Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

lupus-logo

lykos-organaΟ Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (χάριν απλούστευσης Λύκος – SLE) είναι μια χρόνια, συστημική, φλεγμονώδης πάθηση που προκαλείται από αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Προσβάλει πολλαπλά όργανα και συστήματα (δέρμα, αρθρώσεις, καρδιά, πνεύμονες, νεφρούς, εγκέφαλο κλπ) και χαρακτηρίζεται από την παραγωγή αυτο-αντισωμάτων, με κυρίαρχα τα αντι-πυρηνικά αντισώματα (ANA ή αντι-ds-DNA). Η βαρύτητα των συμπτωμάτων κυμαίνεται από ήπια έως πολύ βαριά, με εναλλαγές περιόδων υφέσεων και εξάρσεων.

Η εντερική δυσβίωση, όρος που χαρακτηρίζει τη διαταραγμένη σύσταση της εντερικής μικροχλωρίδας, έχει συνδεθεί με την εκδήλωση αυτοάνοσων παθήσεων σε αρκετές μελέτες. Πρόσφατες δημοσιεύσεις καταδεικνύουν την ύπαρξη εντερικής δυσβίωσης σε ασθενείς με λύκο, χαράσσοντας νέες γραμμές προς την ανακάλυψη της παθογένειας και της θεραπείας της νόσου.

Μολονότι το συνολικό εντερικό μικροβιακό φορτίο και η ποικιλότητα είναι η ίδια μεταξύ ασθενών με λύκο και υγιών ατόμων, έχει παρατηρηθεί μια σταθερά μειωμένη αναλογία Firmicutes/Bacteroidetes στην ομάδα των ασθενών με λύκο. Τα Firmicutes και Bacteroidetes είναι τα πλέον διαδεδομένα βακτηριακά φύλα στο ανθρώπινο εντερικό μικροβίωμα, καταλαμβάνοντας το 90% των στελεχών του.

Σε μια καινούρια μελέτη του τμήματος Λειτουργικής Βιολογίας, της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Οβιέδο, αναφέρεται πως οι αλλαγές στη σύσταση και την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας ευνοούν την δημιουργία προ-φλεγμονώδους περιβάλλοντος σε ασθενείς με λύκο.

Το πειραματικό πρωτόκολλο της συγκεκριμένης μελέτης περιλάμβανε την έκθεση παρθένων Τ λεμφοκυττάρων στο μικροβίωμα κοπράνων που ελήφθησαν από ασθενείς με λύκο και υγιείς μάρτυρες, με στόχο τη διερεύνηση επαγωγής ανοσολογικής απόκρισης. Πράγματι, τα κόπρανα από ασθενείς με λύκο οδηγούν σε ενεργοποίηση των παρθένων Τ κύτταρων και διαφοροποίηση τους προς βοηθητικά Τ17. Τα κόπρανα από ασθενείς με υψηλό τίτλο αντισωμάτων αντι-ds DNA στον ορό σημείωσαν πολύ μεγαλύτερο δυναμικό παραγωγής βοηθητικών Τ17 λεμφοκυττάρων. Τα βοηθητικά Τ17 κύτταρα παίζουν κεντρικό ρόλο στην παθοφυσιολογία του λύκου τόσο κατά την έναρξη της φλεγμονώδους απόκρισης, όσο και στην δημιουργία τοπικής φλεγμονής και ιστικής βλάβης.

Επιπλέον εμπλουτισμός του μικροβιώματος των κοπράνων ασθενών με λύκο με Clostridia και Bifidobacterium bifidum, τα οποία είναι γνωστά για την ικανότητα επαγωγής Τ ρυθμιστικών κυττάρων, μετρίασε την ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων και μείωσε τον αριθμό των Τ17.

Οι ίδιοι ερευνητές μελέτησαν επίσης τη σχέση διαφόρων ανοσολογικών παραμέτρων της νόσου και της παρατηρούμενης εντερικής δυσβίωσης στους ασθενείς με λύκο σε αντιπαράθεση με αντίστοιχες μετρήσεις στους υγιείς μάρτυρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν θετική συσχέτιση του αριθμού των Firmicutes, άρα και του λόγου Firmicutes/Bacteroidetes, με τα επίπεδα IFN-g στον ορό ασθενών με λύκο και αρνητική συσχέτιση με τα κύτταρα παραγωγής ΙL-17 στα υγιή άτομα. Η ΙL-17 και η IFN-g είναι μόρια μεγίστης σημασίας που δρουν συνεργιστικά στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα κατά την εκκίνηση και την εξέλιξη της νόσου του λύκου.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα του Synergistetes, ένα πρόσφατα αναγνωρισμένο εντερικό βακτήριο, εμφανίζει θετική συσχέτιση με τον αριθμό των αντισωμάτων IgM αντι-PC, τα οποία φέρεται να έχουν προστατευτικό ρόλο έναντι της φλεγμονής που συνοδεύει τα αυτοάνοσα και την αθηροσκλήρυνση. Αντίθετα, η συσχέτιση της συχνότητας αυτού του βακτηρίου με τα επίπεδα της φλεγμονώδους IL-6 και των αντι-ds-DNA αντισωμάτων στον ορό ήταν αρνητική. Τα εν λόγω βακτηριακά στελέχη εμφανίζονται με μειωμένη συχνότητα στο έντερο των ασθενών με λύκο, γεγονός το οποίο ενδεχομένως οδηγεί στην απώλεια φυσικής προστασίας έναντι φλεγμονώδων μηχανισμών που εκκινούν διαδικασίες αυτοανοσίας.

Τα παραπάνω εργαστηριακά ευρήματα τονίζουν τη ύπαρξη εντερικής δυσβίωσης σε ασθενείς με λύκο, η οποία όπως προκύπτει εμπλέκεται και στην ανάπτυξη της νόσου.

Η αναπλήρωση της εντερικής χλωρίδας με ευεργετικά βακτηριακά στελέχη και η αποκατάσταση της παρατηρούμενης διαταραγμένης ισορροπίας σε ασθενείς με λύκο, ενισχύει την παραγωγή Τ ρυθμιστικών κυττάρων και φυσικών προστατευτικών αντισωμάτων έναντι της φλεγμονής και μπορεί να αποδειχθεί άκρως ωφέλιμη στην αντιμετώπιση της νόσου.

Το εντερικό μικροβιακό προφίλ μπορεί να τροποποιηθεί. Εμείς στα nutrilabs το κάνουμε πράξη.

Ρωτήστε μας για λεπτομέρειες

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close