Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Τα φλεγμονώδη εντερικά νοσήματα (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα) όπως και η παχυσαρκία αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς στις δυτικές κοινωνίες

Στο παρελθόν: οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου είχαν συσχετιστεί με την απώλεια βάρους και το χαμηλό σωματικό βάρος

Πιο πρόσφατες μελέτες έδειξαν μια διαρκώς αυξανόμενη τάση για παχυσαρκία σε ασθενείς με νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο Digestive Diseases and Sciences, οι επιστήμονες επιχείρησαν να ρίξουν περισσότερο φως, έχοντας στη διάθεση τους ένα μεγάλο δείγμα ασθενών και διαπίστωσαν τα εξής:

παχυσαρκία-κοιλιακό-λίπος

Αυξημένα τα ποσοστά της παχυσαρκίας στους ασθενείς με νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα:

• Από τους 581 ασθενείς (οι μισοί περίπου είχαν νόσο του Crohn και οι άλλοι μισοί ελκώδη κολίτιδα), η πλειοψηφία (το 68%) ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και μια μικρή μόνο μειοψηφία ήταν λιποβαρείς (το 2.6%).

Το ποσοστό των παχύσαρκων ασθενών ήταν 32.7% (το 30.3% των ασθενών με νόσο του Crohn και το 35.2% των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα)

Τα αποτελέσματα αυτά καθρεπτίζουν την εικόνα που επικρατεί και στο γενικό πληθυσμό:

Οι ολοένα αυξανόμενες τάσεις προς την παχυσαρκία των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών παρατηρήθηκαν και στο δείγμα των ασθενών με φλεγμονώδη εντερικά νοσήματα.

Η ασθένεια είναι πιο σοβαρής μορφής στα άτομα φυσιολογικού (ή κάτω του φυσιολογικού) βάρους:

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι ασθενείς βρίσκονταν αντιμέτωποι με μια ηπιότερη μορφή της νόσου του Crohn/ελκώδους κολίτιδας. Οι ασθενείς αυτοί είχαν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν αντί-TNF θεραπεία, να χειρουργηθούν ή να νοσηλευτούν λόγω των συμπτωμάτων της ασθένειας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές:

Το χαμηλό σωματικό βάρος φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο και η παχυσαρκία είναι δείκτης για μία λιγότερο επιθετική ή σοβαρή μορφή της ασθένειας.

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε για τις εξειδικευμένες βιοχημικές εξετάσεις του κέντρου μας και τη μοριακή διαγνωστική προσέγγιση της φλεγμονής του εντέρου

Επικοινωνήστε μαζί μας

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close