Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Εικαστική σύνθεση περιοχών του σώματος που φλεγμαίνουν

Γενικά

Η φλεγμονή (σαν γενικός ορισμός) είναι μια σύνθετη βιολογική απόκριση του σώματος με σκοπό την προστασία του οργανισμού προς επιβλαβή για αυτόν ερεθίσματα.

Το εχθρικό αυτό ερέθισμα μπορεί να είναι μηχανικό (π.χ. μπήκε ένα καρφί στο χέρι), είτε μη μηχανικό (π.χ. μια λοίμωξη, δηλαδή προσβολή από βακτήρια ή ιούς).

Εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα, αιμοφόρα αγγεία και πολλές χημικές ενώσεις (κυτταροκίνες – ιδιαίτερα μάλιστα η φλεγμονώδης υποκατηγορία αυτών π.χ. ο παράγοντας νέκρωσης όγκων (tumor necrosis factor, TNF-α), η ιντερλευκίνη-1 και η ιντερλευκίνη-6).

 

Το εργαστηριακό τμήμα των NUTRILABS έχει τη δυνατότητα ανίχνευσης ΟΛΩΝ των προφλεγμονωδών κυτταροκινών!

 

Η λειτουργία της φλεγμονής είναι να εξαλείψει την αρχική αιτία της βλάβης, να καθαρίσει τα νεκρά κύτταρα και τους ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη από την αρχική προσβολή (αλλά και από την ίδια τη φλεγμονώδη διαδικασία*) και να ξεκινήσει την επισκευή των ιστών.
[*Στην προσπάθειά της να απομακρύνει το αρχικό επιβλαβές ερέθισμα, η φλεγμονή προκαλεί η ίδια καταστροφή των ιστών, μέσω των ειδικών χημικών που απελευθερώνονται, τα οποία είναι τοξικά τόσο για τον “εισβολέα” όσο και για τον οργανισμό.]

Τα πέντε κλασσικά σημάδια της φλεγμονής είναι:

  • η ζέστη (καύσος)
  • ο πόνος
  • το κοκκίνισμα (ερύθημα)
  • το πρήξιμο (οίδημα) και
  • η απώλεια της λειτουργίας του οργάνου που φλεγμαίνει

Η απόκριση αυτή του οργανισμού πρέπει να είναι πολύ καλά ελεγχόμενη. Αν η φλεγμονή είναι μικρή, τότε δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει επαρκώς το βλαβερό ερέθισμα (π.χ. βακτήρια) και άρα μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική καταστροφή ιστών και να υπονομεύσει την επιβίωση του οργανισμού.

Στο άλλο άκρο, αν η φλεγμονή είναι πολύ μεγάλη τόσο σε ένταση όσο και σε χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια καταστροφή ιστών καταλήγοντας έτσι σε πλήθος ασθενειών, όπως περιοδοντίτιδα, αθηροσκλήρωση, ρευματοειδής αρθρίτιδα και ακόμη και καρκίνο (π.χ. καρκίνωμα της χοληδόχου κύστης). Συνεπώς, η φλεγμονή πρέπει να ρυθμίζεται από το σώμα σε πολύ αυστηρά πλαίσια.

Ταξινόμηση Φλεγμονής: Οξεία / Χρόνια

Η φλεγμονή μπορεί να ταξινομηθεί ως

  • οξεία ή
  • χρόνια

Η οξεία φλεγμονή είναι η αρχική απόκριση του σώματος σε επιβλαβή ερεθίσματα και επιτυγχάνεται με την αυξημένη κίνηση πλάσματος και ανοσιακών κυττάρων (λευκοκυττάρων – ειδικά κοκκιοκυττάρων) από το αίμα στους τραυματισμένους ιστούς. Μια σειρά βιοχημικών γεγονότων διαδίδει και ωριμάζει την φλεγμονώδη απόκριση, που περιλαμβάνει το τοπικό αγγειακό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα και διάφορα κύτταρα εντός του τραυματισμένου ιστού.

Η παρατεταμένη φλεγμονή, γνωστή ως χρόνια φλεγμονή, οδηγεί σε προοδευτική αλλαγή του τύπου των κυττάρων που υπάρχουν στη θέση της φλεγμονής, όπως τα μονοπύρηνα κύτταρα, και χαρακτηρίζεται από ταυτόχρονη καταστροφή και επούλωση του ιστού από τη φλεγμονώδη διαδικασία.

Συμπτώματα Φλεγμονής

Η οξεία φλεγμονή εμφανίζει σχεδόν πάντα συμπτωματολογία με ένα ή περισσότερα από τα 5 κλασσικά σημάδια που αναφέραμε πιο πάνω.

Η χρόνια φλεγμονή, από την άλλη μεριά, μπορεί να υπάρχει, χωρίς να παρουσιάζει συμπτωματολογία (π.χ. φλεγμονή ενδοθηλίου αιμοφόρων αγγείων, η οποία υπάρχει σε όλες τις περιπτώσεις αθηροσκλήρωσης). Σε αυτή την περίπτωση Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΝΟΣΕΙ!

Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για ΣΙΩΠΗΛΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ!

Σιωπηλή Φλεγμονή

Πολλοί άνθρωποι όταν σκέφτονται τη φλεγμονή, σκέφτονται έναν πρησμένο αστράγαλο ή πόνο στο ισχίο. Ενώ αυτό είναι ένας τύπος φλεγμονής, δεν προκαλούν πόνους όλες οι φλεγμονές. Κάποια φλεγμονή που λαμβάνει χώρα στην καρδιά ή στον εγκέφαλο, δεν μας κάνει να πονάμε καθόλου, αλλά απλώς “καίει” το όργανο με ταχύ ρυθμό από μέσα.
Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας διαδικασίας εμφανίζονται ως οξεία έναρξη μιας ασθένειας, αν και η “προεργασία” για την ασθένεια αυτή λάμβανε χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η φλεγμονή μπορεί να είναι σιωπηλή αλλά θανατηφόρα. Συχνά πιστεύουμε ότι ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται “μαγικά” επειδή η μαμά ή ο μπαμπάς μας την είχε.

Ωστόσο, η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι οι περισσότερες διαταραχές δεν καθορίζονται από τη γενετική, αλλά από το περιβάλλον με το οποίο αυτή η γενετική αλληλεπιδρά. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά θετικό μήνυμα, διότι σημαίνει ότι αν ελέγξουμε αυτό το περιβάλλον και μειώσουμε την φλεγμονή σε αυτό, τότε η παθολογία δεν μπορεί να εκφραστεί ή η έκφρασή της είναι λιγότερο δραματική.

Αλλά αν η φλεγμονή είναι συχνά σιωπηλή, πώς ξέρουμε τι να κάνουμε; Θα το δούμε σε λίγο…

Γαστρεντερική Φλεγμονή

Η εντερική φλεγμονή είναι η ίδια διαδικασία που περιγράφηκε πιο πάνω επικεντρωμένη όμως στον γαστρεντερικό σωλήνα. Οι πιο συχνές αιτίες φλεγμονής του γαστρεντερικού είναι:

  • βακτηριακής (λοίμωξη – π.χ. γαστρεντερίτιδα)
  • νεοπλασματικής (καρκίνος / πολύποδες) ή
  • αυτοάνοσης προέλευσης (π.χ. ελκώδης κολίτιδα)

Στην περίπτωση της αυτοανοσίας το ανοσοποιητικό σύστημα μπερδεύεται και θεωρεί εχθρό τον ίδιο τον οργανισμό με αποτέλεσμα να του επιτίθεται. Στο γαστρεντερικό, αυτό δημιουργεί καταστροφή των γαστρεντερικών κυττάρων και βλάβη του όλου συστήματος.

Σιωπηλή Γασντρεντερική Φλεγμονή

Αναφέραμε πιο πάνω ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της εντερικής φλεγμονής με επικίνδυνα – μάλιστα – αποτελέσματα.

Οι περιπτώσεις όπου η εντερική φλεγμονή (ακομα και σε μεγάλη έκταση) ΔΕΝ δίνει συμπτωματολογία δεν είναι σπάνιες! Στην δική μας κλινική πράξη έχουμε συναντήσει περιστατικά όπου ασθενείς είχαν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου με πολύ υψηλή εντερική φλεγμονή αλλά ΔΕΝ είχαν καμμία συμπτωματολογία. Δεν ήξεραν δηλαδή ότι νοσούν!

Επίσης στην αντίθετη μεριά της κλίμακας, υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχει χαμηλού βαθμού φλεγμονή η οποία επίσης ΔΕΝ έχει συμπτωματολογία. Αξιοσημείωτες είναι οι περιπτώσεις όπου η φλεγμονή είναι τέτοιου τύπου ή βαθμού όπου ΔΕΝ αναγνωρίζεται ΟΥΤΕ από εντερική βιοψία.

Επίσης υπάρχουν άλλες περιπτώσεις όπου χαμηλού βαθμού εντερική φλεγμονή δίνει συμπτωματολογία σε απομακρυσμένα ή άσχετα οργανικά συστήματα, π.χ. δερματικό εξάνθημα, κεφαλαλγία ή ακόμα και συμπεριφορικές εκδηλώσεις (ιδιαίτερα σε ευαίσθητα άτομα π.χ. παιδιά στο φάρμα του αυτισμού!).

Η χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της μικροχλωρίδας αλλά και την διαπερατότητα του εντέρου. Με τη σειρά της διαταραγμένη εντερική μικροχλωρίδα ή/και αυξημένη εντερική διαπερατότητα μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διαταραχή της μικροχλωρίδας καθώς και ΕΙΣΑΓΩΓΗ στην συστημική κυκλοφορία μικροοργανισμών και άλλων βλαβερών παραγόντων με αποτέλεσμα την συστημική φλεγμονώδη απόκριση.

Διάγνωση Εντερικής Φλεγμονής

Η φλεγμονή στο γαστρεντερικό μπορεί να εντοπιστεί μέσω 2 τρόπων:
1. Ειδικός Βιοχημικός Έλεγχος – Περιλαμβάνει ειδικές εξετάσεις κοπράνων, ώστε να ανιχνευτεί ο συγκεκριμένος τύπος της φλεγμονής (παραδείγματα αποτελούν οι βιοδείκτες καλπροτεκτίνη, EPX, λακτοφερρίνη, κ.α.)
2. Κολονοσκόπηση και σωστή βιοψία – Περιλαμβάνει την ακριβή και σωστή παθολογο-ανατομική εκτίμηση της βιοψίας που λαμβάνεται κατά την κολονοσκόπηση. H παθολογο-ανατομική εκτίμηση μιας βιοψίας δεν είναι απλή υπόθεση και η ποιότητα του παραγόμενου αποτελέσματος μπορεί να διαφέρει ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ!

Διαγνωστική διερεύνηση για την ανεύρεση εντερικής φλεγμονής συνήθως γίνεται όταν ο ασθενής εμφανίζει κάποια συμπτωματολογία. Λόγω όμως του ότι η κλασσική διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει κολονοσκόπηση και βιοψία, συχνά δεν πραγματροποιείται! Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια κλασσική περίπτωση όπου ο ασθενής ΕΧΕΙ φλεγμονή (συχνά χαμηλού βαθμού) αλλά αυτή δεν έχει ανιχνευτεί ποτέ.

Η ΜΗ δυνατότητα της βιοψίας να ανιχνεύσει χαμηλού βαθμού φλεγμονή, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Έτσι ασθενείς που έχουν κάνει κολονοσκόπηση βρίσκονται βιοχημικά να έχουν φλεγμονή που δεν είχε ανιχνευθεί ποτέ.

 

Η σωστή ανίχνευση του είδους και του μεγέθους της φλεγμονής σύμφωνα και με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, είναι ακρογωνιαίος λίθος για την μετέπειτα αντιμετώπισή της![/highlight]

 

Θεραπεία

Η θεραπευτική προσέγγιση που πρέπει να ακολουθηθεί σε περιπτώσεις όπου ανευρίσκεται φλεγμονή εξαρτάται τόσο από τον ΤΥΠΟ όσο και από το ΒΑΘΜΟ της φλεγμονής.

Για παράδειγμα αυξημένες τιμές στην ΕΡΧ μπορεί να εμφανιστούν σε απόκριση τροφικής αλλεργίας, ευαίσθητης σε πρωτεΐνες εντεροπάθειας, ελμινθικής λοίμωξης, IBD, αλλεργικής κολίτιδας ή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αυξημένες τιμές καλπροτεκτίνης μπορεί να υποδηλώσουν φλεγμονώδη νόσο εντέρου ή κακοήθεια.

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ειδικά πρωτόκολλα τόσο για την διάγνωση όσο και για την θεραπεία εντερικών ή συστημικών φλεγμονών. Η μοναδικότητά μας στο θεραπευτικό κομμάτι έγκειται στο γεγονός ότι δεν περιοριζόμαστε μόνο στην φαρμακολογία για την λύση του προβλήματος αλλά έχουμε τη δυνατότητα να καταστρώσουμε ειδικές διατροφικές παρεμβάσεις και στοχευμένα πρωτόκολλα συμπληρωμάτων διατροφής σε θεραπευτικές δοσολογίες για την φυσική λύση του προβλήματος.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε δεκάδες ειδικούς βιοδείκτες για την διάγνωση της φλεγμονής τόσο σε εντερικό όσο και σε συστημικό επίπεδο. Ορισμένοι, δε, απο αυτούς μπορούν να εντοπίσουν εκτός από το είδος και το μέγεθος της φλεγμονής, ακόμα και ΤΑ ΑΙΤΙΑ αυτής!

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close