τόσο σε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης όσο και στην δριμύτητα των κλινικών συμπτωμάτων. Μια μοναδική αιτία πρόκλησης της τροφικής αλλεργίας δεν έχει βρεθεί και γενικά θεωρείται ότι γονιδιακοί παράγοντες προδιαθέτουν στην ανάπτυξη αλλεργίας σε συγκεκριμένα άτομα. Το πρόβλημα είναι ότι η γενετική δεν μπορεί να εξηγήσει την αλλαγή αυτή του μοτίβου εμφάνισης που παρατηρείται ανανεώνοντας έτσι το ενδιαφέρον για τον ρόλο που παίζει το περιβάλλον στην ευαισθητοποίηση κάποιων ανθρώπων σε συγκεκριμένες τροφές. Φαίνεται μάλιστα πως σε ένα ιδιαίτερο “περιβάλλον” βρίσκεται η απάντηση του γρίφου.

Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα από πολλές μελέτες δεικνύεται ότι η διαταραχή της μικροχλωρίδας του εντέρου (δυσβίωση) μπορεί να αποτελέσει αιτία-κλειδί στην εμφάνιση τροφικών αλλεργιών στα παιδιά. Η διαταραχή αυτή του μικροβιώματος μπορεί να προέλθει από διάφορες αιτίες, πιο συχνές από τις οποίες είναι η γέννηση του παιδιού με καισαρική, ο μη θηλασμός, η χρήση φαρμάκων (κυρίως αντιβιοτικών και αναστολέων γαστρικού οξέος), η χρήση αντισηπτικών και μια διατροφή χαμηλών ινών/υψηλών λιπών.

Πιο συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι η θεραπεία νεογνών με αντιβιοτικά μειώνει τόσο την μικροβιακή ποικιλία όσο και τον πληθυσμό των βακτηρίων στα κόπρανα και στον ειλεό αυξάνοντας ταυτόχρονα την τροφική ευαισθητοποίηση. Ακόμη και μικρή δόση αντιβιοτικών σε μικρή ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα στις μεταβολικές και ανοσοποιητικές ανταποκρίσεις του οργανισμού. Επίσης η χρήση αντιβιοτικών από τη μητέρα πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και η θεραπεία με αντιβιοτικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του μωρού έχουν αποδειχθεί ότι συσχετίζονται με αυξημένο ρίσκο ανάπτυξης αλλεργίας στο γάλα.

Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει μία συγκεκριμένη οικογένεια βακτηρίων η οποία να σχετίζεται σταθερά με την εμφάνιση αλλεργιών, υπάρχουν όμως πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η γενικότερη ανισσοροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου λαμβάνει χώρα πολύ πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας. Στοιχεία από ανθρώπινες και ζωϊκές έρευνες τονίζουν την ικανότητα συγκεκριμένων οικογενειών βακτηρίων να ζυμώσουν φυτικές ίνες προς παραγωγή λιπαρών οξέων μικρής αλύσου ειδκότερα βουτυρικού οξέος. Τα λιπαρά οξέα αυτά επηρεάζουν ισχυρά το ανοσοποιητικό σύστημα προσφέροντας έτσι μια άμεση εξήγηση του ρόλου της χλωρίδας στην προώθηση της υγείας του οργανισμού.

 

Η εξέταση ανάλυσης του εντερικού μικροβιώματος των NUTRILABS έχει την δυνατότητα να ανιχνεύσει επίσης πλήθος ειδικών γαστρεντερικών βιοδεικτών ένας εκ των οποίων είναι η μέτρηση των Λιπαρών Οξέων Μικρής Αλύσου – SCFAs!

 

Η πολυσύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ της μικροχλωρίδας και ανοσοποιητικών ή μη- κυττάρων έχει ως αποτέλεσμα ένα περιβάλλον που προωθεί την τροφική ανοχή! Η ωρίμανση μιας υγιούς μικροχλωρίδας στα αρχικά χρόνια της ζωής επιτρέπει μια μετατόπιση στην ισορροπία Th1/Th2 προς την Th1 πλευρά, ενώ η δυσβίωση τροποποιεί την ομοιόσταση οργανισμού-βακτηρίων ευνοώντας τώρα την Th2 απόκριση. Η μικροχλωρίδα επίσης επάγει ρυθμιστικά Τ-κύτταρα που και αυτά καταστέλλουν περαιτέρω τα βοηθητικά Τ2 κύτταρα (Th2) βοηθώντας περισσότερο στην τροφική ανοχή.

Η ανοσιακή ρύθμιση αυτή είναι τόσο ισχυρή που ακόμα και στοματική λήψη βουτυρικού οξέος προκάλεσε στην συγκεκριμένη μελέτη μείζονα καταστολή της οξείας αλλεργικής αντίδρασης του δέρματος, των αναφυλακτικών συμπτωμάτων και άλλων αλλεργικών εκδηλώσεων, προτείνοντας μάλιστα έτσι έναν προστατευτικό ρόλο για το βουτυρικό οξύ ενάντια στις αλλεργίες.

 

Στα NUTRILABS έχουμε την δυνατότητα ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ να διαγνώσουμε την κατάσταση του ανοσοποιητικού!

 

Καλέστε μας τώρα στο 210-9756400 και ενημερωθείτε

 

Αν και είναι πρόδηλο ότι η διαταραχή της μικροχλωρίδας προδιαθέτει σε διαταραχή του ανοσοποιητικού, η διόρθωση αυτής – ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες – δεν είναι απλή υπόθεση. Η απλή λήψη κοινών προβιοτικών σπάνια επιφέρει άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα προβιοτικά που χρησιμοποιήθηκαν από γυναίκες στον τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μείωσαν τον κίνδυνο για έκζεμα στο παιδί. Παρόμοια αποτελέσματα παρήχθησαν όταν λήφθηκαν προβιοτικά από γυναίκες που θήλαζαν ή όταν δόθηκαν σε νεογέννητα. Σε άλλη έρευνα όμως η χορήγηση Lactobacillus casei CRL431 και Bifidobacterium lactis Bb12 για 12 μήνες δεν άλλαξε την ήδη υπάρχουσα ανεκτικότητα που είχαν αποκτήσει τα παιδια στο αγελαδινό γάλα, αλλά η λήψη μιας ειδικής φόρμουλας που περιείχε Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) την άλλαξε! Φαίνεται λοιπόν ότι το είδος του προβιοτικού (με θετικό πρόσημο σε αυτά που παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλύσου) καθώς και το περιβάλλον λήψης του (μαζί με άλλα στοιχεία όπως διατροφή που ευνοεί την ανάπτυξή του) είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη θεραπευτικύ αποτελέσματος.

Το συμπέρασμα της εν λόγω επιθεώρησης είναι ξεκάθαρο:
Τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που κατοικούν στο έντερο του ανθρώπου ρυθμίζουν πολύ σημαντικές φυσιολογικές προληπτικές λειτουργίες ενάντια στην ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών και ανοσιακών φαινομένων γενικότερα. Περιβαλλοντικές αλλαγές δύνανται να αλλάξουν την κατάσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου, την σύνθεση και λειτουργικότητά της με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων ανοσιακών φαινομένων. Η περαιτέρω κατανόηση της λειτουργίας των βακτηρίων του εντέρου και η αλληλεπίδρασή τους με το ανοσοποιητικό σύστημα ανοίγει νέες στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην πρόληψη και θεραπεία των φαινομένων αυτών.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον ενδελεχή έλεγχο του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close