Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

blood-cancer

Το εντερικό μικροβίωμα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της διατροφής και του καρκίνου του παχέος εντέρου

Καινούργιες έρευνες συγκεντρώνουν ακόμα περισσότερες αποδείξεις ότι η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε διαμορφώνει το μικροβίωμα του εντέρου σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζονται άμεσα οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρατήρηση ότι το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο σε συνδιασμό με την παρουσία του βακτηρίου Fusobacterium nucleatum στους καρκινικούς όγκους, ήταν σαφώς μειωμένο όταν η διατροφή ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες.

 

Tα Fusobacteria είναι αναερόβια παθογόνα βακτήρια, που κατοικούν στον οργανισμό μας και κυρίως στη στοματική κοιλότητα. Συνδέονται με περιοδοντικές ασθένειες, ελκώδη κολίτιδα, νόσο του Crohn και καρκίνο του παχέος εντέρου.

 

Ο Δρ. Shuji Ogino και η επιστημονική του ομάδα από το Ινστιτούτο Ερευνών για τον καρκίνο Dana-Farber του Πανεπιστημίου Harvard στην Βοστώνη, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Oncology.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πρωτοεμφανίζεται στο παχύ έντερο ή τον πρωκτό και είναι η τρίτη η πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες στην Αμερική. Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2017 στην Αμερική θα καταγραφούν γύρω στα 95.520 νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου και 39.910 περιστατικά καρκίνου του ορθού.

Πληθώρα ερευνών έχει δείξει ότι μία δίαιτα που βασίζεται σε μεγάλες ποσότητες κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου. Αντιθέτως, οι πλούσιες σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και ολικής άλεσης τρόφιμα δίαιτες μειώνουν σαφώς τις πιθανότητες παρουσίασης της ασθένειας. Προηγούμενες μελέτες υποδηλώνουν ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης της ασθένειας είναι μέσω των μεταβολών που προκαλεί στο μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή την σύσταση του πληθυσμού των μικροοργανισμών που διαβιούν στο έντερο.

Η νέα έρευνα του Δρ. Ogino και της ομάδος του αναδεικνύει περαιτέρω αυτό το συσχετισμό, καθώς παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες κινδύνευαν να αναπτύξουν καρκινικούς όγκους που περιείχαν το βακτήριο Fusobacterium nucleatum, σε πολύ μικρότερο βαθμό.

 

Στα NutriLabs, προσδιορίζουμε με ακρίβεια τα επίπεδα όλων των Fusobacteria, όπως και πολλών άλλων εντερικών βακτηρίων που σχετίζονται με την εκδήλωση και την εξέλιξη φλεγμονωδών νόσων και καρκίνου, μέσα από την μοναδική στον Ευρωπαϊκό χώρο εξέταση της Οικολογίας του Εντέρου (Ecology Profile) στην οποία ανιχνεύεται με γενετική αλληλούχηση το εντερικό μικροβίωμα.

 

Ο ρόλος του βακτηρίου Fusobacterium nucleatum στον καρκίνο του παχέως εντέρου

Σύμφωνα με τον Δρ. Ogino, τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν αρκετές επικίνδυνες ιδιότητες του βακτηρίου Fusobacterium nucleatum. “Μία έρευνα έδειξε ότι η παρουσία του συγκεκριμένου βακτηρίου στα κόπρανα αυξήθηκε σημαντικά όταν οι συμμετέχοντες εγκατέλειψαν μια πιο ωφέλιμη και παραδοσιακή δίαιτα και την αντικατέστησαν με μία δίαιτα προσαρμοσμένη στο σύγχρονο τρόπο ζωής του δυτικού κόσμου, φτωχή δηλαδή σε φυτικές ίνες. Θεωρήσαμε πως ο συσχετισμός μεταξύ της ανθυγιεινής διατροφής και του αυξημένου ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου θα ήταν πιο εμφανής στους όγκους στους οποίους ήταν έντονη η παρουσία του βακτηρίου,” εξήγησε ο Δρ. Ogino.

Για να ελέγξουν αυτή τη θεωρία, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα από 137.217 συμμετέχοντες στην διάσημη έρευνα “Nurses’ Health Study” και την “Health Professionals” έρευνα μεταπαρακολούθησης. Σε χρονικό διάστημα 26-32 ετών μεταπαρακολούθησης καταγράφηκαν 1019 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Στο διάστημα ανάμεσα στον Μάρτιο του 2015 και τον Αύγουστο του 2016 η επιστημονική ομάδα μελέτησε δείγματα καρκινικού ιστού από όλους τους ασθενείς εστιάζοντας στο εάν αυτά περιείχαν το συγκεκριμένο βακτήριο. Για κάθε συμμετέχοντα συνελέγησαν στοιχεία ως προς την διατροφή του από το έτος 1980 μέχρι το 2000, με βάση ειδικά ερωτηματολόγια που συμπληρώνονταν κάθε 2-4 χρόνια. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της συνολικής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών.

Το εντερικό μικροβίωμα συσχετίζεται άμεσα με τη διατροφή επηρεάζοντας τις πιθανότητες να παρουσιαστεί καρκίνος στο παχύ έντερο.

Η επιστημονική ομάδα παρατήρησε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια πιο υγιή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και όσπρια, κινδύνευσαν να παρουσιάσουν καρκίνο στο παχύ έντερο υπό την ταυτόχρονη παρουσία του βακτηρίου Fusobacterium nucleatum σε σημαντικά μικρότερο βαθμό, συγκριτικά με τα άτομα που ακολουθούσαν μια μοντέρνα Δυτική διατροφή.

Κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε όμως όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου που δεν περιείχε το βακτηρίδιο Fusobacterium nucleatum.

Ερμηνεύοντας αυτά τα ευρήματα ο Δρ. Ogino εξηγεί ότι αποδεικνύουν πέραν αμφιβολίας πως η διατροφή επηρεάζει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου του παχέος εντέρου, μεταβάλλοντας το εντερικό μικροβίωμα.

“Παρόλο που η έρευνα που διεξάγαμε εστίασε μόνο σε έναν τύπο βακτηρίου αναδεικνύει ένα γενικότερο φαινόμενο, ότι δηλαδή ο τύπος των εκάστοτε βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο καθορίζονται από την ποιότητα της διατροφής. Αναλόγως μεταβάλλεται και το ρίσκο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου του παχέος εντέρου”, συμπεραίνει ο Δρ. Ogino.

Με βάση τα ευρήματα αυτά η ερευνητική ομάδα τονίζει την σημασία διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών που θα ξεδιαλύνουν την πολύπλοκη αλλά μεγάλης σημασίας σχέση μεταξύ της διατροφής, του μικροβιώματος του εντέρου και του καρκίνου.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον ενδελεχή έλεγχο του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close