Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες που έχουν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών ουσιών που βρίσκονται συνήθως στα λαχανικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, λένε ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham & Women της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute στις 6 Δεκεμβρίου, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας των λεγόμενων καροτενοειδών παρουσίαζαν αντίστροφη σχέση με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά για τύπους καρκίνου του μαστού με αρνητικούς σε υποδοχείς οιστρογόνων (ER-).

Οι αρνητικές συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ των ER- όγκων και των καροτενοειδών υπογραμμίζουν ότι τα τελευταία είναι ένα από τους πρώτους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για αυτό το είδος του όγκου, το οποίο έχει κακή πρόγνωση, λένε οι συντάκτες της μελέτης.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, με εκτιμώμενες περιπτώσεις μόνο στις ΗΠΑ σε 226870 γυναίκες και 2.190 άντρες να διαγιγνώσκονται ή να έχουν διαγνωσθεί το 2012, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Περίπου 39.510 γυναίκες και 410 άνδρες θα πεθάνουν από τη νόσο το τρέχον έτος.

Τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι ευαίσθητα στα οιστρογόνα (ER +), να είναι θετικά σε υποδοχείς προγεστερόνης (PR), που σημαίνει ότι κινούνται με προγεστερόνη, ή αρνητικά σε ορμονικούς υποδοχείς (HR), γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν επηρεάζονται καθόλου από τις ορμόνες. Το ER- σημαίνει ότι ο καρκίνος δεν είναι ωθείται από τα οιστρογόνα, αλλά η ανάπτυξη του μπορεί να επηρεάζεται από την προγεστερόνη.

Τι είναι τα καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή περιλαμβάνουν μια ομάδα από περισσότερα από 700 στοιχεία που προσθέτουν ένα βαθύ πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα στα λαχανικά και φρούτα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center. Η β-καροτίνη και το λυκοπένιο είναι κοινά καροτενοειδή που βρίσκονται στα λαχανικά. Μερικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτές τις ενώσεις είναι τα καρότα, οι κολοκύθες, οι γλυκοπατάτες και οι ντομάτες. Προηγούμενη έρευνα σχετικά με τα καροτενοειδή έδειξε ότι μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη όγκων και να καταστείλουν τον πολλαπλασιασμό του καρκίνου με θετικούς ή αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν οκτώ προηγούμενες μελέτες, στις οποίες περιλαμβάνονται περισσότερα από 80% των δημοσιευμένων δεδομένων σχετικά με τα επίπεδα των καροτενοειδών στο αίμα και του καρκίνου του μαστού. Συνολικά, 3.055 κλινικές περιπτώσεις και 3.956 ταιριαστά άτομα ελέγχου είχαν συμπεριληφθεί!!  Σε περισσότερα από 3.000 άτομα, υπήρχε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων των καροτινοειδών και χαμηλότερου κίνδυνου του καρκίνου του μαστού.

Μια διατροφή με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε καροτενοειδή προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου του μαστού

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.