Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Τα αγροχημικά, τα οικιακά εντομοκτόνα, και η προστασία του γκαζόν προκαλούν χρόνιες ασθένειες στην οικογένειά σας

Τα φυτοφάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν, αν και ο τρόπος δράσης του καθενός διαφέρει. Είτε πρόκειται για αέριο που προκαλεί νευρολογική διαταραχή, ή διατάραξη των βασικών ορμονών, ή την ανακοπή της ικανότητας του φυτού να απορροφά ζωτικά ιχνοστοιχεία από το έδαφος, καμία από τις αυτές τις χημικές παρεμβάσεις δεν είναι ευχάριστη, ιδίως αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι τα χημικά κατάλοιπα συνήθως καταλήγουν πάνω, ακόμη και μέσα στα τρόφιμα που τρώμε καθημερινά. Τα φυτοφάρμακα επιπλέον ευθύνονται για τη μείωση των επιπέδων των μετάλλων στα τρόφιμα.

Οι παραγωγοί και οι εταιρείες των αγροχημικών πιστεύουν ότι η δόση κάνει το δηλητήριο, που σημαίνει ότι τα μικρά ίχνη δεν είναι πραγματικά επιβλαβή. Όλο και περισσότερο όμως, ανεξάρτητοι επιστήμονες απομυθοποιούν αυτή την πεποίθηση, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και εξαιρετικά μικρές δόσεις μπορεί ευθύνονται για προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιαστούν μετά από δεκαετίες. Ευτυχώς, όσοι τρώνε βιολογικά, ή λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να μειώσουν την έκθεση στα φυτοφάρμακα.

Διαβήτης

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει μια σαφή σχέση μεταξύ φυτοφαρμάκων και διαβήτη εδώ και πολλά χρόνια. Η τελευταία απόδειξη έρχεται από 94ο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, όπου ο Robert Sargis, MD, PhD, δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που προτείνει ότι το τολυφλουανίδιο (tolyfluanid), ένα μυκητοκτόνο που χρησιμοποιείται για γεωργικές καλλιέργειες, δημιουργεί αντίσταση στην ινσουλίνη στο λιπώδη κύτταρα. Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύεται στο Diabetes Care διαπίστωσε ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα οργανοχλωρικών φυτοφάρμακων στο σώμα τους αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Λύση: Για να εξοικονομήσετε χρήματα από τα βιολογικά τρόφιμα χωρίς φυτοφάρμακα, μαγειρέψτε βιολογικά ξερά φασόλια. Στο σπίτι, αποφύγετε τη χρήση χημικών αποσμητικών χώρου και τεχνητών αρωματικών προϊόντων – καθώς έχουν επίσης κατηγορηθεί για την πρόκληση διαβήτη τύπου 2.

Καρκίνος

Περισσότερα από 260 φυτοφάρμακα συνδέονται μέσα από μελέτες με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως το λέμφωμα, η λευχαιμία, το σάρκωμα των μαλακών ιστών και καρκίνο του εγκεφάλου, του μαστού, του προστάτη, των οστών, της ουροδόχου κύστης, του θυρεοειδούς, του παχέος εντέρου, του ήπατος, και καρκίνοι του πνεύμονα, μεταξύ άλλων.

Λύση: Ο Πίνακας Καρκίνου προτείνει να τρώτε βιολογικά, αποφεύγοντας παράλληλα τη χρήση πλαστικών για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου από περιβαλλοντικά αίτια.

Αυτισμός και άλλες Αναπτυξιακές Ασθένειες

Κορυφαίοι ερευνητές του αυτισμού στον κόσμο πιστεύουν ότι η πάθηση οφείλεται σε ένα μείγμα γονιδίων και ρύπων που εισέρχονται στη μήτρα της μητέρας στην νεαρή ηλικία. Πολλά εντομοκτόνα σκοτώνουν αποτελεσματικά τα έντομα με αποτίναξη της φυσιολογικής νευρολογικής λειτουργίας. Το ίδιο πράγμα φαίνεται να συμβαίνει και σε μερικά παιδιά. Μια μελέτη του 2010 στο Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι τα παιδιά με προϊόντα αποδόμησης οργανοφωσφορικών φυτοφαρμάκων στα ούρα τους, ήταν πολύ πιο πιθανό να ζουν με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας από ό,τι τα παιδιά χωρίς τα ίχνη των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Λύση: Η στροφή σε μια οργανική διατροφή εξαλείφει γρήγορα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο σώμα.

Η παχυσαρκία

Μήπως τρώτε υγιεινά αλλά παρόλα αυτά παχαίνετε. Σχεδόν όλα τα φυτοφάρμακα διαταράσσουν τις ορμόνες, που σημαίνει ότι ενεργούν σαν μια δεύτερη έκδοση της φυσική ορμόνης στο σώμα μπλοκάροντας σημαντικές διόδους επικοινωνίας των ορμονών στο σώμα. Επιπλέον, επηρεάζουν την ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει την υγιή απελευθέρωση των ορμονών. Περισσότερα από 50 φυτοφάρμακα είναι ταξινομημένα ως μιμητές ορμονών, και μερικοί απ ‘αυτά προωθούν το μεταβολικό σύνδρομο και την παχυσαρκία, καθώς συσσωρεύονται στα κύτταρα σας, σύμφωνα με μελέτη του 2012 που εμφανίζεται στο Environmental Health Perspectives.

Νόσος του Πάρκινσον

Περισσότερες από 60 μελέτες δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ φυτοφαρμάκων και της νευρολογικής ασθένειας του Πάρκινσον, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτο τρέμουλο. Η συσχέτιση είναι ισχυρότερη στην έκθεση σε χημικές ουσίες από εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να κρατήσετε αυτές τις τοξικές ουσίες μακριά από τη ρουτίνα του νοικοκυριού σας.

Λύση: Μην στραφείτε σε χημικές παρεμβάσεις για να σκοτώσετε τα έντομα στο σπίτι ή στον κήπο σας. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιείστε φυσικά μέτρα ελέγχου των παρασίτων.

Υπογονιμότητα

Τα φυτοφάρμακα σημαίνουν πρόβλημα στο να κάνετε παιδιά, χάρη στην κακή συνήθεια τους να ‘ανακατεύονται παντού’. Για παράδειγμα, η ατραζίνη, ένα κοινό χημικό ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό ακόμα και στα γήπεδα του γκολφ, έχει ανιχνευτεί στο νερό της βρύσης. Οι γιατροί και οι επιστήμονες επισημαίνουν με δημοσιευμένα στοιχεία μια σύνδεση της ατραζίνης με αυξημένη αποβολή και ποσοστά υπογονιμότητας. Άλλα φυτοφάρμακα προκαλούν μια βουτιά στα επίπεδα τεστοστερόνης. Μια μελέτη του 2006 διαπίστωσε ότι το chlorpyrifos, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στη μη οργανικές καλλιέργειες μήλου και γλυκού πιπεριού, και το carbaryl, ένα φυτοφάρμακο για τα χωράφια φράουλας και τα περιβόλια με ροδακινιές, προκάλεσε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Λύση: Αποφύγετε τα χειρότερα φρούτα του καλοκαιριού, τα είδη δηλαδή που ραντίζονται με τοξικά φυτοφάρμακα. Αντ ‘αυτού, επιλέγεται βιολογικά σταφύλια, φράουλες και δαμάσκηνα εισαγόμενα.

Γενετικά προβλήματα

Τα μωρά που συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια των μηνών της άνοιξης και του καλοκαιριού – μια εποχή του χρόνου, όπου η χρήση φυτοφαρμάκων είναι σε πλήρη εξέλιξη – αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων εμφανίζονται στα επιφανειακά ύδατα, αυξάνοντας τον κίνδυνο της έκθεσης της μητέρας. Η δισχιδής ράχη, το λαγόχειλο, ραιβοϊπποποδία, διαταραχές του μιτοχονδρίου και του κύκλου του Krebs και σύνδρομο Down έχουν αυξημένα ποσοστά όταν μείνουν έγκυες οι μητέρες κατά τη διάρκεια της περιόδου υψηλής χρήσης φυτοφάρμακων.

Λύση: Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο νερού που έχει πιστοποιηθεί από τον οργανισμό NSF International για την μείωση των VOC (πτητικές οργανικές ενώσεις). Αυτό θα μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της ατραζίνης και άλλων φυτοφαρμάκων στο νερό της βρύσης σας.

Πόσο έχω μολυνθεί ήδη;

Το πόσο έχει μολυνθεί ο καθένας μας δεν μπορεί να το ξέρει, καθώς είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις όπου κάποιος καταναλώνει μόνο οργανικά τρόφιμα και γνωρίζει την προπαρασκευή και την προέλευσή του. Ο μόνος τρόπος που μπορεί κάποιος να ελέγξει τα επίπεδα των οργανοφωσφορικών, των λιπασμάτων και των ζιζανιοκτόνων είναι με βάση τα δικά του βιολογικά υγρά. Το αίμα και τα ούρα είναι φορείς των ουσιών αυτών και των μεταβολιτών τους.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε όλους τους δυνατούς τρόπους που μπορεί να μετρηθούν αυτές οι ουσίες, έτσι ώστε με τη βοήθεια του επιστημονικού μας προσωπικού, να αποφύγετε τις τροφές που τα περιέχουν και να ανακτήσετε την χαμένη σας υγεία.

Σχετικά Άρθρα:

One response on “Φυτοφάρμακα: περισσότερα τρόφιμα με τι κόστος…

Leave a Reply