Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Τα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής σε συνεργασία με διεθνή εργαστήρια προηγμένης κλινικής διάγνωσης εισάγουν στην Ελλάδα τις κορυφαίες εργαστηριακές εξετάσεις περιβαλλοντικής τοξικολογίας. Πρόκειται για εξετάσεις υψηλής ακρίβειας και απόλυτης ευαισθησίας, οι οποίες αναγνωρίζουν τους κυριότερους και πιο δραστικούς τοξικούς παράγοντες που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον μας.
Σημαντικό είναι ότι μπορούμε να εντοπίσουμε άμεσα τους ρυπαντές αυτούς στο αίμα, μετρώντας απευθείας τις συγκεντρώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να μετρήσουμε και τους μεταβολίτες τους στα ούρα, αποκλείοντας κάθε περίπτωση να μην βρεθούν έστω και τα ίχνη τους.
Για να δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τι μετράμε σε αυτές τις εξετάσεις:

  • Πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB’s)
  • Υπερχλωροαιθυλένιο
  • Βενζόλιο
  • Διφθοροβενζαμίδιο
  • Μεθυλοβενζόλιο
  • Μεθυλο-β-ναφθαλένιο
  • Ισοπροπυλική αλκοόλη
  • Εξάνιο
  • Πεντάνιο
  • Ξυλένιο

Μπορεί όλες αυτές οι ουσίες να μη μας λένε κάτι ή να φαντάζουν ως περίπλοκες και άγνωστες ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πολύ εξειδικευμένες χημικές διεργασίες. Κι όμως, υπάρχουν γύρω μας καθημερινά, τις χρησιμοποιούμε παντού, τις καταναλώνουμε, τις φοράμε, τις ακουμπάμε και τις εισπνέουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Για να δούμε μερικά παραδείγματα

Πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB’s)

Τα PCB’s βρίσκονται παντού στο περιβάλλον, σε ανθρώπους, στα ζώα, στον αέρα, στο νερό, το χώμα και τα ιζήματα. Το αίμα μπορεί να τα κατακρατήσει για αρκετές εβδομάδες και η δομή τους είναι σχεδόν ίδια με αυτή των θυρεοειδών ορμονών Τ3 και Τ4. Έχει επιβεβαιωθεί πλέον ότι μερικά από αυτά τα PCB’s αντικαθιστούν της θέση πρόσδεσης της Τ4 στα κύτταρα με αποτέλεσμα να αλλάζουν τελείως τη λειτουργία τους. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι μερικά από τα PCB’s είναι πάνω από 10 φορές ισχυρότερα από τις φυσικές ορμόνες. Επίσης, προβλήματα με τα οιστρογόνα αλλά και την προγεστερόνη αποδίδονται ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ στην παρουσία αυτών των ρυπαντών στο αίμα. Σε πειράματα με εθελοντές ανθρώπους τα PCB’s ενοχοποιήθηκαν για θυρεοειδικές ανωμαλίες στο 100% των περιπτώσεων, ενώ στο μεγαλύτερο ποσοστό των εθελοντών παρουσιάστηκαν σημαντική απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης (θυμούνται παλιά γεγονότα αλλά όχι πρόσφατα).

Υπερχλωροαιθυλένιο

Το υπερχλωροαιθυλένιο είναι ένας διαλύτης που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στη βιομηχανία αλλά και στην επεξεργασία μετάλλων. Πολύ σημαντική καθημερινή του χρήση γίνεται στα στεγνοκαθαριστήρια όπου και περνάει τόσο στην ατμόσφαιρα αλλά ίχνη του υπάρχουν και στα ρούχα. Είναι πολύ τοξικό και μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά και το συντονισμό, επιδρά σημαντικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα (προκαλεί κόπωση και απώλεια μνήμης) ενώ προκαλεί βλάβες στο ήπαρ και τους νεφρούς.

Βενζόλιο

Το βενζόλιο είναι ίσως το πιο σημαντικό χημικό βιομηχανίας από το οποίο παράγονται σχεδόν 15 εκατομμύρια τόνοι κάθε χρόνο. Είναι σημαντικό συστατικό της βενζίνης, των πλαστικών, των βαφών και των υφασμάτων, του καπνού του τσιγάρου και βρίσκεται ΠΑΝΤΟΥ στο περιβάλλον. Είναι πολύ καρκινογόνο ενώ προκαλεί επιπλέον τοξικότητα στο αίμα, καταστροφή του μυελού των οστών, καταστροφή του κεντρικού νευρικού συστήματος και έχει σαφώς ενοχοποιηθεί για λευχαιμία.

Εξάνιο και πεντάνιο

Το εξάνιο παρόλο που αποτελεί μια, εδώ και δεκαετίες, αναγνωρισμένη νευροτοξίνη χρησιμοποιείται σε πολλές βιομηχανικές διεργασίες. Απελευθερώνεται στο περιβάλλον μέσω της παρασκευής, χρήσης και απόθεσης προϊόντων που περιέχουν βενζίνη. Προκαλεί πονοκέφαλο, ναυτία και έλλειψη ενέργειας σε συνδυασμό με κόπωση και υπνηλία. Παράλληλα, η χρόνια έκθεση προκαλεί κράμπες και γενική μυϊκή αδυναμία. Τέλος, προκαλεί έλλειψη συντονισμού κινήσεων, απώλεια μνήμης και προβλήματα όρασης.

Ξυλένιο

Τα ξυλένια βρίσκονται σε χρώματα, μαρκαδόρους, μπογιές και διάφορους διαλύτες. Χρησιμοποιείται επίσης σε εντομοκτόνα, σε πλαστικά, σε εξοπλισμό φωτογραφίας, σε κάθε είδους δέρμα καθώς και σε γόμες. Έχει σαφείς νευρολογικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, τους νεφρούς καθώς επίσης και στο δέρμα. η άμεση επαφή προκαλεί μούδιασμα στα άκρα, ναυτίες και κακό συντονισμό. Προκαλεί μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων στους άνδρες και μειωμένη ανάπτυξη σε παιδιά που έρχονται σε επαφή με αυτό.

Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις ουσίες οι οποίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά σε όλες τις δραστηριότητές μας. Η ανακάλυψή τους και η απομάκρυνσή τους πρώτον από το περιβάλλον μας και δεύτερον από τον οργανισμό μας με τη βοήθεια της Μοριακής Διατροφής και αποτοξίνωσης αποτελούν ένα βήμα πιο κοντά στην ευεξία και τη μακροζωία.
Οι εξετάσεις που παρέχονται από το κέντρο μας περιλαμβάνουν όπως προαναφέρθηκε την απευθείας μέτρηση των ουσιών στο αίμα, αλλά και τη μέτρηση των μεταβολιτών τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς οι μεταβολίτες μένουν στον οργανισμό περισσότερο από τις αρχικές ουσίες. Έτσι, ενώ μπορεί να έχουμε εκτεθεί πριν από κάποιο διάστημα και η αρχική έκθεση να έχει φύγει, τα ίχνη των ουσιών όμως αυτών (οι μεταβολίτες) μπορούν ακόμη να ανιχνευτούν στα ούρα. Έτσι έχουμε πλήρη εικόνα τόσο της παρούσας όσο και της παλαιότερης έκθεσης

Μάθετε αν και κατά πόσο το τοξικό μας περιβάλλον έχει επηρρεάσει την δική σας Υγεία. Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο του Αμερικανικού Οργανισμού Περιβαλλοντικής Ιατρικής. Επίσης μάθετε περισσότερα για τις εξετάσεις αυτές καθώς και για τις υπόλοιπες μοριακές εξετάσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας.


Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.