Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Antiphospholipid-Syndrome

 

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως στο εντερικό μικροβίωμα ασθενών που πάσχουν από αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, παρατηρούνται υψηλά επίπεδα βακτηρίων που παράγουν φωσφολιπίδια. Τα συγκεκριμένα ευρήματα υποδεικνύουν πως υπάρχουν μικρόβια που μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση αυτής της πολύ επικίνδυνης πάθησης σε σημαντικό βαθμό.

 

Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο είναι μια αυτοάνοση νόσος που πλήττει κυρίως νεαρές γυναίκες. Η παρουσία αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων είναι συνήθης σε περιστατικά εν τω βάθει φλεβικών θρομβώσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα κάτω των 50 ετών, αλλά μπορεί να αποτελέσει και αιτία σοβαρών επιπλοκών, ακόμα και επαναλαμβανόμενων αποβολών σε εγκύους.

 

Επειδή και παλαιότερα είχε παρατηρηθεί ότι η παρουσία ορισμένων παθογόνων συνδέεται και με την παρουσία παροδικών αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων, ερευνητές στο εργαστήριο Kriegel του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Yale, προσπάθησαν να βρουν περαιτέρω στοιχεία όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του χρονίου ερεθίσματος που προκαλείται από αυτά τα αντισώματα. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, ήταν η εξέταση των βακτηρίων στα κόπρανα ασθενών με αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.

Σύμφωνα με τον βοηθό καθηγητή ανοσολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Martin A. Kriegel, “Τα παροδικά αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα συνδέονται εδώ και πολύ καιρό με διάφορες μολύνσεις, αλλά δεν θεωρείτο ότι σχετίζονταν και με ασθένειες. Κάναμε την υπόθεση ότι τα συμβιωτικά μικρόβια που χρονίως αποικίζουν το έντερο διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην εμφάνιση του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου και δεν ευθύνονται μόνο για κάποιες οξείες μολύνσεις οι οποίες ξεπερνώνται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.”

 

Antiphospholipid-Syndrome-Symptoms

 

Οι ακριβείς αιτίες που προκαλούν το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο μας είναι προς το παρόν άγνωστες. “Τα αντιπηκτικά φάρμακα, τα οποία αποτελούν την πιο διαδεδομένη μορφή θεραπείας, στοχεύουν στην εξουδετέρωση των θρόμβων που παρουσιάζονται στο αίμα στα τελικά στάδια της πάθησης”, ανέφερε ο Dr. Kriegel. Ο στόχος αυτής της έρευνας όμως, ήταν να αποκαλύψει παράγοντες που οδηγούν στην εκδήλωση της νόσου, ούτως ώστε να καταφέρουμε να αποτρέψουμε κάποια εγκεφαλικά επεισόδια και αποβολές εμβρύων εξ αρχής.” Συγκρινόμενο με άλλα ρευματικά νοσήματα, στα οποία πλέον μπορούμε να περιορίσουμε την θνησιμότητα σε μεγάλο βαθμό, το ποσοστό θνησιμότητας του συνδρόμου αυτού παραμένει υψηλό. Συμπεραίνεται λοιπόν, ότι η ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα και να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του συνδρόμου είναι μεγάλη,” συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν 60 δείγματα από τα κόπρανα 22 ασθενών, 13 δείγματα από 6 φυσιολογικούς μάρτυρες δίχως θρομβοφιλία ή αυτοάνοσα συμπτώματα και 49 δείγματα από 19 υγιείς δότες.

Μεταξύ άλλων ανοσολογικών ευρημάτων παρατηρήθηκε ότι στο μικροβίωμα των ασθενών υπήρχε μειωμένη παρουσία βακτηρίων Biophilia και αυξημένη παρουσία βακτηρίων Slackia. Επίσης η θετική ανταπόκριση της ομάδας των ασθενών σε anti-DI IgG αντισώματα, έδειξε να είναι άμεσα συνυφασμένη με τον μεγαλύτερο όγκο βακτηρίων Slackia και τον μικρότερο όγκο βακτηρίων Butyricimona (ενός γένους βακτηρίων που παράγουν βουτυρικό οξύ). Τα βακτήρια Slackia μπορούν να παράξουν φωσφολιπίδια, συμπεριλαμβανομένης της καρδιολιπίνης, που είναι ένα από τα βασικά λιπίδια τα οποία συνδέονται με το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Η υπόθεση των ερευνητών ήταν πως η καρδιολιπίνη που παράγεται από αυτά τα βακτήρια στο έντερο, προάγει την αυτοαντιδραστικότητα απέναντι στον κύριο επίτοπο των Β-κυττάρων, την β2-γλυκοπρωτεΐνη I.

“Παρόλο που τα ευρήματα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, υποδηλώνουν την πολυπληθή και μεγάλης χρονικής διάρκειας παρουσία των συγκεκριμένων μικροβίων στο έντερο των ασθενών, ένα φαινόμενο που δεν παρατηρείται σε υγιείς ανθρώπους”, αναλύει ο Dr. Kriegel. “Ευελπιστούμε τα μικρόβια αυτά να μπορέσουν μελλοντικά να λειτουργήσουν ως βιοδείκτες της ασθένειας. Ακόμη πιο επιθυμητό θα ήταν, αν η εστίαση σε αυτά και η αντιμετώπισή τους οδηγούσαν σε άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα”.

Στο μέλλον, πιθανώς να έχουμε την δυνατότητα να αναγνωρίζουμε βιοδείκτες του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου στο μικροβίωμα, εξετάζοντας τα κόπρανα. Στο εργαστήριο του Δρ. Kriegel καταβάλλεται προσπάθεια και γίνονται δοκιμές ούτως ώστε να βρεθούν λειτουργικές συνδέσεις μεταξύ αυτών των μικροβίων και του συνδρόμου.

“Το άμεσο επόμενο βήμα είναι να τοποθετηθούν κύτταρα απο το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών σε καλλιέργειες μικροβίων, ο ρόλος των οποίων αναδείχθηκε σημαντικός κατά τη διάρκεια της έρευνας. Θα θέλαμε ειδικά να εξετάσουμε εάν τα εν λόγω βακτήρια μπορούν να παράξουν καρδιολιπίνη και μέσω αυτής της διαδικασίας να αναγνωριστούν από ανοσοποιητικά κύτταρα των ασθενών. Αυτό διότι γνωρίζουμε πως τα συγκεκριμένα λιπίδια βρίσκονται στο στόχαστρο των ανοσοποιητικών κυττάρων”, εξηγεί ο Δρ. Kriegel.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον ενδελεχή έλεγχο του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close