Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

H έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα οργανοφωσφορικών ουσιών στα παρασιτοκτόνα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο, καταλήγουν οι επιστήμονες. Μια ανασκόπηση 14 διαφορετικών μελετών έδειξε ότι οι χημικές ουσίες μπορούν να μειώσουν τη μνήμη και την ικανότητα γρήγορης επεξεργασίας πληροφοριών .

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από ερευνητές του University College του Λονδίνου και είναι η πιο ολοκληρωμένη απόδειξη ως τώρα ότι οι οργανοφωσφορικές ουσίες μπορούν να βλάψουν την υγεία του ανθρώπου ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα.

Οι επιστήμονες έχουν από καιρό αναγνωρίσει ότι οι υψηλές δόσεις από τα χημικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την εξόντωση ή απώθηση εντόμων και είναι επίσης συστατικά των αεροπορικών καυσίμων και μερικών επιβραδυντικών φωτιάς, μπορούν να είναι τοξικά, αλλά οι επιδράσεις χαμηλότερων δόσεων έχουν παραμείνει αμφιλεγόμενες.

Η Δρ Sarah McKenzie Ross, κλινική ψυχολόγος και επίτιμη λέκτορας στο University College του Λονδίνου, δήλωσε θα έπρεπε να υπάρχουν αυστηρότεροι κανόνες ασφαλείας για τα άτομα που εκτίθενται σε χημικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Οι μελέτες που εξετάσαμε ήταν πάνω σε άτομα που είχαν εκτεθεί επαγγελματικά σε τακτική βάση, αλλά δεν αρρώστησαν από την έκθεση. Το βάρος των αποδείξεων δείχνει ότι και το χαμηλό επίπεδο έκθεσης είναι επιβλαβές. Επηρεάζει τη μνήμη, την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, την ικανότητα να σχεδιάζουμε και να έχουμε αφηρημένες σκέψεις

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Critical Reviews in Toxicology, εξέτασε στοιχεία από 14 μελέτες με 1.600 συνολικά συμμετέχοντες. Χρησιμοποιώντας στατιστική ανάλυση, η Δρ McKenzie Ross και οι συνεργάτες της, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλά επίπεδα δόσεων θα μπορούσαν να επηρεάσουν την μνήμη και επεξεργασία πληροφοριών, όμως δεν είχαν αντίκτυπο στη γλώσσα ή τη γενική διάνοια.

Οι αγρότες είναι μεταξύ εκείνων που εκτίθενται τακτικά σε οργανοφωσφορικές ουσίες μέσω των μυκητοκτόνων για πρόβατα, ενώ τα εναέρια πληρώματα εκτίθενται μέσω των πρόσθετων στα αεροπορικά καύσιμα. Οι βετεράνοι από τον Πόλεμο του Κόλπου είναι επίσης γνωστό ότι έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες από τα φυτοφάρμακα στα οποία είχαν εκτεθεί σε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Η Δρ Ross McKenzie πρόσθεσε: Οι αγρότες που συμμετείχαν στη μελέτη σχεδόν στο σύνολό τους δήλωσαν ότι είχαν σοβαρό πρόβλημα να συμμετέχουν σε συζητήσεις ή σε δρώμενα που απαιτούν γρήγορη σκέψη και κατανόηση. Οι εργαζόμενοι στην αεροπορία έχουν επίσης δηλώσει ότι όσο πιο πολλά χρόνια έχουν στην υπηρεσία τόσο δυσκολεύονται για να διατηρήσουν τις πληροφορίες από τον πύργο ελέγχου.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με τους κινδύνους και να βεβαιωθούμε πάντα ότι έχουμε λάβει τα σωστά μέτρα ασφαλείας

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply