Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Όσο περισσότερους υδατάνθρακες ή γαλακτοκομικά τρώει ένας άνδρας, τόσο μειώνεται η ποιότητα του σπέρματός του, σύμφωνα με μια μελέτη.

Επίσης, δύο άλλες μελέτες που επικεντρώθηκαν στην in vitro γονιμοποίηση (IVF), διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που μείωσαν την πρόσληψη υδατανθράκων ενώ αύξησαν την κατανάλωση πρωτεΐνης είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι. Ενώ οι μελέτες έδειξαν τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της γονιμότητας, δεν υποδεικνύουν κάποια σχέση αιτίας-αποτελέσματος στις συνδέσεις.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι φαίνεται να υπάρχει μια παγκόσμια τάση μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων κατά τη διάρκεια όλου του 20ου αιώνα, και οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί και στις αρχές του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Chavarro. Αν και αυτό εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενο, αν πράγματι υπάρχει πτωτική τάση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, οι καθοριστικοί παράγοντες της εν λόγω πτώσης δεν είναι σαφείς σε όλους.

Μία από τις προτεινόμενες υποθέσεις, είπε, είναι ότι ευθύνεται η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, κυρίως δε στα περιβαλλοντικά οιστρογόνα, δηλαδή σε ‘θηλυκές’ ορμόνες. Επιπλέον, η πτωτική αυτή τάση συνέπεσε με μεγάλο αριθμό αλλαγών στον πληθυσμό, μερικές από τις οποίες είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τα σπερματοζωάρια, όπως πχ οι παχυσαρκία.

Η ομάδα του Χάρβαρντ ξεκίνησε δύο έρευνες για τον αντίκτυπο της διατροφής στην ποιότητα του σπέρματος. Στη μια επικεντρώθηκαν στην πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και από την άλλη στην κατανάλωση υδατανθράκων. Η μελέτη των υδατανθράκων διεξήχθη σε περίπου 200 υγιείς άνδρες με εξαιρετικά επίπεδα άσκησης, μεταξύ των ηλικιών 18 και 22, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν λευκοί.

Μια διαιτητική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι υδατάνθρακες αντιπροσώπευαν περίπου το ήμισυ του συνόλου των θερμίδων που καταναλώνονταν μεταξύ των συμμετεχόντων. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η πρόσληψη υδατανθράκων δεν φαίνεται να έχει κάποια επίδραση στην κινητικότητα του σπέρματος ή στο σχήμα του. Ωστόσο, έδειξε ότι όσο περισσότεροι υδατάνθρακες καταναλώνονταν τόσο μειωνόταν το συνολικό ποσό του σπέρματος.

Σε ότι αφορά τα γαλακτοκομικά, η ομάδα του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι το σχήμα του σπέρματος ήταν λιγότερο πιθανό να είναι “κανονικό”, όσο η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνονταν. Η σύνδεση αυτή ήταν ιδιαίτερα έντονη όταν καταναλώνονταν γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά, όπως το πλήρες γάλα, το τυρί και η κρέμα γάλακτος. Ούτε η ποσότητα σπέρματος ούτε η κίνηση του φάνηκε να επηρεάζονται από αυτή τη σχέση.

Ο Chavarro, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των δύο μελετών προέκυψαν αφού ελήφθησαν υπ’ όψιν παράγοντες που ενδεχομένως επηρεάζουν, όπως το σωματικό βάρος, το ιστορικό καπνίσματος και η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.

Οι δύο άλλες μελέτες επικεντρώθηκαν στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στην πρώτη περίπτωση, 120 γυναίκες συμπλήρωσαν ένα τριήμερο διατροφικό ημερολόγιο πριν από την πρώτη τους εξωσωματική γονιμοποίηση. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών και χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης των γονιμοποιημένων ωαρίων τους στο λεγόμενο βλαστοκυστικό στάδιο της ανάπτυξης με αποτέλεσμα να μείνουν έγκυες.

Σε μια μικρότερη μελέτη συμμετείχαν 12 γυναίκες που είχαν ήδη δοκιμάσει την IVF και απέτυχαν να μείνουν έγκυες. Μια παρόμοια ανάλυση με ημερολόγιο τροφίμων διεξήχθη πριν από το δεύτερο γύρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι γυναίκες είχαν συμβουλευτεί να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεϊνών και να χαμηλώσουν την κατανάλωση υδατανθράκων.

Το αποτέλεσμα: Ο επιτυχής σχηματισμός βλαστοκύστης αυξήθηκε από 19 τοις εκατό που ήταν την πρώτη φορά της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45 τοις εκατό μετά από τις διατροφικές συμβουλές. Επιπλέον, τα ποσοστά εγκυμοσύνης ομοίως αυξήθηκαν τρομακτικά, από 17 τοις εκατό που ήταν, στο 83 τοις εκατό.

Η Lona Sandon, επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Ντάλας, δήλωσε ότι τα ευρήματα «είναι πολύ λογικά».

Πρώτα απ ‘όλα, θα έπρεπε να περιμένουμε πως ό,τι παράγεται από τον οργανισμό επηρεάζεται από την ποιότητα της διατροφής που ο οργανισμός ακολουθεί, δήλωσε η Sandon. Μας είναι γνωστό εδώ και χρόνια, από τη σκοπιά των γυναικών, ότι η ποιότητα της διατροφής που μια γυναίκα παίρνει κατά το χρόνο σύλληψης ή και πριν από αυτόν,  έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην υγεία του παιδιού με κάθε τρόπο. Έτσι, δεν θα πρέπει να είναι έκπληξη ότι η διατροφή έχει αντίκτυπο στα in vitro ποσοστά εγκυμοσύνης ή στους άνδρες και στην ποιότητας του σπέρματος, το οποίο είναι βασικά φτιαγμένο από πρωτεΐνη.

Η έρευνα έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση  της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, στο Σαν Ντιέγκο. Οι δύο μελέτες της IVF, είχαν ως επικεφαλής τον JB Russell, του τμήματος της Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας και Υπογονιμότητας στα Κέντρα Υγείας Christiana στην περιοχή Newark, ενώ οι δύο μελέτες για το σπέρμα διευθύνθηκαν, αντίστοιχα, από τον Δρ Jorge Chavarro, έναν βοηθό καθηγητή της Διατροφής και Επιδημιολογίας, και τον συνάδελφό ερευνητή Myriam Afeiche, επίσης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply