Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Τα φυτοφάρμακα είναι πλέον τυπική διαδικασία σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες. Είναι πασίγνωστο άλλωστε ότι τα τρόφιμα απλά … δε φτάνουν. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αν αφήναμε τις καλλιέργειες χωρίς λίπασμα, χωρίς παρασιτοκτόνα και χωρίς φυτοφάρμακα, απλά θα είχαμε μία ραγδαία μείωση παχύσαρκων και πιθανώς και μείωση πληθυσμού. Συνεπώς, αυξάνουμε την επέμβαση στη φυσική διεργασία, ώστε να αυξήσουμε τα αποθέματα σίτισης. Δυστυχώς, όπως είναι γνωστό πλέον, οποιαδήποτε απόκλιση από την εξελιγκτικά φυσική διεργασία δεν έρχεται χωρίς παρενέργειες.

Φυτοφάρμακα στις τροφές

Γιατί τα φυτοφάρμακα δεν φεύγουν με το πλύσιμο….

Τα φυτοφάρμακα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσκολλώνται στην επιφάνεια των τροφών για να μην φεύγουν με το πρώτο πότισμα ή με κάποια βροχή. Έτσι, όταν το παράσιτο ή το έντομο φτάσει στην εξωτερική επιφάνεια, είτε να απωθείται είτε να πεθαίνει πριν προλάβει να κάνει ζημιά στον καρπό. Για να έχει αυτή την ιδιότητα το φυτοφάρμακο συνήθως έχει μία λιπιδική φάση ώστε να “κολλάει” καλύτερα. Η λιπιδική φάση αυτή παραμένει στην επιφάνεια για πολύ καιρό και μάλιστα διηθείται σε ενδότερα επίπεδα με αποτέλεσμα να γίνεται ένα με τον καρπό. Είναι κάτι αντίστοιχο με τα καλλυντικά, τα οποία για να μείνουν στο δέρμα περιέχουν λιπιδικής φάσης συντηρητικά και πρόσθετα (όπως paraben κ.ά)

Συμπέρασμα: Όσο και να πλένουμε κάποιους καρπούς, ένα ποσοστό φυτοφαρμάκου βρίσκεται ήδη μέσα στην τροφή που θα καταναλώσουμε

Εφόσον όμως ο πληθυσμός της γης είναι αυξημένος, όπως άλλωστε και οι ανάγκες της κοινωνίας σε τρόφιμα, τα φυτοφάρμακα είναι μία επιλογή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Είμαστε όμως έτοιμοι να δεχτούμε και τις επιπτώσεις;

Τα φυτοφάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ….

Νέα μελέτη του Πανεπιστήμιου της Γρανάδας αποκαλύπτει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των φυτοφαρμάκων (Persistent Organic Pollutants) από τα τρόφιμα, τον αέρα και το νερό στο σώμα και την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή το δείκτη μάζας σώματος. Γι’αυτό το λόγο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ένας ενήλικας να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και το δείκτη μάζας σώματός του. Αυτές οι ουσίες έχουν την τάση να συγκεντρώνονται στο λίπος του σώματος και ίσως γι’αυτό η εμφάνιση του διαβήτη είναι πιο συχνή στους παχύσαρκους ανθρώπους. Έχει παρατηρηθεί ότι όσο περισσότερο λίπος έχει κάποιος άνθρωπος τόσο υψηλότερες συγκεντρώσεις ρυπαντών εμφανίζει στο σώμα του.

Σε άλλο άρθρο, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Environmental Research, οι ερευνητές απέδειξαν ότι τα άτομα με υψηλότερες συγκεντρώσεις DDE – ο βασικός μεταβολίτης του φυτοφαρμάκου DDT – έχουν τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από άλλους ανθρώπους. Επιπλέον, ο κίνδυνος του διαβήτη τύπου 2 συνδέεται και με την έκθεση σε β- HCH (βητα – εξαχλωροκυκλοεξάνιο), που συναντάται στα Lindano φυτοφάρμακα.

Γιατί προκαλούν τέτοια ζημιά τα φυτοφάρμακα

Ο λιπώδης ιστός του ανθρώπου αποτελεί στην ουσία μία δεξαμενή ενέργειας και έχει σημαντική μεταβολική λειτουργία. Ωστόσο, ο λιπώδης ιστός μπορεί να αποθηκεύσει και πιθανές επιβλαβείς ουσίες, όπως οι οργανικοί ρύποι. Για το λόγο αυτό οι συγκεντρώσεις αυτών των ρυπαντών αποτελούν ένα χρήσιμο δείκτη για το πόσο έχει εκτεθεί ένας άνθρωπος. Οι ρυπαντές αυτοί είναι μια ομάδα χημικών με διάφορα χαρακτηριστικά και βρίσκεται στα φυτοφάρμακα, τα βιομηχανικά απόβλητα και τα οικοδομικά υλικά. Αυτά τα χημικά εισχωρούν στο σώμα κυρίως μέσω των τροφίμων, του αέρα ή του δέρματος.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030, το 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εμφανίζει αυτή τη μεταβολική διαταραχή. Δεδομένου ότι η θεραπεία της είναι πολυδάπανη, θα παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα στα προγράμματα της δημόσιας υγείας. Οι αιτίες της ραγδαίας αύξησης του διαβήτη δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές.

Οπότε… τι κάνουμε;

Η πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε είναι να καταναλώνουμε περισσότερα οργανικά φρούτα και λαχανικά. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι πάντα εφικτό, και λόγω οικονομικής κατάστασης αλλά και ότι δεν μπορούμε σε όλες τις φάσεις της ζωής μας να έχουμε πρόσβαση σε αυτά. Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε τα τρόφιμα που έχουν τη μικρότερη επιβάρυνση. Ακολουθούν γενικοί κανόνες για την καλύτερη και πιο υγιεινή κατανάλωση μη οργανικών τροφίμων.

1. Τα τρόφιμα πλένονται πάντα και πολύ καλά.

2. Τα τρόφιμα, όπως τα φρούτα διαχωρίζονται από τον φλοιό έτσι ώστε να απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος του φαρμάκου.

3. Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά που αποδεδειγμένα απαιτούν μικρότερη χρήση φυτοφαρμάκου.

4. Προτιμάμε φρούτα εποχής καθώς έχουν μικρότερες απαιτήσεις φαρμάκου.

5. Επιλέγουμε τρόφιμα από τις παρακάτω λίστες

Τροφές με φυτοφάρμακα

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply