Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

paxeos-enterou-kolon-diatrofiΗ έναρξη των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn κ.ά.) εντοπίζεται συνήθως σε μικρές ηλικίες, στην παιδική ηλικία και την εφηβεία. Σε πολλές περιπτώσεις η αιτιοπαθολογία περιλαμβάνει και εξωεντερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα αλλοιωμένη παγκρεατική λειτουργία, ορμονικές δυσλειτουργίες κ.ά. Για το λόγο αυτό, οι επεμβατικές μέθοδοι (π.χ. κολονοσκόπηση) δεν είναι πάντοτε κατάλληλες ενώ έχουν πολύ υψηλό κόστος και προκαλούν δυσφορία στον ασθενή, ειδικά όταν πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ένας νέος, μη επεμβατικός και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να παρακολουθηθεί η πορεία μίας φλεγμονής στο έντερο, ή η πορεία μιας αγωγής είναι μέσω της μέτρησης της καλπροτεκτίνης στα κόπρανα. Μάλιστα ο συγκεκριμένος δείκτης έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές μελέτες, οι οποίες συγκεντρώθηκαν από Έλληνες ερευνητές και αξιολογήθηκαν.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Digestive Dideases and Science το Φεβρουάριο του 2013, αναλύθηκαν 34 μελέτες και εξήχθη το ακόλουθο συμπέρασμα:

Τα επίπεδα της καλπροτεκτίνης κοπράνων των ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα των υγιών. Σε περιπτώσεις νεοδιαγνωσθείσες με ενεργή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, τα αποτελέσματα είναι πιο ομοιογενή, με υψηλή ευαισθησία και θετική αναλογία πιθανότητας, χαμηλή αρνητική αναλογία πιθανότητας, αλλά μέτρια εξειδίκευση.

CDSA2-Web-LogoΗ εξέταση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη διάγνωσης ή την επιβεβαίωση υποτροπής της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σε παιδιά. Παράλληλα, πολλοί ακόμη δείκτες όταν μετρώνται απευθείας πάνω στα κόπρανα δείχνουν απόλυτη εξειδίκευση σε παθήσεις του γαστρεντερικού αυτού και σε ενδείξεις όπως: 

  • Φλεγμονές εντέρου
  • Σπαστική κολίτιδα
  • Παγκρεατική ανεπάρκεια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Μετεωρισμός και μεταγευματικά συμπτώματα
  • Ψυχολογικές μεταπτώσεις που σχετίζονται με εντερικά συμπτώματα
  • Παρασιτικές λοιμώξεις
  • Δυσβίωση κ.ά.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για το πως με μία μόνο εξέταση μπορείτε να ελέγξετε μη επεμβατικά όλη την φυσιολογία και παθολογία του εντέρου αλλά και εξωεντερικών οργάνων.

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close