Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Γραφική αναπαράσταση λεπτομέρειας αγγείου με αθηροσκλήρυνση

 

Η σύσταση του εντερικού μικροβιώματος επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης συμπτωματικής αθηροσκλήρωσης και εγκεφαλικών επεισοδίων

Οι Αλλαγές και αλλοιώσεις στην σύσταση του εντερικού μικροβιώματος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικής αθηροσκλήρωσης και εγκεφαλικών επεισοδίων, αποκαλύπτουν Σουηδοί ερευνητές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσίασε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications η ομάδα των ερευνητών, προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι ανάλογα με τα είδη των μικροβίων που αποικούν το έντερο, επηρεάζονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικών ασθενειών . Οι επιστήμονες ταυτοποίησαν συγκεκριμένους τύπους μικροβίων τα οποία διαταράσσουν τα επίπεδα της φλεγμονής στον οργανισμό και ευθύνονται για αλλαγές στις φυσιολογικές μεταβολικές οδούς.

 

Στο Ιατρικό Κέντρο NUTRILABS έχουμε την δυνατότητα να διενεργήσουμε μερικές από τις πιο εξειδικευμένες εξετάσεις παγκοσμίως, όπως για παράδειγμα την εξέταση Μεταβολικής Ανάλυσης της Genova Diagnostics , της πιο αναλυτικής εξέτασης για την διάγνωση και πρόληψη μεταβολικών διαταραχών!

 

Σημαντικά δεδομένα προέκυψαν ύστερα από την σύγκριση της σύστασης του μικροβιώματος του εντέρου μεταξύ μιας ομάδας ασθενών πληγέντων από εγκεφαλικό και μιας ομάδας υγιών ατόμων. Οι διαφορές ήταν μεγάλες και ουσιαστικές.

“Χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους για τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του μεταγονιδιώματος του εντέρου, αποκαλύφθηκε η ευρεία παρουσία του μικροβιακού τύπου Collinsella σε ασθενείς που έπασχαν από συμπτωματική αθηροσκλήρωση, εν αντιθέσει με τους τύπους Roseburia και Eubacterium, η παρουσία των οποίων κυριαρχούσε στα δείγματα των υγιών ατόμων”, συνεπέρανε η επιστημονική ομάδα, την καθοδήγηση της οποίας είχε αναλάβει ο καθηγητής Jens Nielsen του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Chalmers.

Συν τοις άλλοις αποκαλύφθηκε ότι τα γονίδια που είναι απαραίτητα για την παραγωγή των καροτενοειδών συναντώνται σε μεγαλύτερη αφθονία στο εντερικό μικροβίωμα υγιών οργανισμών. Επιπλέον, τα υγιή άτομα διέθεταν εμφανώς υψηλότερα επίπεδα βήτα-καροτίνης στο αίμα σε σχέση με τους πληγέντες από εγκεφαλικό ασθενείς.

“Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το εντερικό μεταγονιδίωμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα επίπεδα φλεγμονής του οργανισμού. Οι ασθενείς που έπασχαν από συμπτωματική αθηροσκλήρωση παρουσιάζουν χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στην σύνθεση του εντερικού τους μεταγονιδιώματος” τονίζουν ο Nielsen και οι συνεργάτες του.

“Παρόλο που σε αυτό το στάδιο οι έρευνες δεν μας παρέχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία με βάση τα οποία να μπορεί να υπάρξει μία πλήρης και σαφής σύνδεση αιτίου και αιτιατού, τα συγκεκριμένα ευρήματα αναδεικνύουν το μεταγονιδίωμα του εντέρου ως έναν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της συμπτωματικής αθηροσκλήρωσης.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση στα καροτενοειδή, μέσω της παραγωγικής δραστηριότητας των μικροβίων του πεπτικού συστήματος, συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη για την υγεία” συμπληρώνει ο δρ Nielsen.

“Ευελπιστούμε πως αυτά τα ευρήματα θα μας παράσχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και νέους τύπους προβιοτικών. Θεωρούμε πως τα είδη των βακτηρίων που θα βρίσκονται στα προβιοτικά θα καταφέρνουν να εγκατασταθούν και να μονιμοποιηθούν ως αποικία στο μικροβίωμα, ώστε να ενισχύσουν την υγεία του οργανισμού σε βάθος χρόνου”, καταλήγει.

Η ερευνητική ομάδα προχώρησε πρόσφατα και στην σύσταση εταιρείας, με στόχο να στηριχθούν περισσότερες προσπάθειες για νέες ανακαλύψεις στον κλάδο της μεταγονιδιωματικής.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον ενδελεχή έλεγχο του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.